Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Поучна прича из Лондона
ФУДБАЛ: НАВИЈАЧИ ПРОТИВ НОВЦА

Поучна прича из Лондона

Пројекат „Супер лига“ је, бар за сада, заустављен и традиција фудбала, односно протести навијача у Енглеској дали су резултат. Половина оснивача новог такмичења је одустало од њега, међутим остаје упитник да ли је и коначно поражена идеја или је она неминовна. Ипак, тамо где је све заустављено, на острву, постоји један клуб чија судбина је парабола актуелног тренутка.

Вимблдон углавном асоцира на тенис, међутим у познатом лондонском округу постоји Фудбалски клуб тог имена. Памте га пасионирани љубитељи с краја осамдесетих и током деведесетих година. Деценију и по играо је Премијер лигу, увек клуб са најмањим буџетом, а опет довољно јак да буде на средини табеле. Када је крајем прошлог века добио нове власнике, најављена ренесанса је пропала и клуб је морао у нижи ранг 2000. године. Већ је лоптање постало озбиљан бизнис и нови власник је желео, попут америчких франшиза, да тим пресели на друго место где ће бренд имати бољи пласман, исказано суровим тржишним вокабуларом. Предлагао је Даблин, потом Милтон Кин (90 км северно од Лондона), навијачи су протествовали и онда је уследио став првог човека клуба, упрошћено, ово је мој клуб, ја одлучујем. Преселио је екипу у Милтон Кин, промењено је име у МК донс, клупске боје. Група навијача „Вомблиса“ није се мирила са поразом. Неколико предузимљив људи међу њима су регистровали АФЦ Вимблдон, истих боја као некадашњи ФЦ, направили пробу за све заинтересоване да играју фудбал, одабрано је двадесетак момака и клуб је стартовао од најнижег ранга, деветог у пирамиди енглеског фудбала. „Желели смо само да имамо клуб за који ћемо навијати, неважно у којем рангу игра“ говорили су оснивачи. Збило се све то 2002. године. Данас је 2021. Вимблдон се такмичи у Лиги један (трећи ранг), где је и МК донс. Борба за наслеђе још траје, оба тима тврде да су истински наследници старог клуба, утакмице између њих имају посебан набој. Вимблдон је за 20 година досегао са дна до трећег нивоа, МК је започео своју мисију у трећем рангу. По питању Вимблдона, навијачи су успели, чини се, ипак живи и сурови пројекат 90 км северно, преживљавао је и испадање у четврти ранг, осетио чар наступа у другом. Можда ова прича указује на неминовност коегзистенције у будућности. Могао би ФЦ Виблдон бити Лига шампиона некада, АФЦ актуелни европски систем такмичења, а МК Донс Супер лига.
Неки будући победници би се спорили ко је истински шампион Европе. Савези стоје чврсто на становишту да тимови који се одлуче за Супер лигу не могу наступати у такмичењима у својим државама.

фото: londonnewsonline.co.uk


На другој страни сујета Флорентина Переза и Ањелија (главних креатора Супер лиге) озбиљно је повређена и истичу да је пројекат жив, најављујући казне за клубове који су иступили. Ањели тврди како је много заинтересованих за наступ. У Шпанији је конкуренција превише слаба, Арсенал и Тотенхем у овом тренутку имају новца, али не квалитет за Лигу шампиона...

Оживеле су идеје Британске лиге, стидљиво Балканска лига, Белгија и Холандија су близу заједничког такмичења, о томе се говори и у Скандинавији. Време ће показати, али лепо је знати да народ и традиција могу имати утицај над величанством финансијског интереса.
Душан Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa