Инфо

15. април 2021.15. апр 2021.
фото: прив. фб профил

фото: прив. фб профил

КАЈАК: РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ

БОРБА ЗА НОРМЕ

До сада квоте само у једноседима, следи борба за двоседе. Светски куп у Сегедину најбоља припрема за Игре. Млађи сениори и јуниори очекују Светско и Европско првенство. Грујић, Лагунџић и Суботић кандидтати
Кајакашка сезона 2020. апсолутно је девастирана епидемијом, односно пандемијом, а на почетку 2021. много је неизвесности, не само на домаћој, него и на међународној сцени. Међународни олимпијски комитет је рекао да Олимпијске игре остају на локацији где су одређене и у време када је предвиђено, новог одлагања неће бити, те су сви принуђени да раде као да неће бити промена ни у предолимпијском календару. Кајак је донео много радости у Рио де Жанеиру, донео је наступ и за Шапчане, а пролеће и лето ће рећи можемо ли поново гледати чланове КК „Зорка“ у репрезентативним чамцима на највећој спортској смотри.

Део стручног штаба репрезентације су Урош Павловић и Милан Ђенадић, те ће они у јулу пут далеког истока, а још постоји шанса да им се још неко из нашег града придружи. Вода ће дати одговор истиче Павловић.

Принцип у кајаку на Олимпијским играма је да успех појединца обезбеђује наступ представника државе у дисциплини, док је одлука селектора ко ће представљати национални тим у њој. Кроз провере форме на различите начине доноси се одлука.

фото: прив. фб профил


Пре пет година су део репрезентације Србије, из редова клуба „Зорка“ били Миленко Зорић у двоседу на 1.000 метара и Небојша Грујић у двоседу на 200 метара. У међувремену, Зорић се вратио у клуб из Бачке Паланке, док је атрактивна К2 200 дисциплина, где су Грујић и Новаковић били једни од водећих у свету, елиминисана из олимпијског програма.

Пред почетак највећих изазова, шта је тренутно обезбедио српски кајак за Олимпијске игре?
-Тренутно имамо обезбеђене норме само за једноседе у мушкој и женској конкуренцији. Наредни циљ је потрага за квотама у двоседима које ћемо покушати да обезбедимо у континенталним доквалификацијама – приближава нам Урош Павловић.

Ко из редова овдашњег клуба фигурира као олимпијска опција у овом тренутку?
-Небојша Грујић ће покушати да избори место у једноседу на 200 метара где смо већ обезбедили наступ на Играма, а он ће покушати да се наметне као најбоља опција за то надметање. У двоседима још немамо сигурно место у Токију, али ће на званичним такмичењима покушати да га изборе наш Бранко Лагунџић који весла двојац са Анђелом Џомбетом из Новог Сада, односно Михаило Суботић у чамцу Ервином Холпертом из Бездана. Бранко и Михаило циљају наступ у Јапану у дисцилини К2 1.000.

Која су најважнија такмичења ове године, уз Олимпијске игре?
-Надамо се да неће бити отказивања. До Игара најбоље очекују доквалификације за Европу и Светски куп у Сегедину у мају, док млађи сениори (до 23 године) и јуниори у календару имају Европско и Светско првенство.

Подсећамо, после много Олимпијских игара без медаље, у Рио де Жанеиру Србија је стигла до одличја, сребра двоседа на 1.000 метара. Њихов тренер био је Шапчанин Мирослав Алексић, док су тандем чинили бивши и ондашњи чланови „Зорке“ Томићевић и Зорић.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa