Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Награде су доказ доброг концепта
Музичка школа „Михаило Вукдраговић“

Награде су доказ доброг концепта

„Музика изражава све оно ште се не може изразити речима, а не сме остати неизречено.” (Виктор Иго)
Музичка школа Михаило Вукдраговић током ове школске године бележи значајне успехе на такмичењима. Професори ученици, тимским, преданим радом овенчани су са више од 180 награда и признања на државним и међународним такмичењима. У времену пандемије и онлајн наставе ова образовна установа задржала је квалитет и наставила са наставним процесом уз поштовање свих превентивних мера.
-Изазови током школске године су били велики. Награде су доказ да је рад у тешким условима ипак имао добар учинак и да је добро конципиран. Наравно, онлајн настава не може да замени живи контак и интеракцију професор-ученик. Трудили смо се да и групне часове реализујемо на адекватан начин. Завод за јавно здравље нам је омогућио да вежбамо у мањим групама, уз поштовање свих превентивних мера. Професори су радили у малим групама, често додатно и ван радног времена како би могли да се посвете ученицима - истиче директорка школе Соња Живковић и додаје да се нада да ће наредни предиод донети боље епидемиолошке прилике, те да ће ученици наступати пред публиком.

Имамо одличан наставни кадар који може много тога да учини. Њиховим посвећеним приступом могу бити поносни родитељи, школа, а потом и град


-Жеља и циљ нам је да имамо више активности када је концертна делатност у питању како би наши ученици имали прилику да наступају у другим градовима. Важно је да су професори и деца веома мотивисани и да желе да раде. Имамо одличан наставни кадар који може много тога да учини. Њиховим посвећеним приступом могу бити поносни родитељи, школа, а потом и град, јер су награде оно по чему постаје и град познат.
Ентузијазам, стручност и посвећеност истиче као врлине предавача Музичке школе.
-Имамо младе професоре који су амбициозни и промовишу школу, децу и свој рад на такмичењима. Деца могу свој рад да упореде са другом децом када изађу из својих учионица и сигурне зоне. Сматрам да су такмичења добар начин да се ослободе треме. Није награда најважнија, али треба да спознају и тај сегмент. Имамо примере када су деца уз подршку, труд и рад постизала изузетне резултате. Као пример можемо навести флаутисткињу Јану која је имала прилику да наступа у Карнеги хол дворани, што је велики успех. Она је то успела у раном узрасту. Колегиница која је припремала Јану имала је част и задовољство да буде део комплетне приче. Наравно да су искуства различита, али је важно проћи и наступе и такмичења. Понекад се деца врате са такмичења разочарана, јер нису постигла жељени успех, но, то је део процеса и вежбе изградње личности. Важно је да стекну сигурност када је сцена у питању, без обзира да ли ће касније наставити да се усавршавају у домену музике. Сигурност и самопоуздање које стекну ће им значити у различитим сегментима живота.
Директорка сматра да музика децу уводи у чаробан свет маште, те да од најранијег узраста треба да буду вођени тоновима и мелодијама. Кроз игру малишани најбоље уче, а музичко забавиште им помаже у томе.
-Музичко забавиште је доказ да треба почети од раног узраста са музиком. Наравно да постоје теорије како их у раном узрасту не треба оптерећивати. Ипак сматрам да са музичким образовањем треба почети раније. Треба нагласити да то не подразумева наметање свирања инструмента, већ одрастање уз тонове и укључивање у музичку бајку. Већ са четири године можемо да их уводимо у свет мелодија. Од четврте до шесте године је идеалан период да дете чује/слуша композицију класичне музике, прилагођену узрасту. Кроз игру могу да се упознају са инструментима, звуком и науче одређене појмове. Деца се везују за наставнике и наша дужност је да осетимо и препознамо сензибилитет детета и усмеримо га на прави начин.
Погрешно је уверење да свршени ђаци Музичке школе имају само један образовни пут, ка Академији.
-Деца која заврше Музичку школу имају широк спектар могућности уписа на факултете у домену друштвених наука. Не морају искључиво бити опредељена ка Музичкој академији – појашњава директорка Музичке школе.
Школа наставља путем успеха, а овог викенда била је организатор 25. Међународног такмичења младих пијаниста.
-Предстоје нам бројна такмичења и Републички фестивал на који одлазимо као екипа. Мислим да смо једна од најбољих школа, надам се да ћемо бити најбољи у Србији. Људи су жељни да чују музику уживо. Звук уживо буди емоције има магију да враћа успомене, да слушаоца води кроз време и простор без ограничења и тај директан додир уметности и конзумента је незаменљив, а баш период без њега указује колико је важан.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa