Инфо

15. април 2021.15. апр 2021.
Вакцина или вирус
ПОТПУНО ИМУНИЗОВАНО 18.000 ШАПЧАНА

Вакцина или вирус

“Вакцинацијом ћемо вратити живот у нормалне токове. То је једини начин да се изборимо са вирусом корона”, истакао је градоначелник Шапца Александар Пајић
На седници Штаба за ванредне ситуације одржаној у понедељак поднет је извештај о епидемиолошкој ситуацији на територији града Шапца. Чланови медицинског дела Штаба за ванредне ситуације инсистирали су на поштовању мера прописаних Уредбом Владе Републике Србије и наредби министра здравља Златибора Лончара.

На територији града Шапца активно је оболелело близу 1.000 особа, а од тога је око 50 деце позитивно на вирус корона. Највише оболелих је старосне доби од 35 до 49 година.
У протеклој недељи у ковид амбуланти дневно је било преко 400 прегледа.

На седници Штаба за ванредне ситуације дат је налог за промовисање вакцинације на територији града Шапца. Командант Штаба и градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је изузетно битно да се у кратком временском периоду вакцинише што већи број грађана Шапца како би заштитили себе, а и друге.

-Вакцинацијом ћемо вратити живот у нормалне токове. То је једини начин да се изборимо са вирусом корона. Држава је обезбедила довољан број вакцина за све, искористимо ту шансу и заштитимо се, истакао је градоначелник Шапца.

На територији града Шапца обе дозе вакцине до сад је примило више од 18.000 суграђана, што је преко 20 одсто популације за вакцинисање у Шапцу.

Једну дозу је примило близу 28.000 Шапчана и они ће бити ревакцинисани када за то дође време.
Према последњем извештају Завода за јавно здравље на територији Мачванског управног округа регистровано је још 158 случајева Ковида 19. Највише новооболелих је у Шапцу, 82. Следи Лозница са 32 нова позитивна. Богатић има 14 нових случајева, Владимирци 9, Мали Зворник 8, Љубоција 5, а Крупањ и

Коцељева по 4. На територији Округа тренутно је активно оболело 2.086 особа.

На болничком лечењу у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац тренутно се налази 119 ковид позитивних пацијената, од којих је двоје деце. Тешку клиничку слику има 7 пацијената, 4 су интубирана, док су 3 на неинвазивној вентилацији. Један ковид позитивни пацијент је премуо у уторак.

Према извештају од среде ујутру, Болница је претходног дана имала 11 пријема, од чега је једно дете и 14 отпуста ковид позитивних пацијената.

-Важно је да људи знају да је једина алтернатива вирусу вакцина. Ако се заразите вирусом можете имати тешку клиничку слику или ви или неко од ваших рођака, пријатеља. Они који су вакцинисани могу да буду мало конфорнији и да лакше живе, али морају да поштују мере. Уколико се друже да то буде са онима који су вакцинисани и немају коморбидитете. Не смемо да заборавимо да и вакцинисани људи могу да пренесу вирус, али оно што је важно, поготову за старију популацију је да ће имати слабију клиничку слику. Имали смо неких недоумица око тога коју вакцину примити. Четири вакцине су доступне на територији Србије и Мачванског округа и људи треба да знају да је најбоља она која је тренутно доступна. Све вакцине су безбедне, имају своје потврђене индикације и све имају акредитацију од стране Агенције за лекове и медицинска средства, рекао је директор завода за јавно здравље др Бранко Вујковић на вакциналном пункту у Глушцима у уторак и позвао све грађане да се одазову вакцинацији, јер је то једини начин да се победи вирус.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa