Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
ПРОФ. ДР ГОРАН СТОЈИЋЕВИЋ, НОВИ ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ

Грађани виде када је било боље

“Деценијама у назад смо веровали лидерима који су по правилу постајали велико разочарење. Ако посматрамо нову власт из угла грађана можемо видети да се ништа позитивно и епохално није десило. Могу слободно рећи да се дешава супротно и већи део започетих пројеката се не завршава, а много очекивана помоћ Републике, због пожељне власти у Шапцу, није ни на видику. С обзиром да је ЗЗС годинама у назад био стожер управљана Градом, грађанима неће бити тешко да процене да ли је боље сада или пре годину дана”
Проф. др Горан Стојићевић прошле седмице је изабран за новог председника Ивршног одбора странке Заједно за Србије. Рођен је 1975. године у Шапцу. Основну школу завршио је у Горњој Врањској, а средњу у Шапцу. Географију је дипломирао на Природно математичком факултету у Новом Саду, магистарске студије завршио је на Универзитету у Београду, а докторирао је на Универзитету у Новом Саду.
До сада је радио у неколико основних и средњих школа као професор географије. Обављао је дужност помоћника директора средње Медицинске школе “Др Андра Јовановић”. Од 2011. до 2016. радио је на месту директора Центра за стручно усавршавање на Летњиковцу, а идејни је творац Парка науке који је у склопу ЦСУ. Четири године је био и на месту помоћника градоначелника Шапца задуженог за образовање. Тренутно ради као предавач на Академији струковних студија у Шапцу.
Ожењен је и отац двоје деце.
За “Глас Подриња” говори о плановима и амбивијама странке Заједно за Србију у наредном периоду и о тренутној ситуацији у граду Шапцу.

Какви су планови странке Заједно за Србију у наредном периоду?
-Најпре вам се захваљујем на пруженој прилици за овај интервју, јер је данас постала реткост наћи неке медије где може да се чује другачији став од тренутно владајућег! Шабац је, по свој прилици, још увек задржао ту слободу мишљења али са важном напоменом да ћете због тог слободног мишљења вероватно имати разне врсте непријатности, које ће вам сигурно закомпликовати живот, без обзира колико год да сте у праву!
Што се тиче планова странке којој припадам ми се, после великог разочарења у правни систем Србије због дозвољене куповине гласова и отвореног учешћа лица са полицијским досијеима у изборном процесу, налазимо у процесу који ће довести до суштински бољег функционисања наше организације која за циљ има јасно дефинисану улогу сваког појединца који су, узгред речено, примери честитих, вредних и посвећених људи најпре у пословима којима се баве, били то пољопривредници, професори и привредници, а потом и у свом политичком деловању. Убеђен сам да је то једини начин да се странке, а касније и читаво друштво демократизује, наравно уз уважавање другачијег мишљена и доношења одлука на јасан и транспарентан начин.

Следеће године нас очекују општи избори. Хоћете ли се више посветити Републици или локалу?
-Наша странка је одавно превазишла локални карактер и врло брзо ћете видети да ће политика која је до недавно вођења у нашем Граду има велики број присталица широм Србије. То не значи да ће наше локално деловање бити у другом плану, већ супротно томе, јака локална организација треба да буде пример како сви одбори ЗЗС у Републици треба да функционишу.

Већ годинама у назад имамо мишљење дела грађана да ова власт није добра али да нема правог лидера у опозицији коме би могли да пруже своје поверење. Донекле се слажем са тим мишљењем, али постоји једна битна ствар која мора да се промени у свести наших људи, а то је да треба да пруже поверење правом систему а не лидерима


Какве су могућности за уједињене опозиције?
-Већ годинама у назад имамо мишљење дела грађана да ова власт није добра али да нема правог лидера у опозицији коме би могли да пруже своје поверење. Донекле се слажем са тим мишљењем, али постоји једна битна ствар која мора да се промени у свести наших људи, а то је да треба да пруже поверење правом систему а не лидерима. Деценијама у назад смо веровали лидерима који су по правилу постајали велико разочарење. Када изградимо прави систем (најшире схваћено) нећемо имати проблем коме да пружимо поверење и нећемо схватати губитак власти као крај Света. Одговор на ваше питање о уједињењу опозиције је тешко дати али постоји један процес који може да уједини велики број грађана а то су пред избори, односно процес који ће пре правих избора кандидовати једног човека и његову политику као стожера окупљања читаве опозиције.

Како оцењујете рад нове власти у Шапцу првих шест месеци?
-Већ сам поменуо да ЗЗС не признаје протекле изборе у Шапцу о чијој легалности треба да се изјасни и Уставни суд. Ако посматрамо нову власт из угла грађана можемо видети да се ништа позитивно и епохално није десило. Могу слободно рећи да се дешава супротно и већи део започетих пројеката се не завршава, а много очекивана помоћ Републике, због пожељне власти у Шапцу, није ни на видику. Видно прљавији, са неуређенијим зеленим површинама, Шабац је бележио и рекорде али по загађености ваздуха. Притисак на запослене у управи, јавним предузећима, образовним установама да се неке ствари морају подржати, без обзира што нису по закону, је постала нормална појава. Људи су уплашени и подлежу уценама не желећи да још више угрозе и онако лош економски статус. Могу слободно да констатујем да добар део оних који су ипак дали поверење СНС-у нису очекивали овако нестручно вођење Града.

Како ваши гласачи гледају на то што вас нема у градској Скупштини? Може ли се очекивати да одборници ЗЗС и коалиционих партнера седну у одборничке клупе?
-Ако не верујете да је изборни процес био по закону, све док се надлежни судски органи о томе не изјасне, онда и не постоје услови да опозиција седне у Скупштинске клупе. Постоје супротни аргументи, а један од њих је да је готово 20.000 грађана Шапца подржало политику ЗЗС и Небојше Зеленовића и да њихов глас треба заступати у Скупштини. Ипак, не можемо дозволити легализацију изборне крађе а самим тим и учешће у раду Скупштине.

Да ли очекујете повратак на власт у Шапцу?
-Циљ сваке политичке странке је да преузме одговорност за вођење Града или вршење неког другог вида власти. С обзиром да је ЗЗС годинама у назад био стожер управљана Градом, грађанима неће бити тешко да процене да ли је боље сада или пре годину дана. Оно што могу да гарантујем је да ће ЗЗС у неке нове изборе ући са новим, честитим и вредним људима оствареним у свом послу спремних да суштински мењају наше друштво.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa