Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
ИНТЕРВЈУ СА ОЛИВЕРОМ ЗАТЕЗАЛО, ДИРЕКТОРКОМ ОДСЕКА ЗА ВИСОКОТЕХНОЛОШКУ БЕЗБЕДНОСТ У УПРАВНОМ ОДБОРУ HUAWEI CANADA

ЗАШТИТИТЕ ДЕЦУ НА ИНТЕРНЕТУ

О успешној Шапчанки Оливери Затезало (рођ. Милошевић) писали смо у напису „Нисмо више далеко“ (01.06.2017, бр 3631). Била је ђак генерације ОШ “Селе Јовановић” и Шабачке гимназије, а по завршетку Електротехничког факултета, преселила се са супругом и педесетак пријатеља и колега у Канаду. Пре више од десет година награђена је као топ таленат у једној од највећих националних телекомуникационих кућа. Тренутно ради као директор Одсека за високотехнолошку безбедност у Управном одбору глобалне телекомуникационе куће Huawei Canada. Редовно држи предавања о сигурности мобилних мрежа и приватности података на канадским факултетима и глобалним конференцијама. Недавно је проглашена за једну од 20 најутицајнијих жена у области високотехолошке безбедности у Канади. Не познајемо бољег саговорника на тему заштите деце на интернету.



На који начин се обавља одбрана од високотехнолошког криминала, шта то подразумева?
- Ради се о сету контрола које треба имплементирати у пројектовање модерне мобилне мреже, који се после надзиру у реалном времену преко безбедоносно-оперативних центара. Идеја је да Безбедоносно-оперативни центар има унапред имплеметиране алгоритме помоћу којих прати прихваћени модус понашања на мрежи. Чим нешто изађе из оквира очекиваног, шаље се аларм аналитичарима који раде у центру 24x7 и почињу истраживање узрока оглашавања аларма. Координација и сарадња са стручњацима у фирми је веома важна, ми делимо искуство и информације о новим врстама напада и новим стратегијама одбране, да би сви заједно нашли начин како да се изборимо са њима.

Деца и у обичајеним околностима проводе више времена на интернету него што је неопходно, али сада, у време ковида, када много ученика учи од куће, то представља озбиљан проблем. Шта родитељи могу да ураде како би њихова деца била безбедна на интернету?
- Један од свака три интернет корисника је дете. Ситуација у вези са ковидом додатно излаже децу непожељним утицајима, од узнемирујућих слика до интернет предатора. Као прво, родитељи морају да едукују своју децу о ризицима на интернету као месту где могу да се догоде лоше ствари. Као што се деца уче да чувају торбу или новчаник док су у гужви, или да погледају лево или десно док прелазе улицу, морају се научити да буду свесни опасности које вребају на интернету.



На који начин можемо да заштитимо нашу децу?
- Многи интернет провајдери пружају опције за родитељско надгледање. Такође, родитељи могу да набаве софтвер који блокира приступ одређеним сајтовима и не дозвољава да се личне информације постављају на интернет. Неки алати су бесплатни. Родитељи би требало да одлуче које алате ће инсталирати и да воде рачуна да буду редовно апдејтовани. Такође, могу да траже информације од школе о њиховој онлјан платформи и заштити коју користе, да питају шта се дешава са видео записима, где и како се складиште, колико дуго и коме је одобрен приступ.

Интенет нуди велике ресурсе за едукацију, али има и много садржаја који је непримерен за децу. С обзиром да деца проводе више времена онлајн, постаје све важније да родитељи знају како да се старају о њима и да деца науче како да се старају о себи


Родитељи би требало да појачају надзор над онлајн активностима своје деце?
- Да, алати су сјајни, али не могу да замене родитељско надгледање. Они би требало да буду укључени у онлајн активност своје деце, да држе компјутер на месту где могу да обрате пажњу на то што се дешава, не у засебној соби, или у одвојеном делу за учење. Такође, морају да воде рачуна о томе да деца не постављају своје фотографије, или личне информације као што су адреса, или број телефона (или број и локацију своје школе некоме ко нема никакве везе са њом). Посебно би требало пратити активност своје деце када су на мобилним телефонима, таблетима, или платформама за игрице.

Важно је и да обрате пажњу на понашање деце?
- Наравно. Психолози кажу да су највећи знаци да је дете мета онлајн предатора уколико нагло искључи компјутер када родитељи уђу у прострију, или када се повлаче из породичног живота и невољно дискутују или разговарају о онлајн активностима.

„У фебруару, нападачи су ушли у базу података канадске провинције Квебек, која је имала личне информације о учитељима из овог града. То је утицало на више од 50.000 људи, од којих је 400 пријавило да им је идентитет након тога украден. У УН, школе су имале више од 900 повреда података и других инцидената у вези са безбедношћу на интернету од 2016. до данас“


Које су основе сајбер хигијене?
- Научити дете да зна да никада не кликне на линк у email-у који га упућује да унесе информације из налога како би решило технички проблем. Требало би да, у том случају, позове одраслу особу. Најбоље је отићи директно до сајта и улоговати се. Линкови у имејловима који делују проверено могу да вас усмере на нелегалне сајтове који узимају ваше податке за пријављивање, укључујући и шифру.

Шта бисте нам предложили као најбољу заштиту на интернету, без обзира да ли користимо мобилни телефон или комјутер?
- Када користите најновије верзије мобилног оперативног система сигурносног софтера, апликација и интернет претраживача, то је вероватно ваша најбоља одбрана од малвера и осталих претњи. Ако вам компјутер или телефон понуде да нешто апдејтујете, одмах то учините. Ови апдејти често имају и сигурносне додатке који вас штите од нових опасности. Ако вам нешто више није потребно, избришите. Софтер који више не користите је превазиђен софтвер. То га чини рањивим за хакере који покушавају да пронађу начин да уђу у систем. Све што не користите, требало да избришете.

Психолози кажу да су највећи знаци да је дете мета онлајн предатора уколико нагло искључи компјутер када родитељи уђу у прострију, или када се повлаче из породичног живота и невољно дискутују или разговарају о онлајн активностима


Шта бисте поручили нашим читаоцима?
- Интенет нуди велике ресурсе за едукацију, али има и много садржаја који је непримерен за децу. С обзиром да деца проводе више времена онлајн, постаје све важније да родитељи знају како да се старају о њима и да деца науче како да се старају о себи.
М.Филиповић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa