Инфо

8. април 2021.8. апр 2021.
Смањен принос и квалитет плодова
ШТЕТНЕ СТЕНИЦЕ

Смањен принос и квалитет плодова

Штете које праве ови штетни инсекти износе на стотине милиона евра по подацима које износи ЕУ задњих година
Стенице су фитофагне штеточине, задњих година веома присутне током целе сезоне у биљној производњи. Најзначајније су повртна стеница Незара виридула и браон мрамораста стеница Haluomorpha halus. Ове две врсте чине значајне штете на гајеним усевима и воћним врстама током сезоне, те могу у великој мери угрозити приносе.
Повртна стеница је космополитска врста, код нас је регистрована 2011. Први пут (околина Новог Сада) и за кратко време се проширила на целу земљу, док је браон мрамораста стеница регистрована први пут 2014. (околина Вршца) и она се такође за кратко време проширила на целу територију Србије.



Исхрана ових штетних врста је на плодовима и семенима, те је такав начин сврстава у примарне штеточине. Оне су и полифагне миграторне и инвазивне врсте, и то их квалификује као веома опасне штеточине са неефикасним начином за сузбијање. Посебан проблем у систему заштите представља масовни прелазак прве генерације са раних пролећних култура воћа и поврћа на соју, кукуруз, касно поврћеи воће. Бројност им из године у годину расте, и због могућности изненадног прелета са усева на усев, штете су изненадне, директне и велике.
Последице таквог стања су смањен принос, али још значајније је настанак инфекција на оштећеним плодовима од стране микороорганизама. Квалитет усева и плодова воћа и поврћа је смањен, а често су такви плодови неупотребљиви за исхрану, а због наведених инфекција микроорганизмима. Током исхране стенице преко усног апарата убацују у биљно ткиво ензиме који су способни да разлажу како мека тако и чврста ткива, а након тога их усисавају те се тако хране.

Бројност им из године у годину расте, и због могућности изненадног прелета са усева на усев, штете су изненадне, директне и велике


МЕРЕ ЗАШТИТЕ
Искустава из производње задњих година показују да је заштита од ових штеточина компликована и веома тешка. Због свог миграторног понашања те изненадног масовног појављивања у време зрења плодова, сузбијање је практично немогућа мисија.
До решења се ипак може доћи и то применом средстава анти феединг (против храњења) и репелентног дејства која су природна и нешкодљива за биљку и немају каренцу.
Аминокиселински препарат КингБо је средство које поседује својства против храњења и одбијања штетних стеница, има веома изражена инсектицидна и акарицидна својства заснована баш на поменутим особинама због садржаја алкалоида. KingBo Water soluble fertilizer водени раствор биљног екстракта, произведен из лековите биљке Sophora flavescens.
Редовном применом препарата KingBo у концентрацији 0,2-0,3% обезбеђује се добра заштита од многих штетних врста а такође и стеница, применом у свим културама као и засадима На тај начин се умањује бројност стеница испод границе штетности.
У случају масовне појаве стеница које су мигрирале са других култура потребно је обавити два третмана комбинацијом KingBo 0,3%+Chitosan 0,2% (Chitosan течно ђубриво које садржи олигосахарид (0,5%), екстракт кинеске лековите биљке Polugolum cuspidatum, природни имуностимулатор-биовакцина. Има двоструко деловање на патогена и на биљна ткива, јер смањује степен пропадања изазван гљивицама, вирусима, бактеријама и значајно смањује напад нематода).

ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл.инж. заштите биља

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa