Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

Полагање венаца у част Дана Победе, 9. маја

Сећање на жртве праведне борбе

Девети мај симболише два значајна датума која су се догодила у периоду од пет година. Полагање венаца на Доњошорском гробљу. Подршка удружењима која чувају сећање. Поносни на два покрета отпора фашизму
Девети дан маја у Европи представља Дан победе над фашизмом којим се чува сећање на окончање Другог светског рата на старом континенту, а осим славе победницима у највећем сукобу у историји, девети мај је сећање и на 1950. годину када су постављени темељи данашње Европске уније. Полагањем венаца код спомен обележја жртвама фашизма на Доњошорском гробљу континентално важни датуми обележени су у Шапцу.

"Глас Подриња"


Током Рата, шабачки крај је поднео значајне жртве у борби против зла фашизма и нацизма, дајући допринос у свеукупној победи савезника.
- Наш крај је дао око 5.000; жртава, око 1.000 погинулих бораца, поносимо се са осам народних хероја. Сваки заслужује да га се сећамо због херојства и жртве на страни правде. Антифашистичка традиција је део нашег идентитета - рекао Владимир Нинковић, члан општинског одбора СУБНОР.
Венац су положили представници Војске Србије, Градске управе, Мачванског управног округа, репрезенти борачких удружења која негују сећање на антифашистичку борбу Шапчана, Мачвана, Подрињаца, Поцераца...

"Глас Подриња"


Како је истакао градоначелник Шапца др Александар Пајић, сваки Дан победе је прилика да се сетимо свих оних који су оно највредније, свој живот, положили за победу над непријатељем човечанства.
-Град Шабац ће неговати сећање на све оне који су били борци у Другом светском рату, али и на жртве пале да би град Шабац и Република Србија извојевали слободу. Сећајући се жртава и бораца који су допринели борби против фашизма чувамо успомену која неће дозволити да се и када не буде живих сведока Рата, херојство избрише из сећања генерација. Познавајући своју историју знамо где треба да идемо. Драго ми је да функционише велики број удружења која негују антифашистичку традицију и која неће дозволити да се праведна борба заборави и на том путу ће имати нашу подршку - истиче градоначелник Пајић.
Славна традиција овог подручја чува се одавањем поште онима који су ту традицију градили, уверен је председник Скупштине Града Немања Пајић.

"Глас Подриња"


-Ми треба да се поносимо што смо имали два антифашистичка покрета која су допринела да се једно зло победи. Драго ми је што ће током овог месеца у Библиотеци шабачкој бити приређена изложба посвећена британском гледишту на борбу оба покрета отпора. Ово је важан дан и да се сетимо Дана Европе који је показао да и само пет година раније сукобљене државе могу наћи заједнички језик и промовисати заједништво за добро Европе. Србија је део Европе и надам се да ће процес придруживања Унији бити ускоро окончан - рекао је Немања Пајић и искористио прилику да позове све на заједништво у борби са још једним злом, а то је Ковида, односно апеловао на оне који се нису вакцинисали, да то учине.
Дан победе представља сећање на мај 1945. када је Немачка потписала безусловну капитулацију чиме је на нашем континенту окончан највећи оружани сукоб у историји, Други светски рат. Снаге савезника су освојиле Берлин, а симбол Дана победе представља истицање заставе Совјетског савеза на врху Рајхстага, симбола моћи нациста.
Девети мај је и Дан Европе, дан када ја 1950. године усвојена Шуманова декларација која представља почетак стварања Европске уније.
Д.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa