Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
РАЗГОВОР СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ О НОВИМ ОДЛУКАМА О МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Сваки динар ће се законито трошити

“Организовани референдуми на које је излазио јако мали број грађана, а одлуке су доношене као да је изашла велика већина. Савети ће делегирати оно што је најпотребније месној заједници према количини средстава којом располажу. Укупна количина средстава са којима располажу месне заједнице је 266.585.381 динар. Саветима месних заједница помоћи ће јавна предузећа да направе што боље пројекте, каже градоначелник Шапца Александар Пајић
На седници Скупштине Града одржаној 25. марта донете су две важне одлуке које се тучу месних заједница: одлуку о месним заједницама на територији Града Шапца и одлуку везану за права месних заједница за располагање средствима оствареним по основу пореза на имовину и других прихода и утврђивање поступка и начина њиховог коришћења. Нешто раније Уставни суд је донео одлуку да су референдуми, односно непосредна изјашњавања грађана противна највишем правном акту.
Кључна новина је да ће Савети месних заједница, у договору са мештанима, одлучивати како ће се трошити новац од пореза на имовину грађана. Заједно са јавним предузећима радиће пројекте које ће подносити на одобрење Градској управи, а по одобрењу пројеката повлачити новац из буџета Града.
Градоначелник Шапца Александар Пајић за “Глас Подриња” говори о значају ових одлука и разрешава све недоумице коју се у међувремену јавиле.

За новац из 2019. питати претходну власт
Градоначелник Пајић је одговорио и на питање опозиције шта се дешава са новцем од пореза на имовину из 2019. године. Истакао је да он није права адреса за то питање.
-То је питање за неког другог. Ја када сам дошао на место градоначелника крајем октобра 2020. године дефицит буџета је био већи од 300 милиона динара. Недостајало је средстава за текућу ликвидност града, што значи да су расходи били већи од прихода за наведени износ. Држава је интервенисала и помогла буџет града том сумом, тако да нисмо имали дефицит буџета и нисмо морали у последњим данима прошле године да задужујемо град. Та средства нису била ни планирана буџетом за 2020. годину, а вероватно су потрошене за неке ствари за које не постоје докази. Претходна власт треба да се пита где су нестале паре од пореза на имовину, рекао је Пајић.


-Српска напредна странка је у претходном сазиву указивала да начин на који су дељена средства месним заједницама није био законит. Уставни суд је то потврдио. Одлуке донете на последњој седници Скупштине су, пре свега, у интересу грађана Шапца. Императив нове градске власти је да све што радимо буде потпуно законито и да свака одлука коју донесемо има потпуни правни основ, наводи Пајић.
Како градоначелник објашњава, проблематично је било то што су “измишљани” референдуми да се покрије самовоља бивше власти. Према његовим речима, бивша власт је, преко људи у њиховим странкама, желела да одлучује о великој количини новца.
-То је рађено тако што су организовани референдуми на које је излазио јако мали број грађана, а одлуке су доношене као да је изашла велика већина. То је у политици недопустиво. Ми желимо да се о сваком динару одлучује законито, каже градоначелник.
Новина код расподеле средстава је то што ће бити питани сви мештани месних заједница, а савети који су изабрани на грађанским изборима ће одлучивати о пројектима који ће бити предлагани за реализацију. Градоначелник истиче да су овим савети месних заједница стављени у фокус.
-На скуповима грађана, састанцима савета месних заједница, прикупиће што већи број предлога суграђана који су их бирали. Тако ће доћи до предлога суштински битних за сваку месну заједницу. Савети ће делегирати оно што је најпотребније месној заједници према количини средстава којом располажу, каже Пајић.
Градска управа тренутно позива председнике месних заједница да им предочи са колико средстава располажу и колико од тог новца иде за сталне трошкове, затим колико могу да користе за трошкове редовног рада и више од 80 одсто новца ће ићи на пројектно финансирање. Град ће финансирати пројекте који су најнеопходнији за те месне заједнице.

Сви грађани су једнаки
-Однос према свим саветима месних заједница, односно према свим грађанима Шапца је потпуно исти. То је разлика. Политичка припадност више не доприноси бољем или лошијем статусу одређене месне заједнице, него су сви у једнаком положају. Месна заједница ће располагати са онолико средстава колико је уплаћено за порез на имовину. Град не занима ко седи у саветима месних заједница. Средства су предвиђена и савети могу законито да их троше. Све ове године смо се борили за то да сви грађани буду у истом положају и тако ћемо и радити у наредном периоду. Нема више грађана првог и другог реда, рекао је Александар Пајић.


-Укупна количина средстава са којима располажу месне заједнице је 266.585.381 динар. Од тога наплаћени порез на имовину у 2020. години је 245.303.428 динара, приходи од закупа планираних за 2021. годину су 22.624.841 и остали приходи које остварују месне заједнице су 1.082.100 динара. За сталне трошкове ће бити утрошено око 17 милиона, за трошкове редовног функционисања око 25 милиона и за пројекте је намењено више од 224 милиона, наводи Пајић.
Док поједине месне заједнице имају изузетно високе приходе од пореза, неколико сеоских, са јако малим бројем домаћинстава, има и веома ниске приходе по овом основу. Доњи шор, Камичак и Жика Поповић од градских и Мајур, Поцерски Причиновић, Јевремовац и Прњавор од сеоских месних заједница имају веома велика средстава на располагању. Са друге стране, Милошевац може да потроши на пројекте скромних 150.000 динара, а Двориште око 250.000 динара. Градоначелник каже да ће Град помоћи малим месним заједницама додатним средствима.
-Проценат грађана који су платили порез је јако добар и имамо грађанску иницијативу да се плаћа порез на имовину како би могло да се троши што више новца за пројекте у месним заједницама. Саветима месних заједница помоћи ће јавна предузећа да направе што боље пројекте. Пројекти долазе на сагласност Комисије Градске управе која, у техничком смислу, оцењује пројекат. Уколико планирани радови треба више да коштају од средстава која имају на располагању, пројекат ће бити враћен на дораду да савет месне заједнице исправи ствари које нису добро урађене, наводи Пајић.

На скуповима грађана, састанцима савета месних заједница, прикупиће што већи број предлога суграђана који су их бирали. Тако ће доћи до предлога суштински битних за сваку месну заједницу. Савети ће делегирати оно што је најпотребније месној заједници према количини средстава којом располажу


Одмах по добијању сагласности Комисије може се почети са реализацијом пројекта. Град расписује јавну набавку код пројеката велике вредности и по одабиру извођача радова креће се у реализацију.
-Уколико се неки пројекат врати, савети месних заједница су у обавези да исправе уочене неправилности. Новац сакупљен у 2020. години ће се трошити када савети ураде пројекте и они прођу процедуру. То може бити већ за месец дана, каже Пајић.
Градоначелник истиче да је буџет Града стабилан, а да средства која постоје нису више виртуелна него планирана буџетом за 2021. годину.
Градоначелник је најавио да ће први већи радови по пројектима почети за неких месец и по дана. Мањи радови, који не захтевају јавне набавке, могу да почну одмах. Навео је да неке месне заједнице већ имају пројекте од раније који нису урађени у претходним циклусима.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa