Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
Касниће бар 20 дана
НЕСТАБИЛНО ВРЕМЕ УТИЧЕ НА РАЗВОЈ УСЕВА У МАЧВИ

Касниће бар 20 дана

Овогодишњи род поврћа у Мачви, касниће бар 20 дана, а последице на свим усевима због непланиране хладноће, највише ноћу и у јутарњим сатима видљиве су у атарима свих овдашњих села. То је оцена овдашњих ратара са којима смо разговарали, а без обзира на празничне дане и деловање корона вируса, били су веома активни на својим њивама.
Сетва је у највећем броју случајева обављена на време, у оптималном року али младим биљкама које су се појавиле никако не пријају периоди хладног времена, посебно карактеристични за протекли месец и јутарње сате. Кукуруз је заузео убедљиво највеће површине, као и ранијих година. Агроном Младен Игњатовић из Клења тврди да је само хладније и непримерено време за ово доба године, посебно у прошлом месецу допринело нешто слабијем стању овог усева.
- Кукуруз је никао и врсте су се сасвим указале, али биљке су још жућкасте боје, што сасвим указује на хладно земљиште. Јутарњу хладноћу тешко је поднела и пшеница. Много је било увенулих, жутих листова. Тек у топлијем делу дана ситуација се мења и тамо где је прихрана била благовремена, усев је добио модро-зелену боју, каже Драгорад В. Мисојчић-Лукарић из Шеварица.
Нема сумње да ће поврће каснити бар 20 дана. Наравно, то се односи на оно расађено ван пластеника. И повртари се жале на извесне периоде хладноће које никако не погодују биљкама, а у последње време повртарска производња је све више заступљенија у Мачви.
Против суше се боре заливањем, те је ових дана могуће видети све више заливних система у употреби, нарочито на купусним пољима. Ратари се надају да ће и повећана температура допринети бржем напредовању биљака.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa