Инфо

29. април 2021.29. апр 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Дан града Шапца

Мостови културе спајају

Свечано обележен Дан града Шапца. Културно-историјска променада кроз град. Скулптура Резиденцијалног програма Културног центра „Дијалог“ у Савској авенији. Изложба Међуопштинског историјског архива Шабац „Траг о животу и делу - Угледни Шапчани и Подринци“. Шабачко позориште и 180 година театарског живота. Народни музеј Шабац поклон збирка ,,Музеју на дар”. Изложба „Мостови“ Библиотеке шабачке и Школе примењених уметности
Град Шабац 22. април обележава свој дан у част сећања на датум када је 1867. године последњи турски војник напустио тврђаву, а кључеви града предати су пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. Своју слободу тог априла добили су и Кладово, Београд и Смедерево, а Кнежевина Србија своју територију без турских гарнизона и барјака у пограничним утврдама.

„Дијалог“ је назив скулптуре, али је и више од тога, јер у друштву постоје различита мишљења, а кроз дијалог је неопходно да дођемо до решења како би наш град напредовао у правом смеру и био Мали Париз као што је био некада када смо били први у свему


Овогодишња прослава поводом Дана града започела је на месту где се Шабац родио и стекао независност, тврђави. О утврђењу на Сави, историји и значају слободе званичницима Града говорио је историчар Дејан Живановић.

Фото: Глас Подриња


-Тврђава на Старом граду је место где је рођен наш град, а 22. април је сећање на тренутак када је са истог места и последњи војник Османске империје напустио град чиме је окончан период њихове владавине у Шапцу. На челу ондашње Кнежевине Србије у тренутку предаје кључева града био је Кнез Михаило Обреновић, владар са јасним ставом и планом за државу - истакао је Живановић.

Градњом мостова човек се остварује. Они су место где смо наишли на препреку, али нисмо застали, већ смо је премостили најбоље што смо умели. На човеку је да гради и спаја


Током свечаног говора Живановић се осврнуо на сведочанства људи чији чланови породице су били сведоци догађаја из 22. априла 1867. године и успомене које су они њима пренели, а потомци су сачували за грађу Међуопштинског историјског архива током претходног века.

Фото: Глас Подриња


Дијалог у Савској авенији
Након кратког историјског часа челници града су кренули у својеврсну времеплов шетњу кроз Шабац. Прва станица била је Савска авенија где је постављена скулптура „Дијалог“ уметника Марка Вукше. Инсталација је део Резиденцијалног програма Културног центра насталог са циљем да се стваралаштво приближи грађанима и да савремена уметност буде део јавног простора као целина и нераскидиви део архитектуре града.

Фото: Глас Подриња


-Ово је део нашег резиденцијалног програма који траје већ неколико година. Скулптура “Дијалог” је последња у низу реализованих. Драго ми је што је завршена и постављена до празника нашег Града и што је улепшала Савску авенију. „Дијалог“ је назив скулптуре, али је и више од тога, јер у друштву постоје различита мишљења, а кроз дијалог је неопходно да дођемо до решења како би наш град напредовао у правом смеру и био Мали Париз као што је био некада када смо били први у свему. Надам се да ћемо у наредном периоду, уз помоћ актуелне градске власти и господина Пајића као градоначелника успети то да урадимо- нагласила је в.д. директорка КЦ Светлана Станковић.

Фото: Глас Подриња


Идејна замисао београдског академског вајара реализована је уз подршку Министарства културе Републике Србије, Града Шапца и донације приватне компаније. Иницијатор и кустос Резиденцијалног програма КЦ је историчар уметности Филип Ковачевић.

- Велико ми је задовољство што се баш на Дан града отвара ова скулптура. Инспирација је била локација, Савска авенија, као локација која спаја град и реку, тврђаву и град и то видим као просторни дијалог града и реке, али и временски дијалог садашњости и прошлости, а како је она баш на шеталишту, говоримо и о најважнијем, дијалогу међу људима. Уметнички, реч је о спајању две форме које нису компатибилне, али могу наћи заједнички језик -рекао је аутор скулптуре Марко Вукша.

Фото: Глас Подриња


Знамените личности Шапца и Подриња
Међуопштински историјски архив Шабац за суграђане и госте града припремио је поставку „Траг о животу и делу - Угледни Шапчани и Подринци“ о знаменитим личностима Малог Париза коју презентује јавности у отвореној галерији на Тргу.

Пред суграђанима су приче о господару Јеврему Обреновићу, попу Луки Лазаревићу, докторки Драги Љочић, добротворки Стани Милановић, доктору Андри Јовановићу, академику Стојану Новаковићу и свима онима који су по рођењу, или избору стекли статус Шапчана, а у развој града и нације уткали оно најбоље.

Фото: Глас Подриња


Ауторка изложбе виши кустос Гордана Филиповић одабрала је истакнуте појединце и архивску грађу преточила у поставку, а вршилац дужности директора Међуопштинског историјског архива Јелена Мијаиловић свечано је отворила изложбу поздрављајући присутне представнике локалне самоуправе на Дан града.

Са централног градског трга, након тематског вођења кроз поставку „Траг о животу и делу - Угледни Шапчани и Подринци“ руководство Шапца присуствовало је представљању изложбе о историјату Позоришта.

Веза града и позоришта
Шабачко позориште свој јубилеј обележава изложбом о 180 година театарског живота у граду. Ова велика и значајна годишњица говори о значају драмске уметности за културну историју Шапца. Развој града током периода модерне Србије је прича о експанзији, стагнацији, развоју, паду, подизању, утемељењу, трансформацији и модернизацији, а нераскидиво је везан са позориштем и његовом судбином.

Фото: Глас Подриња


-Одабрали смо изложбу која спаја два важна датума, годишњицу прве позоришне представе и Дан Града. Годишњица Позоришта говори о важности ове институције културе за Шабац и његове становнике и целокупну културну историју Шапца. Изложба је сведочанство о начину, праћења, чувања и проучавања прошлости позоришта и града - рекао је в.д. директора Шабачког позоришта Владимир Василић.
Трагом театра открива се и прича града. Хронолошки конципирана изложба заснована је на истраживању историчара Ивана Досковића уз историјске изворе Међуопштинског историјског архива Шабац, Библиотеке шабачке, Шабачког позоришта.

-Кроз изложбу је одата почаст годишњици од прве позоришне представе у нашем крају. Поставка обухвата период од 1840, 1841. године и све до 2020, односно 2021. године. Ово је и једна од првих изложби у нашем граду која је користила дигиталну архивску грађу за припрему. Кроз поставку се може видети и дух времена које су осликавале позоришне представе - рекао је Иван Досковић нагласивши да је раритет то што је коришћена дигитализована грађа Библиотеке шабачке и Народне библиотеке Србије.
За нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области културе, поводом 180 година постојања и рада ова градска установа културе одликована је Сретењским орденом трећег степена.

Музеју на дар, сведочанство породице
Народни музеј у Шапцу одабрао је 22. април да новопостављену етнолошку изложбу под називом „Музеју на дар” представи суграђанима. Реч је о збирци коју је шабачкој установи културе даровао Градимир Миликић из Београда.

Поклон збирку чини више од 3.000 предмета из периода друге половине 20. века који сведоче о личном животу појединаца стасавали су у декадама експанзије југословенске индустрије и популарне културе што је ауторку поставке кустоса етнолога Народног музеја, Александру Јовановић, нагнало да дефинише два наратива и угла посматрања експоната.

О значају породице и даривања поклон збирке Народном музеју Шабац говорила је в.д. директорка установе Јована Стојанац.

Библиотека место сусрета
Библиотека шабачка на Дан града симболично је отворила поставку „Мостови“ која је настала у сарадњи са Школом примењених уметности. Деветнаести пут ученици поменуте школе у храму књиге у оквиру едиције „Култура ћирилице“ представљају своје радове и исказују таленте.

Поставку у присуству челника града отворила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић нагласивши да мостови увек спајају, као што то чини и добра књига својом магијом, те да је поставка посебна спона и културе града.

-Градњом мостова човек се остварује. Они су место где смо наишли на препреку, али нисмо застали, већ смо је премостили најбоље што смо умели. На човеку је да гради и спаја, а посебан мост је онај сачињен од књига - додала је директорка Библиотеке.

Обраћајући се присутнима градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да ће Шабац увек бити град културе, те да је посебно поносан на установе које су дале допринос у обележавању Дана града.

-Шабац јесте град културе и захвалност свим културним установама што су одлучили на овакав начин да учествују у промоцији града на његов дан. Кренули смо са шабачке тврђаве где су давне 1867. године последњи османлијски војници напустили територију града и предали кључеве града и тако га ослободили. Културне установе овог града су показале велику креативност, велики рад и потенцијал свиме оним што су приредили за наше суграђане за промоцију града Шапца. Кроз скулптуру “Дијалог” говоримо о повезивању, о дијалогу између саговорника. На шабачком Тргу смо сазнали више о најзнаменитијим Шапчанима који су у временима иза нас промовисали град и својим радом омогућили да Шабац данас буде оно што јесте. У Шабачком позоришту, изложбом поводом 180 година Шабачког позоришта ретроспективу свега онога што је позориште стварало у претходним деценијама. Музеј је приредио једну сјајну изложбу, а запослени су поставку приредили за све Шапчане како би се подсетили да мале ствари чине велика задовољства. Овај културни омаж завршили смо у Библиотеци где смо видели репрезентативно издање и изложбу ученика Школе примењених уметности где су направили мостове који спајају, не само ове две установе, већ и културе града. Пресрећан сам што ће Шабац у врло блиској будућности бити још повезанији са другим деловима Србије, јер се гради и трећи мост на Сави. Велика захвалност свим установама града, наставићемо и даље да их подржавамо у раду, јер град Шабац ће бити град будућности - рекао је Пајић поводом Дана града.

Амбасадор Мексика у Шапцу
У Галерији Културног центра, свечано је отворена изложба графика „Многобројне могућности линије“, графичарке Диане Моралес Галицие.

Након обраћања Његове екселенције амбасадора Мексика Карлоса Феликса Короне, градоначелник Шапца др Александар Пајић отворио је поставку.

Ово је трећа изложба мексичких аутора коју Културни Шабац организује у сарадњи са Амбасадом Мексика и мр сликарства Лепосавом Милошевић Сибиновић.

Амбасадоров долазак у град наставак је традиције пријатељства Мексика и Србије, дуге 75 година. Ово је његова прва званична посета Шапцу.

-Имам изузетно снажне утиске, јер је ово моја прва посета од када сам званично ступио на дужност амбасадора Мексика. Цео живот ћу је памтити овај дан - рекао је амбасадор.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa