Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ЗЛОЧИНА ФАШИСТА У ДРАГИНЦУ

СЕЋАЊА ОЧЕВИЦА НА МАСОВНА СТРЕЉАЊА

На осамнестом километру пута од Лознице према Ваљеву налази се варошица Драгинац. Име је добила по краљици Драги Машин, која је била удата за последњег Обреновића краља Александра
Некада је Драгинац било веома живо трговачко и занатлијско место.И као седиште неколико суседних села, а и као раскрсница путева Текериш - Лозница и Лозница -Ваљево пре Првог светског рата био је познато као центар Горњег Јадра. Међутим изградњом пута Ваљево - Лозница, траса није пролазила кроз Драгинац већ са леве стране реке Јадар.Тиме је знатно умањен транзит кроз ову варошицу.
Када смо супруга и ја постављени у драгиначку школу, уочи самог Другог светског рата, живели смо као у свакој малој варошици. Школа са осам учитеља, здравственом станицом, поштом, жандамеријском станицом, два свештеника. Поред четири кафане и три дућана, било је и неколико занатлија: опанчар, абаџија, ковач - поткивач и месар.
Живот је текао својим уходаним током.Сви смо се дружили, посећивали.Ни припадност различитим политичким партијама није делила мештане, нити је уносила злу крв у живот ове варошице.
Приближавао се Други светски рат. Већ 1.септембра 1939.године Пољска постаје прва жртва Хитлерове агресије.У априлу 1940.године, окупиране су Данска, Белгија, Холандија, Норвешка.У октобру на ред су дошле Мађарска и Румунија.Ратна опасност надвила се и над нашом земљом.У име Југословенске владе Цветковић и Цинцар Марковић, потписују пакт о приступању наше земље Тројном пакту (Немачка, Италија и Јапан) 25. марта 1941. године. Масовним демонстрацијама већ 27. марта народ је срушио Пакт о савезништву са Немачком.“Боље рат него пакт“! И рат је дошао.Без најаве стотине црних орлушина обрушило се на Београд.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa