Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.

Молитвено сећање на осамдесету годишњицу од почетка страдања српског народа у Другом светском рату

Молитвено сећање на страдање српског народа у Другом светском рату обележава се сваке године у храму Светог пророка Илије у Млаки 22. априла, на дан пробоја последњих Јасеновачких логораша. Ове 2021. године навршава се осамдесет година од страдања српског народа Козаре, Поткозарја, у Драксенићу, покоља у Славонији, страдања у Пакрачком и Пожешком крају. У спомен на све страдале ових немилих догађаја Епископија Пакрачко-славонска организује окупљање, како би се свим жртвама одала дужна почаст.

У четвртак 22. априла 2021. године у храму Светог пророка Илије у Млаки, са почетком у 9:00 часова одржана је света Литургија. Свету архијерејску Литургију служио је с верним народом православни епископ Епархије Пакрачко-славонске Јован, са више Високопреосвештене и Преосвештене господе Архијереја.

По завршетку молитвеног окупљања уприличена је посета манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, где је освештан новоуређени манастирски конак. Овај догађај од значаја је да се присетимо пострадалих и наставимо културу сећања на Јасеновац и његове жртве. Очување сећања на највеће страдање српског народа и обележавање помена жртвама обавеза је коју српски народ не сме препустити забораву. Присуство нашег народа у Јасеновцу својеврсна је подршка српској националној мањини у Републици Хрватској. То је уједно и доказ да Република Србија увек стоји уз свој народ ма где се он налазио.

Догађају је присуствовао Владан Красавац,начелник Мачванског управног округа, представници града Лознице и општина Мали Зворник и Љубовија.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa