Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Слављеник окружен великом породицом

Слављеник окружен великом породицом

НЕСВАКИДАШЊИ 88 РОЂЕНДАН ЈАНКА БАНОВЦА ИЗ БАНОВОГ ПОЉА У МАЧВИ

Уз фудбалере „Напретка“ и многобројну родбину

Урамљене фотографије и дрес омиљеног клуба са бројем 88. Тежачки рад лакше подносио уз гледање и навијање за своје фудбалске љубимце из мачванског села кога су назвали престоницом парадаиза и паприке
Деда Јанко Бановац из Бановог поља у Мачви је вршњак сеоског Фудбалског клуба „Напредак“. Рођен је 1933. године када је и клуб формиран. То у овом скромном и успешном спортском колективу нису заборавили, као ни чињеницу да је деда Јанко њихов највернији и најупорнији навијач, који не пропушта утакмице и кад су домаћини и кад гостују. Поред многобројних поклона које је добио за рођенданско славље, највише се обрадовао урамљеним фотографијама, где је он са фудбалерима на игралишту и дресу са бројем 88, који су му поклонили фудбалери „Напретка“. Присуство на фудбалској утакмици за њега је увек представљало посебну драж. Долазио је како када и како где. Ако треба бос или у гуменим опанцима, различитим превозним средствима, а ако нема другачије и пешке. И данас је највернији гледалац.

Деда Јанко са фудбалерима Напретка


Постао је почасни председник вољеног клуба.
Његов отац звао се Младен. Погинуо је млад. Имао је петоро деце, три сина и две ћерке. Браћа су остала да живе у селу. Двориште једно поред другог. Данас је жив само Јанко. Преживео је, каже одмах на почетку разговора за „Глас Подриња“много тога. Бавио се 10 година ковачким занатом, али најдуже је ипак био пољопривредник, сточар и повртар, веома узоран.
Памти шљивик и увек квалитетну шљиову ракију, без које његова кућа није ни данас иако су шљивик искрчили.
Најтеже су по његовом суду биле поратне године. Сведочи да је примера ради 1945. године радио цео дан, а јела се проја и сирће.
Ковачки занат научио је од мајстора Богосава Симића из села. Своју радњу отворио је 1972. године. Дуго је предано радио. Било је доста посла, али временом све мање. На крају се занат потпуно угасио.
Његову пажњу све више је заокупљала пољопривреда. Породицу је издржавао упорним радом, нешто од стоке и млека које је уредно предавао, а доказао се и као добар повртар, што је његовим земљацима одувек ишло од руке.
- Имамо добру земљу за паприку. Најуносније је било гајити је деведесетих година. Доста утицаја на квалитет, поред упорног рада имало је и семе. Истицало се неко Немачко. Појединци су га сачували до данашњег дана. Имао сам три паприке у килограму. Тада се цена кретала око 4 немачке марке за килограм. За добру приколицу паприке могао си купити трактор. Није то дуго трајало, каже деда Јанко, окружен многобројном родбином, за богатом трпезом, прошле суботе у Бановом пољу на 88 рођендан.
Уз рођенданску торту и песму ћерки, унучади и праунучари, који су му истиче и највећа радост и срећа, угасио је свећице са бројем 88. Нашло се ту и доста поклона, а деда Јанко је био посебно ганут пажњом коју су му приредили његови верни пријатељи, фудбалери домаћег „Напретка“, које десетинама година непрестано бодри својим присуством, како на фудбалском игралишту у Бановом Пољу, тако и када одлазе у госте. Обожава „Напредак“ и увек кад је у могућности и колико може помаже.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa