Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
СЛИКА,КЊИГА,ИДЕЈА ЗА СПОМЕНИК
ОСВРТ НА ЖЕЉУ ШАБАЧКОГ АДВОКАТА СЛОБОДАНА ЛАЛА СМИЉАНИЋА ДА“ ВРАТИ ДУГ“ ЗНАМЕНИТОМ ЗЕМЉАКУ ПРОТИ НИКОЛИ СМИЉАНИЋУ

СЛИКА,КЊИГА,ИДЕЈА ЗА СПОМЕНИК

Заслужена подршка стигла из Градске управе у Шапцу. Јунаштво црквеног великододтојника, једне од најзначајнијих личности Српске православне цркве у њеној вишевековној историји, од пре више векова није заборављен ни данас
Међу бројним захтевима за финансијску подршку Управе града Шапца, приликом штампања књиге о великом проти Николи Смиљанићу, јунаку оба српска устанка, рођеном у Бадовинцима, близу Дрине око 1760. године, добио је роман „Велики прота“, шабачког адвоката, магистра права Слободана Лала Смиљанића. То је уствари уметнички доживљај аутора о свом земљаку, неустрашивом,једној од највећих и најхрабријих личности Српске православне цркве у њеној вишевековној историји. Писац у првој изјави за „Глас Подриња“, каже да је посебно почаствован разумевањем за његов труд и својеврсну жељу за „враћање дуга“ знаменитом земљаку.

На идеју је дошао бавећи се историјом своје породице, а трагове је пронашао на једном старом споменику, који је уствари камени белег проте Смиљанића који се и данас, захваљујући чувеном сликару из овог краја Милићу од Мачве налази испред цркве у Мачванском БелотићУ. Милић је у свом маниру између осталих војвода пред Мишарску битку, насликао и проту Николу Смиљанића на великом уљу на платну, слици која се налази у Шабачком музеју.

Прича почиње у селу Криваја, подно Цера, одакле су Бијуклићи кренули путем Бадовинаца и реке Дрине. Даље, Смиљанић описује путовање ове породице ка новом станишту, насељавање на новом тлу и свакодневни живот у измењеним околностима, пише између осталог у својој рецензији историчар Небојша Цвејић.

Предходно треба рећи да су родитељи проте Смиљанића били, отац Глигорије и мајка Смиљана (рођ. Станковић). Носили су презиме Бијуклић, како се и сам Никола презивао у раним годинама живота. Након очеве смрти, мајка се, заједно са свом децом, враћа у своје родно село Белотић.

Приликом градње цркве у Мачванском Белотићу, која је посвећена српском краљу Стефану Дечанском (Свети Мрата, слава знаменитог проте Смиљанића), преосвећени владика Лаврентије се поклонио мањем каменом споменику, који се и данас налази испред изграђене цркве (То је споменик проти Смиљанићу) и подсетио да се овај камени белег коначно скрасио где му је и место, а где све није био почев од старог Метковачко-Белотићког гробља у Авлишком атару, где је велики јунак сахрањен.

У народу су настале приче да су Турци при помену имена проте Николе Смиљанића, брзоплето тражили најближи пут до Дрине, а онај ко га је нашао, а само мали број њих је успео захваљујући првенствено брзим коњима, спасао се од Смиљанићеве сабље и кубуре. Прота је са својом четом јуришао у ватру љутих бојева, пркосећи балијама, а храбрећи своје момке. Један је од ретких који је преживео Бој на Рвњу, 1813. године и кобну 1814. А већ следеће године, кнез Милош га позива да стане на Дрину и брани Мачву од најезде Турака, што он са задовољством и чини, јер је много волео родни крај и никако није могао да трпи турски зулум.

Јунаштво проте Смиљанића много је помогло да победа српских устаника у Боју на Дубљу, 16. јула 1815. године буде убедљивија и потпунија.

Магистар права, шабачки адвокат Слободан Лале Смиљанић с поносом пише о свом давном претку. Прота, бележи аутор романа „Велики прота“ у љутим бојевима против Турака, није имао милости. Тако је било и у Боју на Мишару, када погуби силног и прелепог Беширева Хасу, сина неког угледног и богатог турског аге. Оста велика царевина да жали за једним неоствареним браком, а Филип Вишњић, описа овај догађај стиховима клетве Куле Кадинове, у песми Бој на Мишару.

Адвокат Смиљанић потврђује сумњу да је проту Смиљанића, далеке 1815. године у манастиру Каона отровао Марко Штитарац.

По повратку из Каоне, проти Смиљанићу позли. У то доба пачја крв се сматрала добрим леком против разних болести, али Никола није хтео да је пије, јер није желео да мрси у време поста. То га је коштало живота.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa