Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за аграрна плаћања

Прави Јавни позив Министарства за конкурентну пољопривреду

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања објавила je Први јавни позив о додели бесповратних средстава у оквиру “Пројекта за конкурентну пољопривреду Републике Србије“
Програм подршке по овом Јавном позиву обухвата бесповратна средства за пројекте за инвестиције усмерене у унапређење конкурентности примарне биљне производње у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.
Бесповратна средства обухватају следеће врсте инвестиција:
1) инвестиције за унапређење производње у заштићеном простору:
- набавка, постављање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа и цвећа, као и за производњу расада ових култура, итд.
2) инвестиције у набавку нових машина и опреме, опште и специјалне намене, за производњу биљака на отвореном пољу:
- набавка нове опреме за орезивање, млевење, сечење и уклањање остатака након орезивања у воћарству,
- набавка и постављање система за заштиту од града у вишегодишњим плантажама,
- набавка и постављање жичаних ограда око вишегодишњих плантажа,
- набавка нове опреме, машина и уређаја за наводњавање и за заштиту од мраза, - набавка нових машина за основну и допунску обраду земљишта,
- набавка нових машина за ђубрење, сетву, садњу и машина за заштиту биља,
- набавка новог трактора снаге до 80kW.
3) инвестиције у набавку нових машина и опреме за бербу/жетву, транспорт и припрему пољопривредних производа за тржиште.
Право на коришћење бесповратних средстава има: физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник и привредно друштво који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу.
Ова бесповратна средства намењена су пољопривредним произвођачима који имају пољопривредна газдинства мањег капацитета производње. Пољопривредно газдинство остварује право на коришћење бесповратних средстава ако у Регистру има уписано:
1) до 0,5 хектара производње биљака у заштићеном простору;
2) до 2 хектара јагодастог воћа, односно до 5 хектара осталог воћа;
3) до 2 хектара грожђа, на парцелама које су уписане и у Виноградарски регистар;
4) до 3 хектара поврћа (на отвореном пољу);
5) од 0,1 до 50 хектара цвећа (на отвореном пољу);

Први јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава за унапређење конкурентности у области производње воћа, поврћа и цвећа, објављен је на званичној интернет страници МПШВ и Управи за аграрна плаћања. Пријаве по основу Јавног позива подносе се у року од 5. маја до 4. јуна 2021. године


Минимална вредност прихватљивих трошкова наведених у Пријави за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава не сме бити мања од 20.000 евра у динарској противвредности, а максимална вредност прихватљивих трошкова наведених у Пријави за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава не сме бити већа од 50.000 евра у динарској противвредности.
Бесповратна средства утврђују се у процентуалном износу од 50% од вредности прихватљивих трошкова, укључујући и припадајуће порезе и доприносе за предметну инвестицију, а преостали износ од 50% од укупне вредности прихватљивих трошкова обезбеђује се као кредит пословних банака, са којима министарство надлежно за послове пољопривреде има потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи у висини од 40 % и као сопствено учешће корисника у висини од 10 %. Списак пословних банака са којима министарство надлежно за послове пољопривреде има потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи објављен је на званичној интернет страници министарства пољопривреде.
Први јавни позив за подношење пријава за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава за унапређење конкурентности у области производње воћа, поврћа и цвећа, објављен је на званичној интернет страници МПШВ и Управи за аграрна плаћања. Пријаве по основу Јавног позива подносе се у року од 5. маја до 4. јуна 2021. године.
Уз попуњен и потписан образац Пријаве доставља се:
1) уверење о измиреним доспелим обавезама по основу јавних прихода издато од надлежног органа јединице локалне самоуправе;
2) уверење о измиреним доспелим обавезама по основу јавних прихода издато од стране надлежне пореске управе;
3) потврду надлежног органа јединице локалне самоуправе да за предметну инвестицију не користи подстицаје по неком другом основу;
4) попуњен Образац 3 – За тријажу еколошких и социолошких стандарда (есс) у фази подношења пријаве за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава.
Поред наведене документације (опционо) као доказ да испуњава и одређен елемент рангирања, подносилац пријаве доставља и:
1) оверену потврду земљорадничке задруге о чланству, уколико је члан земљорадничке задруге;
2) оверену потврду пословног удружења/кластера о чланству, уколико је члан пословног удружења/кластера;
3) оверену фотокопију сертификата, уколико поседује сертификате за органску производњу, односно GlobalGap;
4) оверену фотокопију дипломе о завршеној средњој школи;
5) оверену изјаву пружаоца стручно-техничких услуга, регионалне пољопривредне стручне и саветодавне службе односно приватног консултанта, о постојању сарадње и пружању струно-техничке подршке у домену производње.
За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се јавити Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац.
Мр Зоран БељићСаветодавац за агроекономију

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa