Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Контроле и за  време празника
САОПШТЕЊЕ НАЧЕЛНИКА МУО

Контроле и за време празника

Од петка 30. априла до понедељка 03. маја укупно је контролисано 1215 објеката, у надзору је учествовало 72 инспектора, а у једном надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера
Услед неповољне епидемиолошке ситуације на подручју Републике Србије, настављене су активности и контроле спровођења наложених мера. С тим у вези начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у свакодневном контакту са руководством градова и општина са подручја Управног округа. У контроле су укључени сви расположиви људски и материјални ресурси локалних инспекција и републичких инспекцијских служби.

У фокусу контрола су и даље објекти који су означени као ризични, а поступа се и по пријавама грађана. Извештаји о броју контролисаних субјеката, неправилностима које се током контрола уоче, броју инспектора који је учествовао у надзору и изреченим мерама се свакодневно достављају Мачванском управном округу. Инспектори су током надзора одговорно поступали.

Сваки инспектор у свом инспекцијском надзору дужан је да се надзираном субјекту легитимише, чак и пре него што надзирани субјект затражи /осим у случајевима прикривене куповине/. Уколико лица која се представљају као инспектори одмах не покажу своју легитимацију, сматра се да то лице није у службеном надзору. Ако лица која јесу инспектори, а не желе да се представе, овакво понашање представља и обележје кривичног дела.

Од петка 30. априла до понедељка 03. маја укупно је контролисано 1215 објеката, у надзору је учествовало 72 инспектора, а у једном надзора утврђене су неправилности у вези противепидемијских мера. Као неправилности које су утврђене у надзору противепидемијских мера наводе се лична заштитна опрема корисника и радно време. Инспектори су у складу са законским овлашћењима предузели мере према контролисаним субјектима код којих су утврђене неправилности у спровођењу противепидемијских мера. Према субјектима код којих су утврђене неправилности изречене су законом прописане мере. Донет је један прекршајни налог од 150.000 динара и шест прекршајних налога од по 5.000 динара. Донета је једна мера пражњење објекта.

Инспекцијске контроле на територији Републике Србије настављају се и у наредном периоду.
Од 19.марта почео је са радом ЦЕНТАР ЗА КОВИД 19 МЕРЕ. Пречишћен текст нове Наредбе о радном времену и просторним ограничењима за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести Ковид-19 може се прочитати на сајту Центра за Ковид мере.
Центар се налази на интернет адреси inspektor.gov.rs

Сви заинтересовани могу поставити и питање за сваку недоумицу, а сва питања и одговори биће објављени.

У борби против епидемије поред поштовања епидемијских мера, пресудну улогу игра процес вакцинације грађана,који се спроводи у појачаном интензитету. У локалним самоуправама Мачванског управног округа организују се вакцинални пунктови на којима се грађани вакцинишу без претходног пријављивања и у месту становања. Одзив грађана је добар. Посебно охрабрује одзив младих, а вакцинацију као најефикаснију меру у борби са вирусом Ковид -19. промовишу и медији у својим емисијама и саопштењима.

Епидемиолошка ситуација на подручју Републике Србије и на територији Мачванског управног округа и даље је озбиљна. Апелује се на све грађане да поштују наложене епидемијске мере и да се вакцинишу, јер је држава Србија обезбедила довољан број вакцина и могућност избора вакцине. Охрабрује податак да се на територији Републике Србије значајно увећава број вакцинисаних грађана,јер се једино масовном вакцинацијом можемо заштитити од вируса Ковид-19.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa