Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
“Шизино” ждребе чека своје име
РАДОСТ У ПОРОДИЦИ ЖИВАНА БАНОВЦА ИЗ БАНОВОГ ПОЉА

“Шизино” ждребе чека своје име

“Дама” из Енглеске, поклон ергеле “Бела грива”, после дугог чекања и више непреспаваних ноћи донела је принову коју сви чланови породице негују и чувају као очи у глави
Кобила She Is a Lady, што у преводу значи Дама, а Мачвани су је због наводног темперамента прозвали “Шиза”, коју је ергела “Бела грива” купила у Енглеској, доспела је 2017. године, захваљујући једном пријатељству у шталу Владе Бановца и његовог оца Живана у Баново Поље. После дугог чекања, домаћини су обрадовани “Шизином” приновом, коју ће “крстити” Владина девојка.
- Кобила ми је поклоњена под обећањем да је ждребна. Чекање се одужило али се на крају исплатило. Последњих ноћи, пред Шизино ждребљење нисмо спавали. Када се ождребила и све прошло у најбољем реду нашој срећи није било краја. Ко год је тих дана свратио у нашу кућу није отишао без части, каже Влада.
Радост у овој малој и скромној сеоској породици је утолико већа ако се зна да су у њој предходне четири генерације гајиле коње, а Бановци никада нису били без ових племенитих животиња. Владин прадеда је са коњем Фантазом прешао Албанију. Ови али и велики број других Мачвана су ватрени заљубљеници у галопере.
“Отац” младе даме, која безбрижно скакуће око своје “маме”, окружене неизмерном срећом и радошћу свих укућана, а посебно Владином пажњом је пастув Znegat из Аустралије.
- Уверен сам да је то добра комбинација. “Шиза”, како је сви ословљавамо није тако “несташна”. Шта више веома је мирна и пажљива “мајка”. Ми се трудимо да јој помогнемо, колико нам могућности дозвољавају, каже Влада, велики заљубљеник и добар познаваоц коњичког спорта, милујући своју љубимицу.
Нема сумње, чувају их као очи у глави.
- У не толико широком дворишту, урадили су мали падок, где намеравају да пуштају “Шизу” и њено ждребе, које још чека име. Урадиће и неколико других мањих објеката за прихват коња. Све у свему намеравају да наставе путем предака и пажљиво прате и учествују у свему што се дешава у коњичком спорту.
“Шизино” ждребе, намеравају да поклон ергели “Бела грива”, кад за то дође време, исто онако како је Влада кобилу добио на поклон.
- Корона је делимично ускратила наше радости и узбуђења на тркачкој стази. Уверен сам да ће то брзо проћи, а у међувремену ми се сналазимо како знамо и умемо, додаје овај млади заљубљеник у коњички спорт, наглашавајући да ће љубав све победити.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa