Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
Субвенције домаћинствима
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА АЛЕКСАНДАР ПАЈИЋ ПОСЕТИО ГРАДСКУ ТОПЛАНУ

Субвенције домаћинствима

Топлана ће спроводити пројекат термоизолације зграда, вредан 2,5 милиона евра, а финансира се средствима Европске банке за обнову и развој. Помоћиће и Градска управа. Утопљавањем зграда у граду, а по први пут и сеоских кућа, смањиће се расипање енергије, потрошња гаса, емисија штетних материја и повећати комфор станара уз смањење годишњих рачуна за грејање, а субвенције могу добити сва домаћинства, чуло се на конференцији за штампу
Посета градоначелника Шапца Александра Пајића и његовог заменика Блаже Кнежевића, ЈКП „Топлана - Шабац“, протеклог четвртка, разговор са директором овог предузећа Слободаном Јеротићем и после тога пригодна конференција за штампу, поред разгледања погона после успешно завршене грејне сезоне, имали су за циљ упознавање са пројектом термоизолације зграда. У оквиру тога је предвиђен пакет мера енергетске ефикасности који обухвата термоизолацију омотача зграде и уградњу термостатских радијаторских вентила и делитеља трошкова.

"Глас Подриња"


Укупна вредност пројекта је 2,5 милиона евра, а финансираће се средствима Европске банке за обнову и развој. Грађани склапају уговор о приступу пројекту, а трошкове инвестиције отплаћују у једнаким месечним ратама и то највише 144 рате(12 година) према жељи сваког, чуло се између осталог на конференцији за штампу.
Пајић је констатовао са задовољством да је овогодишња грејна сезона у топлани завршена 29. априла, веома успешно, са једном трећином мање хаварија него прошлих година.
- Сва домаћинства имаће могућност да добију субвенције да могу заменити дотрајале прозоре и врата. Донет је Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, а за месец дана биће формирана и Управа за енергетску ефикасност у саставу Министарства рударства и енергетике. Сви ће моћи да се пријаве за субвенције, и породичне куће и стамбене заједнице, као и они који за грејање користе индивидуална ложишта и желе да пређу на ефикасније котлове, на гас и биомасу, истакао је градоначелник.

"Глас Подриња"


Посебно се наглашава да Министарство расписује јавни позив за градове и општине који желе да учествују и очекује да се прво пријаве они који већ имају одређени новац опредељен за ове сврхе. Локалне самоуправе ће расписати два јавна позива. Један за фирме које ће радити на замени столарије, а други за грађане који желе да се пријаве за субвенције, а могу да „покрију“ 50 одсто трошкова. Биће донет и посебан правилник који ће дефинисати тачну процедуру, а градови и општине имаће своје комисије које ће вршити провере на терену, каже се у накнадној информацији из топлане, а процењује се да се први уговори између општина и градова могу очекивати у септембру ове године.
Подршка града биће усмерена на све грађане, без обзира где живе. До сада нису постојале подстицајне мере за људе који живе на селу. Планирано је да 25 одсто финансира министарство, 25 локална самоуправа, а 50 одсто грађани. Циљ је да се замени столарија по повољним условима које држава нуди. То су подстицајне мере за енергетску ефикасност, сагласили су се градоначелник Александар Пајић и директор шабачке топлане Слободан Јеротић.
За уградњу термостатских вентила и делитеља трошкова, од укупне вредности пројекта, опредељено је 370.000 еура.
- Утопљавањем зграда смањиће се расипање енергије, потрошња гаса, емисија штетних материја и повећати конфор станара уз смањење годишњег рачуна за грејање. Да би се на прави начин потенцијал уштеде искористио, грађанима ће на располагању бити термостатски вентили чија је улога да се омогући сваком станару да управља сопственом потрошњом топлоте, тако што ће одржавати температуру у стану онако како то њему одговара, односно да затварањем вентила смањи температуру у време кад се не налази у стану. Смањење температуре за један степен доноси уштеде у потрошњи енергије и више од шест одсто, што ће се осетити на рачунима станара.

Сва домаћинства имаће могућност да добију субвенције да могу заменити дотрајале прозоре и врата


Делитељи трошкова на радијаторима омогућиће да се за сваки стан појединачно одреди потрошња енергије и износ варијабилног дела на крају месеца. То значи да ће зграде имати различите трошкове за грејање као и до сада али од сада ће и сваки стан у оквиру зграде имати другачији рачун у односу на комшије, зависно од начина понашања станара, објаснио је директор Јеротић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa