Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
Награда је једносгласно  додељена Неди Ђукић,  иконописцу из Крагујевца  за изванредну икону  “Сила и спас” Фото: "Глас Подриња"

Награда је једносгласно додељена Неди Ђукић, иконописцу из Крагујевца за изванредну икону “Сила и спас” Фото: "Глас Подриња"

ОТВОРЕНА 25. ИЗЛОЖБА ИКОНА У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА У ШАПЦУ

СИЛА И СПАС

У Галерији Културног центра у Шапцу, протеклог петка отворена је 25. Изложба икона.
Трочлани жири у саставу: Јелена Хинић, иконописац, редован професор на Академији СПЦ у Београду, др Миодраг Милутиновић, фрескописац, доцент на Академији СПЦ у Београду и Соња Петровић Јагић, историчарка уметности из Шапца од приспелe 83 иконе од 67 аутора за излагање на 25. изложби икона одабрао је 40 икона од 34 аутора.

Урoш Лукић: Богородица, уље на платну Фото: "Глас Подриња"


О ИКОНИ
Сведоци смо повећаног интересовања за нашу националну историју, религију и уметност. Ово наше, по злу препознатљиво време, отворило је неке процесе у друштвеном животу, који исказују тежњу ка повртаку традицији, обнови верског живота и религиозне уметности. Прича о икони није нимало једноставна зато што је икона и уметничко дело и светиња. За икону можемо рећи да је прави доживљај пута до вечне светлости са елементима егзорцијума. Историјска епоха за њу не постоји. Подела на многе школе икони не умањује општи значај и моћ, само одређује савршени поредак у религиозној уметности. Занимљиво је да религиозна уметност има увек актуелност, док модерна слика не налази прецизна одређења и ретка је као „универзум сазвучја“.
Соња Петровић Јагић


Анастасија Станојевић: Св. Јован Богослов, јајчана темпера Фото: "Глас Подриња"


Љиљана Јовановић: Богородица са Христом, јајчана темпера Фото: "Глас Подриња"


Изложбу је отворила Соња Петровић Јагић, кустос Галерије КЦ.
- Галерија Културног центра већ 25 година уназад окупља велики број квалитетних српских иконописаца, а искуства византијске православне естетике пренесена су истанчаним начином и сведоче о живом и континуираном трајању ове традиције код нас, која не застарева, већ се својом посебношћу уклапа у богаство различитих форми ликових израза модерне уметности данас. Изложбу икона чувамо као драгоценост, а овогодишња је једна од најбољих у последњих неколико година, истакла је Петровић Јагић.

Катарина Вулетић Свинарчук: Свети Никола, јајчана темпера Фото: "Глас Подриња"


Божидар Пантовић: Света Марина, јајчана темпера Фото: "Глас Подриња"


Награда је једногласно додељена Неди Ђукић, иконописцу из Крагујевца за изванредну икону “Сила и спас”, која је „студиозно урађена икона потпуно у духу српске иконографије показујући да је Неда на добром путу и да се лако издваја из мноштва и сведочи нам да традиција српске духовности још траје“.
- Први пут учествујем на овој изложби. Веома ми је интересантна и као посетиоцу, а награду нисам очекивала. Захвална сам Културном центру и уваженом жирију, рекла је ауторка која је на необичан начин представила Други Христов долазак.

Милоје Лукић: Свети Николај Велимировић, јајчана темпера Фото: "Глас Подриња"


Посетиоци су са пажњом разгледали радове, поносни на чињеницу да су иконе неколицине младих уметника из Шапца нашле своје место на овогодишњој, јубиларној изложби.
Изложба ће бити отворена до петка, 14. маја.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa