Инфо

15. април 2021.15. апр 2021.
Развој вида код деце и први проблеми
СПЕЦИЈАЛИСТИЧКА ОФТАЛМОЛОШКА ОРДИНАЦИЈА „САНИ ОПТИК“ ШАБАЦ

Развој вида код деце и први проблеми

У наредном тексту др Мирко Нинковић, специјалиста офталмологије Офталмолошке ординације „Сани Оптик“ у Шапцу скреће пажњу на поједине специфичности развоја вида у дечијем узрасту, најчешће проблеме и сугерише шта као родитељи можемо да предузмемо како би наше дете имало што квалитетнији живот, без ограничења које видне тегобе могу изазвати
Здравље ока и нормалан вид су критичан део развоја деце. Ми као родитељи можемо приметити неке знакове да дете има проблема са видом – чкиљење, приближавање телевизору или често трљање ока, али у већини случајева се дешава да не приметимо ништа.
У наредном тексту др Мирко Нинковић, специјалиста офталмологије Офталмолошке ординације „Сани Оптик“ у Шапцу скреће пажњу на поједине специфичности развоја вида у дечијем узрасту, најчешће проблеме и сугерише шта као родитељи можемо да предузмемо како би наше дете имало што квалитетнији живот, без ограничења које видне тегобе могу изазвати.



Како се развија вид код деце?
Развој вида започиње одмах након рођења и најинтензивнији је у првим годинама живота. Новорођенчад у прва два месеца живота виде јасно предмете који се налазе на удаљености од свега 20-30 цм. Тек након 12-16 недеље развој вида добија пун замах и бебе могу да виде јасније и предмете на већој удаљености.
Током прве године деца развијају и друге карактеристике вида – дубинску перцепцију, координацију покрета ока са телом и рукама, и способност процене удаљености посматраних предмета. У овом периоду се проблеми са видом ређе јављају.
Развој вида се завршава у периоду предшколског и раног школског узраста, у већини случајева до осме или девете године живота. Уколико се проблеми са видом настали у овом периоду не открију на време, они могу утицати дугорочно на видну оштрину и њихово лечење је ограничено.
С друге стране, уколико се тегобе јаве касније, током школског периода и пубертета, дугорочних последица обично нема и ношењем наочара се обезбеђује нормална видна оштрина.



У овом најосетљивијем периоду развоја вида саветују се превентивни прегледи деце, најчешће са навршене три и шест година живота. Рани скрининг је усмерен на откривање озбиљнијих поремећаја вида који могу утицати на каснији квалитет живота, али такође и на оне мање озбиљне поремећаје који се могу решити ношењем наочара без тежих последица по развој детета.
У нашој установи, посебну пажњу посвећујемо превентивним прегледима деце. Родитеље саветујемо да одсуство тегоба не значи да развој вида не може бити компромитован и да се у највећој мери само офталмолошким прегледом могу открити поремећаји који на тај процес утичу. Прегледи деце се у Офталмолошкој ординацији „Сани оптик“ обављају свакодневно, у безбедном окружењу, и пуна пажња се посвећује како објективним, тако и субјективним методама откривања поремећаја вида, а родитељима се пружају савети како да потенцијални проблем реше на најбољи могући начин. Након првог прегледа, редовне контроле се обављају у тромесечном или шестомесечном интервалу све до периода када се процес развоја вида у потпуности завршава.

Уколико као родитељи имате било каквих недоумица и питања можете се обратити у Специјалистичку офталмолошку ординацију „Сани Оптик“. Поред саветовања, можете заказати и специјалистички преглед за ваше дете


Када се јављају проблеми са видом код деце?
Проблеми се јављају најчешће у узрасту између 18 месеци и 4. године. У том периоду најчешћи знак да постоји проблем са видном оштрином је појава разрокости, односно једно или оба ока скрећу ка унутра, или ка споља. Појава разрокости у овом периоду указује на потенцијалне теже последице на видну оштрину и развој вида, и због тога је од пресудног значаја да родитељи доведу дете на преглед што пре. Лечење разрокости за циљ нема само исправљање положаја ока, односно успостављање паралелности погледа, већ и интензивно лечење слабовидости која је главна функционална последица разрокости.
Тегобе са видом се могу јавити и касније код старије деце и узрокована су растом и развојем који доводи до појаве рефракционих аномалија. Рефракционе аномалије настају као последица несавршености оптичког апарата ока и не представљају обољење ока само по себи, већ грешку у преламању светлости која се мора кориговати ношењем оптичке корекције – наочара или контактних сочива.
Због свега наведеног, врло је важно да на време одведемо дете офталмологу, јер се већина поремећаја вида успешно може лечити и кориговати уколико се правовремено открије.

Који су најчешћи проблеми са видом код деце?
Рефракционе аномалије – кратковидост (миопија), далековидост (хиперметропија) и астигматизам, настају услед грешака у преламању светлости које су условљење или величином ока или грешкама у преламању рожњаче. Коригују се ношењем наочара или контактних сочива.
Разрокост (страбизам) представља поремећај у положају ока које може скретати упоље, ка унутра, горе или доле. Разрокост је најчешће проузрокована рефракционом аномалијом – далековидошћу. У почетку може бити повремена а у року од пар месеци постаје стална.
Слабовидост (амблиопија) представља недовољно развијен вид, најчешће на једном оку. Она је последица свих нелечених проблема са видом у дечијем узрасту, и трајно може нарушити квалитет живота детета. Може утицати на њихово школовање, на могућ одабир занимања, на вожњу аутомобила – на све оне свакодневне активности које сматрамо загарантованим. Слабовидост може бити узрокована разрокошћу, високом диоптријом, али такође и болестима ока у дечијем узрасту.

др Мирко Нинковић, специјалиста офталмологије

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa