Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
Топло лето пред нама?
Метеоролошке прилике у наредним месецима

Топло лето пред нама?

Лето са мање падавина, више температуре и са неколико топлотних таласа. Температуре изнад просека. Крајем маја и почетком јуна могуће непогоде, односно захлађење. У финишу овог месеца и интензивније падавине
Према садашњим најавама, лето које долази могло би бити сличније летима из неких сећања и идеалнотипксим моделима најтоплијег годишњег доба, укратко, другачије од претходног. Уколико се обистине прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода Србије за западну Србију, пред нама су дани високих температура, без падавина, уз нешто виши и просек у односу на лета иза нас.
Вероватноћа остварења оваквих најава је тренутно око 60%, с обзиром да је реч о дугорочној прогнози подложној променама, у складу са појавама које се не могу у поптуности предвидети. За сада су процене онакве какве смо навели у првом параграфу, истиче Бранко Бијелић из РМЗС.
-Проценат извесности у овом тренутку је око 60 процената, наравно, што је даљи период, проценат извесности је мањи. Дуготочна прогноза говори у прилог топлијег и сувљег лета у односу на вишегодишњи просек и више темепратуре, уз мању количину падавина у односу на 2020. годину. Средње температуре за подручје западне Србије ће бити између 21 и 24 степена – наговештава Бијелић.
Обележје лета су и топлотни таласи са темепратурама вишим од 30 степени и њих ће бити током јула и августа. Први дани у којој ће термометар показати вредности изнад броја 30 могу се очекивати већ почетком јуна. У истом периоду, односно на почетку следећег месеца могућа су наоблачења са више падавина, грмљавина и временске непогоде карактеристичне за тај период.
Сунце ће нас често грејати и у остатку маја, али нећемо избећи периоде кише и погоршања времена.
-Од 19. маја можемо очекивати да температурне вредности превазиђу просек периода године у којем се дешавају. Највише температуре би могле бити између 24 и 28 степени Целзијуса. Почетком треће декаде маја може бити пролазног наоблачења, да би на самом крају понов уследио период просечних температура између 24 и 28 степени – додаје Бијелић.
Једна од карактеристика периода између позног пролећа и раног лета су временске непогоде и досада направљене прогнозе говоре да би се могле очекивати крајем маја и почетком јуна.
-Између 25. и 28. маја чине се извесним интензивније падавине. У том периоду, односно другог, четвртог и седмог јуна постоји могућност непогода које су често обележје краја петог и почетка шестог месеца – истиче Бијелић.
Временска прогноза на дужи период заснована је на степену вероватноће и параметрима на основу којих се креирају претпоставке. Није апсолутно извесно да ће летњи месеци бити баш као што је најављено, но вероватноћа је већа него да не буду.
-Овакве прогнозе се базирају на анализи понашања два параметра, догађаја у атмосфери и појава у океану, један уколико закаже, много тога пада у воду. Напомињем да је проценат остварења тренутно 60. За неколико наредних дана је узвесност близу 100 процената, сваким даљим периодом она опада – појашњава саговорник из Републичког хидрометеоролошког завода.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa