Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Фото: БСС

Фото: БСС

БИЦИКЛИЗАМ: ТРКА БЕОГРАД – БАЊА ЛУКА

Шабац циљ прве етапе

Прва од четири етапе биће окончана у Шапцу. Представници 35 држава. Такмаци у Шапцу између 14:15 и 14:30. Циљ код Трга шабчких жртава. Гости са већине континената. Учесници вакцинисани
Под претпоставком да број читате на дан издавања, можемо рећи да данас стартује 15. издање међународне бициклистичке трке „Београд – Бања Лука“. Такмичари, професионалци из 35 држава света први окрет педала направиће у српској престоници, а циљ почетне етапе биће у Шапцу и то баш на данас обележаван Дан града.
Шабац није први пут део путање овог међународног догађаја. Свих претходних година караван је пролазио подручјем наше локалне самоуправе, претходне је трка прошла градским улицама, Шабац је био пролазни циљ, а сада први је крај етапе у овом граду.
-Етапе су формиране тако да за терен одговара различитим пероформансама бициклиста. Постоје деонице и за оне којима одговара ранији терен, као и такмичаре наклоњеније брдско-планинској вожњи. Прва етпа је равничарска и мислим да можемо очекивати брз и занимљив финиш 22. априла где ће победник бити одлучен вероватно у спринту – рекао је Саша Гајичић, секретар Бициклистичког савеза Србије, наш суграђанин и некадашњи професионалац који је, између осталог, возио и на чувеној трци Giro di Italia.



Дужина прве етапе Београд – Шабац износи 96 км, а у километражу улазе и три круга која ће бициклисти морати да савладају у нашем граду. Старт је у Београду, с Трга републике, док је циљ код градске тржнице, односно Тргу шабачких жртава.
-Старт прве етапе је у подне, а најбржи би у Шапцу требало да буду између 14:15 и 14:30, наравно, много фактора одлучује о брзини коју ће развити. Учесници, као и чланови клубова ће преноћити у Шапцу, а потом се караван сели у Обреновац одакле стартује друга етапа до Бијељине. Она такође води кроз Шабац, али не кроз градски део, већ обилазни пут – додаје Гајичић.
Наредне две етапе су Бијељина – Власеница и Приједор – Бања Лука. У Србију је стигло 175 бициклиста из 35 држава, постоје представници готово свих континената. Најјачи тимови долазе из Шпаније, Италије, САД, Казахстана Републике Ирске, Парагваја, Словеније, Новог Зеланда, Камбоџе, Русије, Холандије, Француске, Аустрије, држава региона, репрезентације Србије и дебитант, селекција Црне Горе. Титулу брани Пољак Јакуб Крачмарек. „Београд – Бања Лука“ је сврстана у прву категорију Међународне бициклистичке федерације“, једна од малобројних трка које нису отказане због пандемије, а обавеза свих ученика, како бициклиста, тако и чланова тимова, односно комплетног каравана је да буду вакцинисани.
Надметање је настало 2007. године као део специјалних веза Србије и Републике Српске, специфичност је да се међудржавна граница прелази слободно, те да је осим спорта, јачања веза Србије и ентитета друге државе, циљ и промоција туристичких потенцијала овог подручја.

Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa