Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

ЉУБОВИЈА ПОСТАЈЕ „SMART CITY“

У корак са савременим технологијама

Са првим лепим данима и почетком грађевинске сезоне, почели су за ову годину најављени обимни радови. У петак, 23. априла почели су радови на реализацији пројекта „Smart city“, односно увођење паметног система расвете, управљање отпадом и паркирањем и постављање видео надзора на јавним површинама.

почели радови на реализацији пројекта „Smart city“, односно увођење паметног система расвете, управљање отпадом и паркирањем и постављање видео надзора на јавним површинама


У току је замена старих сијалица на прилазним путевима ка Љубовији, па је нова расвета постављена на путном правцу према Ваљеву, до Доње Љубовиђе, у Кашицама и Грабовици као и Старој Љубовији. Наредних дана и после предстојећих празника, подручје на ком се поставља нова улична расвета биће проширено, тако да ће LED улична светла добити и мештани “Гаравог сокака”, а радиће се и према Врхпољу, Лоњину и Стари пут.

Кроз нову технологију биће могуће надгледати и статус контејнера за смеће. Сензор је дизајниран да детектује пун/празан контејнер, ризик од пламена, нагнут (пада) и сл. Са бежичним модулом, преноси статус путем мреже на мрежу сервера и сервера апликација.

Ljubovija.info


Пројектом „Smart city“ планирана је уградња сензора за паркинг места. Детектор паркирања је сензор који комбинује ултразвучну и магнетну технологију. Са редундантном технологијом сензора постиже се прецизност од 99%. Преко уграђеног LoRaVAN бежичног модула, сензор заузетости паркинг места који помаже кориснику да аутоматски надгледа статус путем мрежног сервера, gateway и апликације.
Овим пројектом предвиђено је и постављање надзорних камера на дечјим игралиштима, тако да ће видео надзор бити постављен на игралишту поред стадиона ФК „Дрина“ као и на месту некадашње основне школе. Циљ је да се подигне безбедност деце али и да се заштити јавна имовина од вандалског понашања појединаца.

Ако је судити по најавама, биће ово година у којој се највише радило и градило. У овој седмици очекујемо да почну радови на изградњи базена, представљање идејног решења за изградњу тунела кроз Прослоп, а у четвртак је отварање понуда за санацију речног корита реке Љубовиђе.
Ljubovija.info

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa