Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
И даље појачани надзори инспекиција
САОПШТЕЊЕ

И даље појачани надзори инспекиција

Према подацима које је Мачванском управном округу доставио Завод за јавно здравље Шабац, од почетка епидемије, закључно са 17. априлом 2021. године укупан број позитивних лица на подручју Управног округа је 24.716, док је 27.226 лица било у контакту
Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, је на седници одржаној у петак 16. априла 2021. године услед неповољне епидемиолошке ситуације наложио да се на подручју Републике Србије наставе надзори инспекцијских органа.
У циљу спровођења налога за наставак контрола инспекцијских органа локалних самоуправа и републичких инспекција начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневном контакту са руководством градова и општина са подручја Управног округа. У контроле су укључени сви расположиви људски и материјални ресурси локалних инспекција и републичких инспекцијских служби.
Према подацима које је Мачванском управном округу доставио Завод за јавно здравље Шабац, од почетка епидемије, закључно са 17. априлом 2021. године укупан број позитивних лица на подручју Управног округа је 24.716,док је 27.226 лица било у контакту.
У фокусу контрола су објекти који су означени као ризични, а поступа се и по пријавама грађана. Извештаји о броју контролисаних субјеката,неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.
Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине/. Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе, овакво понашање представља и обележје кривичног дела.
Од петка 16. априла до понедељка 19. априла укупно је контролисано 1684 објекта, у надзору је учествовало 87 инспектора, а у 63 надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера. Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема запослених,физичка дистанца-баријера и лична заштитна опрема корисника. Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера. Према субјектима код којих су утврђене неправилности изречене су законом прописане мере. Донета су два прекршајна налога од по 150.000 динара и 22 прекршајна налога од по 5.000 динара.

Од петка 16.априла до понедељка 19. априла укупно је контролисано 1684 објекта, у надзору је учествовало 87 инспектора, а у 63 надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера


Инспекцијске контроле на територији Републике Србије настављају се и у наредном периоду.
Од 19. марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.
Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs
Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу ,а сва питања и одговори биће објављени.
У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера пресудну улогу игра процес вакцинације грађана, који се спроводи у појачаном интензитету. Одзив грађана је добар. Посебно охрабрује одзив младих, а вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19.промовишу и локални медији у својим емисијама и саопштењима.
Епидемиолошка ситуација на подручју Републике Србије и на територији Мачванског управног округа и даље је озбиљна.Апелује се на све грађане да поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине.Једино на овај начин можемо се заштитити од вируса Ковид-19.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

10. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa