Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Припремит земљиште што је раније могуће
ТЕХНИКА ГАЈЕЊА ЛУКА

Припремит земљиште што је раније могуће

За садњу треба употребити средње крупан арпаџик, пречника 10-20мм. Сади се у рано пролеће чим буде могуће да се земљиште припреми. Обично се сади у браздице на размак 15 X 15 или 20 X 10 цм
Постоје три начина производње лука: директно из семена, из арпаџика и из расада. Код нас се лук претежно гаји из арпаџика. То је сигуран и једноставан начин , али не и најекономичнији. Земљиште се припрема што раније при чему се растурају минерална ђубрива, комплексна НПК хранива чији однос треба да буде 1:2:0 или 1:2:1. Умерено плодна земљишта ђубре се са 60-70кг Н, 120-150 кг фосфора по хектару. На сиромашнијим земљиштима могу се применити веће норме уз употребу калијума.

За садњу треба употребити средње крупан арпаџик, пречника 10-20мм. Сади се у рано пролеће чим буде могуће да се земљиште припреми. Обично се сади у браздице на размак 15 X 15 или 20 X 10 цм. На великим површинама, уз примену механизације, арпаџик се сади на редове размакнуте 30 цм или у траке са 4-6 редова. Између трака оставља се размак од око 50 цм, а између редова у траци 20 цм. Размак у реду је 8-10 цм. За 1 ха потребно је: ситног арпаџика 300 – 500 кг, средње крупног 500 – 800 кг и крупног 800 – 1000 кг. Приликом садње арпаџика примењене машина за садњу су врло успешне, али су приноси ипак за 10% нижи.

У току вегетације потребно је заштитити биљке од корова. Постоје врло ефикасни хербициди против корова у луку, али и поред тога је потребно извршити 2-3 окопавања, не само ради сузбијања корова, него и ради одржавања растреситог слоја у површинском делу. Треба окопавати плитко и не сувише близу биљака. Постоје многи ефикасни хербициди за усеве црног лука гајених из арпаџика. Пре садње користе се Трефлан, Жупилан и др. у дозама од 1-2.5 л/ха (у два наврата мањом дозом и уз обавезну консултацију са заштитаром који води производњу), као и у зависности од типа земљишта. Након тртирања површину треба обрадити прикладним оруђем да се хербицид измеша са земљом до дубине од 5-10 цм. После садње а пре ницања добро делују Пропаклор 8-10 л/ха, Теноран 6-8 л/ха. После ницања, кад биљке развију 3листа, могу се употребити ови хербициди Месоранил 2-3 кг/ха, Пропаклор 8-10 л/ха.

Црни лук је стасао за бербу у моменту када биљка омекша и падне по земљи, при чему се вађење обавља кад већи део биљака полегне. На већим површинама берба започиње и завршава када биљке масовно полегну. Насилно обарање несазрелих биљака није препоручљиво и непотребно је, јер на време извађене луковице добро чувају овојне љуспе и дуго се чувају. На растреситим земљиштима луковице се једноставно ручно почупају и сложе у гомилице и оставе неколико дана да се стабла добро осуше. Дуго стајање исчупаних луковица на њиви, није препоручљиво јер може изазвати ожеготине. После сушења луковице се очисте, класирају, сложе у летварице и односе под надстрешницу да се досуше.
Дипл. Инж. ГОРДАНА РЕХАК ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa