Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Љубав према поезији
Градско такмичење рацитатора

Љубав према поезији

Једна од најстаријих манифестација у нашој земљи. Трајање дуже више од пола века обавезује да се настави континуитет. Учесници са радошћу говорили нове стихове и уживали у лепоти поезије. Финало вече Градског такмичења рецитатора заказано за петак, 23. април
-Поносна сам што смо ове године успели да организујемо Градско такмичење рецитатора, упркос пандемији. Оно што ме је обрадовало је то што деца која воле, цене уметност, рецитовање и културу говора су са великом жељом и упорношћу утицала да се такмичење одржи. То је био подстрек и за нас да се потрудимо, јер протекле године нисмо били у могућности да реализујемо планирано - каже за наш лист организаторка Бранка Тодоровић о најстаријој смотри рецитатора.
-Ово је једна од најстаријих манифестација у нашој земљи. Трајемо више од пола века и то нас обавезује. У договору са Савезом аматера Србије, организаторима окружне и републичке смотре смо се сложили да је веома важно да се настави континуитет.

Победа лепе речи
Епидемиолошка ситуација утицала је на број учесника, али истински заљубљеници у поезију вредно су се припремали и били део смотре, наглашава Бранка.
-Најмлађи узраст (категорија од првог до четвртог разреда основне школе) је отворио такмичење, а следио их је средњи узраст ( од петог до осмог разреда) и средњошколци. Трудили смо се да поштујемо све мере, те су учесници имали унапред одређену сатницу и распоред изласка на сцену. Прилагодили смо се ситуацији. Околности су тако захтевале, а публика није присуствовала такмичењу. Оно што није изостало је емоција. Као посебност истакла бих да су такмичари били уједначени, те нисмо имали као раније једно дете које бриљира. Недостајала им је припрема која је ове године изостала услед преласка на онлајн наставу и недостатка непосредног контакта са учитељима, наставницима.

Царство емоција
Измењене околности такмичаре су нагнале да више промишљају о одабиру песма, те је креативност била водиља.

У најмлађем узрасту учествовало је 30 такмичара, а у финале се пласирало 10 одабраних.
Јаков Продановић (ОШ „Јанко Веселиновић“), Петра Марковић (ОШ „Мајур“), Тијана Саватић (ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор), Растко Томић (ОШ „Николај Велимировић), Михаило (ОШ „Јанко Веселиновић“), Страхиња Савић (ОШ „Мајур“), Милица Лукић (ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор), Јована Ђекић (ОШ „Вук Караџић“), Искра Јовановић (ОШ „Вук Караџић“), Марта Икодиновић (ОШ „Јанко Веселиновић“).


-Позитивно је то што су деца открила нове песме, ауторе и нису „копирали“ једни од других. За похвалу су и нова тумачења поезије, што ме као организатора посебно радује. Када се бира песма за такмичара треба узети у обзир, не само његов узраст, већ и сензибилитет - појашњава Бранка и додаје да је љубав према поезији била кључна током такмичења.
-Емоција радости је била доминанта. Верујем да је свима било потребно да се врате у нормалне токове. Претходних година могли смо да приметимо да је жеља за победом била нешто јача и носила је дозу нервозе. Сада тог оптерећења није било. Верујем да је томе допринело то што наставници и родитељи нису били присутни и деца нису морала да се носе са очекивањима других. Рецитовали су због себе и та лепота дечје душе била је очигледна. Са лакоћом су изговарали стихове, ослобођени и срећни што су имали прилику да поново буду на сцени. Жири је пријатно изненадио најмлађи узраст, те се од њих очекује да стасају у истинске поклонике лепоте говора и поезије. Крај радне недеље резервисан је за најбоље такмичаре када ће показати своје рецитаторско умеће - закључила је Бранка.
Финално вече Градског такмичења рецитатора заказано је за петак, 23. април у 18 часова у Великој сали Културног центра, без присуства публике.



Средњег узраста 10 учесника пласирало се у финале.
Милица Нендадовић (ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ Прњавор), Нађа Тркуља (ОШ „Јанко Веселиновић“), Маша Крстић (ОШ „Николај Велимировић“), Анђела Комановић (ОШ „Јанко Веселиновић“), Невена Илијашевић (ОШ „Николај Велимировић“), Лана Лазић (ОШ „Николај Велимировић“), Андреј Ристивојевић (ОШ „Николај Велимировић“), Јанко Томић (ОШ „Николај Велимировић“), Адријан Ђорђевић (ОШ „Николај Велимировић“) и Лазар Мијатовић (ОШ „Мајур“).


Стручни жири чиниле су професорка књижевности Живадинка Веселиновић, председница, професорка књижевности Миљана Чолић и глумица Оливера Гуцонић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa