Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Ветар скројен на два точка
Шабац циљ прве етапе 15. бициклистичке трке „Београд – Бања Лука“

Ветар скројен на два точка

Немац остварио убедљиву победу. Етапа бржа од очекиване. Три круга кроз Шабац, етапа дуга 96 километара. Готово идеални услови за вожњу. Прилика за промоцију бициклизма, здравог живота и Шапца баш на Дан града. Величанствен дочек Шапчана за бициклисте уз жељу да и наредне године циљ буде на истом месту. Такмичари из 35 држава света
Млади немачки бициклиста Џастин Вулф ускратио је посетиоцима могућност неизвесног финиша етапе, изванредним наступом је конкуренцију оставио далеко иза себе, али је брзином за коју је прешао 96 км показао какве физичке могућности поседује, односно колико бицикл може бити брз. Историја шабачког бициклизма није богата, али нису то ни беле странице, а не мањка ни традиције. Свакако, једну страну исписао је млади Немац” као победник етапе већ традиционалне трке „Београд – Бања Лука чији циљ је први пут био у Шапцу.

Фото: Глас Подриња


Дистанцу од београдског Трга републике до циља постављеног између платоа где је овдашња тржница и Трга шабачкиг жртава превезао брже од других. Реч је о дистанци од 96 км која је обухватала и три круга која су учесници прошли кроз Шабац.

„Трка „Београд – Бања Лука“ установљена је 2007. године као део посебних веза Србије и Републике Српске и њена специфичност је прелазак државне границе између Србије и Босне и Херцеговине без заустављања


-Брза етапа, већ на почетку смо сви развили велике брзине. Када сам осетио да имам снаге одвојио сам се од водеће групе и повео трку. Спринт није моја најјача страна и нисам одмах наметнуо победу као циљ, но видео сам временом да се добро осећам, да имам снаге и трудио сам се да очувам ритам до краја, што сам и успео. Одлични услови за вожњу су били од старта и драго ми је што сам то искористио – навео је после трке Вулф.

Фото: Глас Подриња


Један од фаворита трке Патрик Штоц покушао је са неколико напада да угрози водећег, али није успео и морао је да се задовољи другим местом после прве етапе. Бронзану медаљу је освојио Италијан Фјорели, следили су Гуардени (Италија), Ван Стајен (Белгија), најбоље пласиран домаћи такмичар је капитен репрезентације Србије Душан Рајовић, шестопласирани, потом следе Пер (Словенија), Даниелс (Белгија), Нарчиори (Италија)...

Историја шабачког бициклизма није богата, али нису то ни беле странице, а не мањка ни традиције. Свакако, једну страну исписао је млади Немац


Шабац није први пут на мапи трке која је ове године доживела своје 15. издање, али је дебитант као град етапни домаћин. Почетна етапа је увек изазовнија од осталих, истиче директор трке, Владимир Куваља, јер су бројне ситнице при организацији увек на испиту при самом старту.

Фото: Глас Подриња


-Увек у првој етапи видимо да ли смо урадили добар посао или не. Уложили смо, као и увек, много труда, енергије, међутим када имате дочек као што су нама, односно бициклистима приредили Шапчани, поздрављајући их на сваком кораку, дивни кругови у Шапцу, када је пријем такав, све има смисла.

Шабац није први пут на мапи трке која је ове године доживела своје 15. издање, али је дебитант као град етапни домаћин


Велико хвала свима у граду који су омогућили да све протекне у најбољем реду и надам се да ће и наредне године Шабац поново бити један од домаћина – истакао је директор међународне бициклистичке трке „Београд – Бања Лука“ од оснивања Владимир Куваља.

када имате дочек као што су нама, односно бициклистима приредили Шапчани, поздрављајући их на сваком кораку, дивни кругови у Шапцу, када је пријем такав, све има смисла


Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић и заменик градоначелника Блажа Кнежевић уручили су бронзане, односно сребрне медаље освајачима трећег и другог места, док је градоначелник Шапца др Александар Пајић предао Вулфу победнички пехар и златно одличје.

Фото: Глас Подриња


-Поносан сам што су грађани Града Шапца могли да виде неке од најбољих светских бициклиста, што је све окончано у најбољем реду и што смо на прави начин промовисали бициклизам и град Шабац. Ово је град спорта и градска управа ће наставити да подржава спорт. Потрудићемо се да што више спортова добије значајна средства како би остварили што боље резултате. Поносни смо што је наш суграђанин Саша Гајичић, легенда овог спорта, један од најбољих у историји српског бициклизма, човек који је своје име и ауторитет уложио да трка достигне висок ниво на којем је сада. Показујемо колико Шапчани могу и град Шабац ће бити град будућности – рекао је градоначелник Шапца.

Наступило је 175 такмичара из 35 држава и са готово свих континената. Највредније бициклистичко знамење, жуту мајицу, симбол водећег у генералном пласману немачком бициклисти уручио је Саша Гајичић, који је током каријере наступио и на једној од три највеће трке Giro d’italia. Осим жуте мајице, на свечаности после трке, по бициклистичкој традицији, додељене су и мајице других боја најуспешнијима у различитим категоријама после прве етапе. Бела боја намењена је најбољем возачу до 23 године, плаву је обукао најбржи у брдској вожњи, док је црвена намењена најбољем спринтеру.

Фото: Глас Подриња


Из Шапца бициклисти су се наредног дана преселили у Обреновац где је почела друга етапа до Бијељине чији је пут такође водио кроз територију Града, али не кроз сам град, потом су следиле она од Бијељине до Власенице и коначна, у недељу, 25. априла, од Приједора до Бања Луке. Укупни победник 15. издања бициклистичког надметања из прве категорије Светске бициклистичке асоцијације је Микел Реим из Естоније. Другу позицију освојио је Џастин Вулф а трећу Патрик Штоц такмичар из Пољске.

Фото: Глас Подриња


„Трка „Београд – Бања Лука“ установљена је 2007. године као део посебних веза Србије и Републике Српске и њена специфичност је прелазак државне границе између Србије и Босне и Херцеговине без заустављања.,
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa