Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Изложба „Мостови“ у Библиотеци шабачкој

Симболи времена

Свуда на свету се наилази на верне и ћутљиве мостове као на вечиту и вечно незасићену људску жељу да се повеже, измири и споји све што искрсне пред нашим духом, очима и ногама, да не буде дељења, противности ни растанка. (Иво Андрић „Мостови“)
Прича једног града може се започети и причом о његовим мостовима. Шабац, град на реци Сави, опасан је са свих страна мостовима и мостићима. Гледајући Саву, јавља се тежња ка неким новим везама, неким новим грађевинама са надом да ће успети да се премости непремостиво. Јер, како је то наш нобеловац написао, све је прелаз, а мост чији се крајеви губе у бесконачности, а према ком су сви земни мостови само дечје играчке, бледи симболи. А сва наша нада је с оне стране. (Александра Ердевички Томић, Бибилиотека Шабачка).

Мост од књига, сведочи о мосту знања и сазнања, мосту поверења, сарадње и пријатељства који су Библиотека шабачка и Школа примењених уметности изградиле на заједничкој мисији едукације, пре свега младих, у области културе и уметности


Мостови као симболи спајања, наде и непролазности били су инспирација за изложбу Школе примењених уметности у шабачком храму књиге. У оквиру едиције Култура ћирилице настављена је дугогодишње сарадње две установе.

Фото: Глас Подриња


-Била нам је част и задовољство да учествујемо у програму обележавања Дана града Шапца и да у галерији Библиотеке шабачке, по деветнаести пут, излажемо радове наших ученика. Изложба под називом Мостови је прича о, не само два постојећа моста и новом мосту, чији се обриси већ назиру и којег са нестрпљењем сви ишчекују, већ и прича о мостовима који, као тихи сведоци људских судбина и догађаја, спајају обале и људе, бришу границе, чувају заоставштину... Овогодишњу изложбу су поставиле Драгана Малишић Марковић и Мина Ступар са ученицима, а на њој су представљене фотографије, графике, акварели и централна инсталација - мост од књига, која сведочи о мосту знања и сазнања, мосту поверења, сарадње и пријатељства који су Библиотека шабачка и Школа примењених уметности изградиле на заједничкој мисији едукације, пре свега младих, у области културе и уметности – истакла је директорка Школе примењених уметности Невенке Ђокић.

Награде су потврда квалитета ученика ШПУ, а изложбе прилика да своје радове представе јавности. Уз професоре менторе сваки стваралачки подухват је плодоносан за младе уметнике.
-Од првог разреда похађам секцију за фотографију и дигиталну графику, коју са пуно љубави води професор Михаило Симовић. Доста сам напредовала и освајала и награде на конкурсима. Инспиришу ме моменти са путовања, као и они из мог града. Занимљива архитектура, детаљи из природе, догађаји и људи, мотиви су мојих радова. Фотографија шабачког старог моста, настала је у једној заједничкој шетњи, нас из секције, са професором. Допао ми се тај објекат, његова грандиозност и помало застрашујући изглед. Дан је био магловит и све је то дало неку посебну атмосферу, коју сам забележила и на својој фотографији – нагласила је Ксеније Опанковић, ученице трећег разреда чија је фотографија Старог моста на међународном Фестивалу дизајна освојила другу награду.
-На изложби је мој графички отисак, јер ми графика пружа могућност да се изражавам кроз различите технике и испољим креативност. Најлепше у графици је то, што користећи једну матрицу, можемо да радимо отиске у једној или више боја. Као тему за изложбу изабрала сам импресиван стари мост, његову конструкцију и изглед. За досадашњи рад у области графике желим да захвалим професорки Наташи Јовановић. Ученицима је важно да излажу, а ту могућност нам наша школа и пружа – рекла је Јована Туфегџић, ученица другог разреда.


Кроз фотографије, цртеже, графике и линорезе даровити ученици исказали су креативност и јавности дочарали своје виђење мостова.

Фото: Глас Подриња


-Прилика коју полазници фотографске секције имају, да учествују на изложбама, посебно оним које се организују у нашем граду, представља велики подстицај за ове младе ауторе, а њихове фотографије увек наилазе на позитиван одзив публике. Фотографије које су изложене у Библиотеци шабачкој, настајале су спонтано, на часовима секције, а један број фотографија ученици су снимали самостално, инспирисани складним линијама шабачких мостова, посебно несвакидашњом геометријом Старог моста и снажним ритмом његових конструкција. Одлазак до најновијег шабачког моста, и документовање историјског тренутка његовог настајања, за наше ученике представља изузетно искуство, а њихове фотографије ће, надам се, употпунити слику о овом значајном догађају. Рад на секцији за фотографију представља право задовољство, а највише ме обрадује када видим да се полазници секције осамостаљују у свом раду и крену у истраживања сопственог ликовног израза у медију фотографије – појаснио је наставник ментор секције за фотографиују и дигиталну графику Михаило Симовић.

Поставка „Мостови“ у Галерији Библиотеке шабачке за јавност доступна је до 18. маја.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa