Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Опрез са препаратима
Заштита пчела од утицаја средстава за заштиту биља и побољшање биодиверзитета за опрашиваче

Опрез са препаратима

Поједини производи за заштиту биља могу бити штетни за пчеле, па је важно да приликом употребе и примене средстава за заштиту биља, пољопривредни произвођачи буду свесни присуства пчела у свом окружењу током вегетације биљака, те да средства правилно користе у складу са упуством на етикети, а све у циљу спровођења добре пољопривредне праксе
Средства за заштиту биља која се користе у савременој пољопривреди, помажу пољопривредним произвођачима да обезбеде здраву висококвалитетну и приступачну храну. Нова решења у заштити биља базирају се на посвећености индустрије средстава за заштиту биља, циљевима заштите здравља потрошача, пољопривредних произвођача, здрављу животиња и животне средине, уз подршку безбедној, одговорној и одрживој примени средстава за заштиту биља. Из тог разлога покренута је иницијатива са пчеларима у циљу очувања и побољшања здравља пчела и других опрашивача.
Поједини производи за заштиту биља могу бити штетни за пчеле, па је важно да приликом употребе и примене средстава за заштиту биља, пољопривредни произвођачи буду свесни присуства пчела у свом окружењу током вегетације биљака, те да средства правилно користе у складу са упуством на етикети, а све у циљу спровођења добре пољопривредне праксе. Уколико су средства за заштиту биља високог ризика по безбедност пчела, могу се примењивати искључиво за сузбијање штетних организама са прописаних листа, само ако се пчелиња друштва налазе најмање 5 км од места третирања, а лица која изводе третман у обавези су да 48 сати пре третмана, преко средстава јавног информисања обавесте држаоце пчела о времену извођења третмана. Одабрана средства за заштиту биља треба примењивати у складу са упуством што значи применити у одговарајућем тренутку за потребе сузбијања штетних организама у препорученој дози. Пожељно их је примењивати у раним јутарњим или вечерњим часовима када је активност пчела смањена, а њихово излагање ризику на минимуму. Пчеле нису у потрази за храном када су температуре испод 10°C. Третмане у усевима и засадима изводити када је мирно, без ветра, и обавезно пре тртмана проверити прскалице и дизне, да не би дошло до заношења на суседне парцеле.

Поступање у случају пријаве масовног угинућа пчела
У случају појаве масовног помора пчела када се сумња да је узрок примена пестицида фитосанитарни инспектор обавља службену контролу по пријави угинућа у складу са чланом 44,45,49 И 74 тач.12), 25),28) И 34) Закона о средствима за заштиту биља (“СЛ. Гласник РСбр.41/2009) Узорковање угинулих пчела обавља ветеринарски инспецтор. Закон је забрањена употреба инсектицида у време цветања!
Да не би дошло до нежељених ефеката услед примене средстава за заштиту биља апелујемо на добру сарадњу пчелара и корисника средстава за заштиту биља, а све у циљу заштите пчела како би оне омогућиле добро опрашивање код гајених култура , повећање приноса као и побољшање биодиверзитета. Све ове наведене мере су у циљу спровођења добре пољопривредне праксе и производње здравствено исправне хране на одржив И безбедан начин.

Медоносна пчела је важна карика у екосистему
Пчеле су заслужне за опстанак великог броја биљака међу којима су и оне које обезбеђују исхрану за људе. Преко 75% главних најзначајнијих биљака у људској исхрани дирекно зависе од пчела као опрашивача. Без медоносних пчела више од 1/3 воћа и поврћа за људску употребу, било би изгубљено. Поред улоге опрашивача пчела је та која производи храну за људе. За угинуће пчела могу се окривити болест пчелињих друштава, људски фактор као и тровање пчелињих друштава. Да се не би догодио ни један поменути фактор, потребно је водити бригу о пчелама у смислу обезбеђења хране за ројеве, на време их збринути у случају хемијских третмана гајених биљака као и заштитити их од паразита вароа, америчке куге, ноземоза, вироза.
У смислу добре сарадње са Пчеларским Удружењима као И сарадње са пољопривредним произвођачима, ПССС Шабац је увек на располагању са саветима у циљу што ефикасније заштите биља и заштите пчелињих друштава, која су важна карика у стварању већих приноса међу гајеним културама.

ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл.инж.заштите биља

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa