Инфо

15. април 2021.15. апр 2021.
Прва помоћ до доласка професионалаца
УСКОРО ПРВО ДОБРОВОЉНО ВАТРОГАСНО ДРУШТВО У ШАПЦУ

Прва помоћ до доласка професионалаца

Добровољни ватрогасци, пре свега, имају улогу да реагују до доласка професионале јединице на место пожара. “Када дође до пожара најважнија је брзина, односно да се што хитније реагује. Разговарали смо са представницима сеоских месних заједница где су људи већ имали ситуације да се сами организују, када се код неког нешто запали, и гасе пожар до доласка ватрогасаца. Највеће интересовање тренутно исказује Грушић, који већ има спремну екипу од 10-ак људи” наводи Зоран Здравковић члан Градског већа
Шабац ове године треба да добије прво добровољно ватрогасно друштво. Пракса која је веома развијена у Војводини, где готово свако село има свој ДВД, планирана је да се прошири у целој Србији. Закон који регулише појединости оснивања и рада ДВД-ова донет је крајем 2018. године.
Шабац од пожара штити само професионална ватрогасно-спасилачка јединица. На читавој територији Мачванског управног округа, једино у Лешници постоји ДВД “Видојевица” и оно је успешно одолева свим изазовима дуже од 40 година.
Добровољни ватрогасци, пре свега, имају улогу да реагују до доласка професионале јединице на место пожара.
-Када дође до пожара најважнија је брзина, односно да се што хитније реагује. Уколико је пожар нпр. у Букору или Криваји, ватрогасцима је потребно око пола сата да стигну до тамо. Они на сваку интервенцију крећу одмах по добијању позива, али потребно је време да се пређе тако велика раздаљина. За онога коме се десио пожар, сваки минут је као сат, наводи Зоран Здравковић, члан Градског већа задужен за сарадњу са републичким органима у области безбедносне политике и управљањем ванредним ситуацијама.
ДВД би држала пожар под контролом до доласка Ватрогасаца – спасилаца и њихово ангажовање не би искључило ангажовање професионалне јединице. Та прва реакција је изузетно важна, јер што се дуже пожар разбуктава потребно је више снага да се обузда.
Традиција ДВД-ова доста је развијена и у Европској унији. Свако веће село има своје добровољне ватрогасце. Европски стандард је један ватрогасац на 1.000 становника и 15 минута за излазак на место пожара.

Када дође до пожара најважнија је брзина, односно да се што хитније реагује


-Постојање ДВД-а утиче и на трошкове. Када дође инвеститор који жели нешто да гради, трошкови премије осигурања су нижи тамо где постоје ватрогасне јединице, објашњава Здравковић.
Обзиром да се ДВД-ови заснивају на добровољности и непрофитабилности, њихово оснивање зависи од интересовања. За сада је најизвесније да ће први ДВД бити основан у Грушићу.
-Разговарали смо са представницима сеоских месних заједница где су људи већ имали ситуације да се сами организују, када се код неког нешто запали, и гасе пожар до доласка ватрогасаца. Добровољци који се определе за добровољно ватрогаство проћи ће обуку какву пролазе и професионални ватрогасци. Кроз ту обуку ће научити како и којим средствима најефикасније да сузбију пожар, а добиће и опрему коју ће моћи да користе. Највеће интересовање тренутно исказује Грушић, који већ има спремну екипу од 10-ак људи. Надамо се да би могли и Букор и Прњавор, али и сва друга села долазе у обзир. Верујемо да ће први ДВД бити формиран до краја године, наводи Здравковић.
ДВД-ове ће финансирати заједно локална самоуправа и Министарство унутрашњих послова. Постоје три категорије ДВД јединица и Шабац ће кренути од прве, која подразумева девет обучених добровољаца и једно тереснко возило. Друга категорија захтева једна камион, а трећа два камиона и 18 добровољаца. Наш саговорник наводи да ће у будућности, када се укаже потреба и буде расло интересовање, јединице бити подизане на виши ниво.

Сарадња свих за већу безбедност
Протокол о сарадњи свих јавних предузећа са Одељењем за ванредне ситуације Шабац начелно је дефинисан и сарадња већ постоји. Остало је да се још формализује.
-Имаћемо састанак са директором ЈКП “Паркинг” како би дефинисали “критична места” у граду која се морају регулисати. Када се направи протокол о сарадњи сва јавна предузећа имаће људе задужене за ванредне догађаје и директну комуникацију са Одељењем за ванредне ситуације, нпр. када треба да се рашчисти паркинг, или треба корпа из “Старог града” или цистерна...


Како ће добровољци проћи обуку и за спасиоце, они се могу ангажовати и за друге ванредне догађаје, као што су поплаве, али и потрага за несталим лицима.
Цивилна заштита је дуго времена била по страни, а сада је потребно и њу вратити у народ. Постоји потреба, постоји добра воља, а постоји и законска обавеза.
-Јединицу цивилне заштите ћемо морати да формирамо у наредном периоду. Као Град смо законски обавезни да имамо јединицу цивилне заштите, нивоа једне чете, која је опште намене. Постоји добра воља и жеља и од стране градоначелника Пајића да се то уради, јер повећава безбедност свих грађана, а изаконом је дефинисано. Нови Закон, за разлику од претходног, подразумева и казнене одредбе за правно или физичко лице које се не одазове или не испуни захтеве Сектора за ванредне ситуације, а казне за правна лица иду и до милион динара. Надамо се да нећемо морати да им прибегавамо, каже Зоран Здравковић.
Шабац тренутно има јединицу цивилне заштите за посебне намене и то баш ватрогасну. Они су резерва и могу да се ангажују у случају нпр. већих шумских пожара.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa