Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
фото: кк Зорка

фото: кк Зорка

КАЈАК: МИХАИЛО СУБОТИЋ

НАДОМАК ОЛИМПИЈСКОГ СНА

Стасавање уз узоре. Част бити у тандему са Ервином Холпертом. Разумевање на више нивоа међу члановима посаде. Олимпијске игре сан. Одлучују нијансе. Окренути само свом наступу. Згуснут распоред такмичења током сезоне
Осим фудбалера, сви други спортисти који крче свој пут кроз игру коју потписује и Међународни олимпијски комитет, сањају да уживо виде вечни олимпијски пламен, док у опреми своје државе поздрављају присутне, да их прожме спона са прошлошћу, антиком и да време у неком тренутку стане, јер су се уписали у вечност бијући битке на олимпијском борилишту. Сваки корак је на том путу важан, а само још један корак дели младог Михаила Суботића од Токија овог лета. Шапчанин је у тандему са једним узором и у борби са друга два узора изборио наступ на олимпијским доквалификацијама и сада сања најлепше снове. Није сигурно ово једина олимпијска прилика за њега, али тренутно је Сегедин 12. и 13. маја врхунац каријере, јер одзвањају звона далеке царске престонице.

Младост има своје предности, искуство такође, не постоји кантар који ће измерити шта је боље, а некако логички, добар спој две стране је комбинација. Младост Суботића и искуство Ервина Холперта, довели су чланове посаде двојца на 1.000 метара до велике прилике у јакој конкуренцији.

-Ервин је један од најискуснијих чланова репрезентације и пре свега част ми је и задовољство што весламо заједно. Када сам тек почео да тренирам и дошао у клуб, он је био члан „Зорке“ и део успешног четверца на 1.000 метара (Зорић, Холперт, Алексић, Терзић). Квартет је освајао медаље на међународној сцени и сваком од деце, тако и мени били су идоли. Ервин и ја смо често заједно тренирали, трудио сам се да учим од њега. Заједно смо сели у чамац почетком године на припремама у Анталији. У К2 1.000 Србија још није обезбедила квоту за Игре, тако да смо пробали различите комбинације. Тренира нас Урош Павловић, ако не најуспешнији, онда један од најуспешнијих наших тренера.

Трка у Мађарској је највећи изазов моје досадашње каријере. У Сегедин путујемо са много самопоуздања, верујемо у себе и свој досадашњи рад. Не обазиремо се на конкуренцију, наш циљ је да трку одвеземо најбоље што можемо


У „избијању“ за доквалификације, Холперт и Суботић су оставили иза себе шест посада, између осталих и већ легендарни тандем Зорић – Томићевић, освајаче сребра на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

-Томићевић и Зорић су најтрофејнији тандем и о њима најбоље говоре њихови резултати. Привилегија је велика тренирати са њима, дружити се, учити од њих, јер нису само велики кајакаши, већ и сјајни момци. Ервин и ја смо имали јасан циљ испред себе. Искрено, уживао сам у сваком моменту трке. Од почетка до краја сам веровао у нашу тактику и Ервиново искуство. Знао сам да вредимо и да можемо до победе, очекивао сам неизвесну трку до последње бове и био сам спреман за то. Осећај на крају је тешко описати, јер се исплатио сав рад и труд.

фото: ксс


Танка је линија која раздваја добре спортске тандеме од најбољих, одличне од врхунских и у тој тананости леже највећи домети. Србија има много врхунских кајакаша, али није сваки спој успешан.

-Мислим да је кључно поверење, поверење између чланова екипе у чамцу и поверење између такмичара и тренера. Од почетка сам веровао у оно што радим и са ове тачке гледишта, видим да је напоран и предан рад имао смисла. Сваки тренинг је имао неку специфичност која је допринела добром резултату. У самој трци смо се стриктно држали наше тактике, не обраћајући пажњу да ли је нека посада испред или иза нас. Тактику смо правили на основу очекивања. Били смо иза Марка и Бате, али смо заједно кренули у финиш и претекли их у последњим бовама. Били смо Ервин и ја као један, усклађени до најситнијих детаља, можемо рећи да смо „ушли један другом у главу“, размишљали смо на исти начин. Подигли смо финиш без уобичајеног сигнала „хоп“, што је био знак да почиње финиш. Осећамо један другог у чамцу и чим један помисли шта би требало урадити, други је већ у процесу реализације тога.

Следи Сегедин и борба за сан. Места на Олимпијским играма има само за једну посаду, а свака од учесника има исти циљ. Конкуренција је јака, квалитети су слични и одлучују детаљи.

-Трка у Мађарској је највећи изазов моје досадашње каријере. У Сегедин путујемо са много самопоуздања, верујемо у себе и свој досадашњи рад. Не обазиремо се на конкуренцију, наш циљ је да трку одвеземо најбоље што можемо и надамо се да ће то бити довољно. Ривали су снажни, но наш фокус је наш наступ. Само једна репрезентација ће се радовати на крају доквалификација.

Подигли смо финиш без уобичајеног сигнала „хоп“, што је био знак да почиње финиш. Осећамо један другог у чамцу и чим један помисли шта би требало урадити, други је већ у процесу реализације тога.


Спортска борба није само надметање снаге и тактике, већ и детаља који нису стриктно у конекцији са догађајем, али могу бити пресудни.

-За успех је потребно много рада и труда, да би спортиста био врхунски, мора увек бити спреман и физички и психички. Моја срећа је да тренирам у одличним условима са сјајним стручњацима и још бољим људима и то много олакшава испуњење задатака, уз наравно велику подршку.

Михаило Суботић је узрастом још млађи сениор и уз Олимпијске игре, још много такмичења га очекује овог лета и у рану јесен, иако је тешко размишљати о томе док је Токио у мислима и жељама.

-Олимпијске игре су главни циљ ове, али поред њих ту су Светски куп, први у Сегедину после доквалификација, други у Барнаулу (Русија), ако наша репрезентација буде наступала тамо, јер су Светски купови проба пред Европски и Светско првенство. Почетком јуна је у Познању Европско првенство, а на истом месту је крајем јуна и Европско за млађе сениоре где такође имам право наступа, али ангажман зависи од обавеза у сениорској репрезентацији. Надам се да нас у августу очекују Олимпијске игре, али оне нису крај сезоне. У септембру је Светско првенство у Португалу за млађе сениоре, а потом и сениорско Светско првенство у Копенхагену. Наравно, на клупском нивоу, Првенство Србије где желим са мојом „Зорком“ до екипне титуле.
Д. Б.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa