Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Контроле редовне, али и по пријави
РЕДОВНИ МЕСЕЧНИ КОЛЕГИЈУМ

Контроле редовне, али и по пријави

Због COVIDA -19 урађен велики број надзора, 3366 , од којих су 241 редовни, 2852 ванредни и 206 контролни надзори. Приликом контрола регистрованих привредних субјеката 10 лица је затечено на фактичком раду ,,раду на црно“
Поступајући у складу са законском обавезом одржавања састанака на месечном нивоу, а због нестабилне епидемиолошке ситуације, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је у петак 14. маја 2021. године одржао пету седницу колегијума у 2021. години, у електронској форми. Извештај о раду за април месец су доставили сви учесници електронске седнице уз навођење активности и проблема у раду.
Начелник Одељења републичке тржишне инспекције Миладинка Јовановић, наводи да је извршено 70 надзора, од којих 33 редовна, 36 ванредних, 1 мешовит надзор и 10 службених саветодавних посета. Донето је 5 решења из редовног надзора, поднето је 5 прекршајних пријава и 7 препорука трговцима.
Области контрола су: нерегистровани и регистровани субјекти који нуде робу у продајним објектима са циљем спречавања сиве економије; контроле усаглашености нисконапонских осигурача; контроле промета нових и половних аутомобила и резервних делова, контроле оглашавања астролога у штампаним медијима и преко интернета; предузетника са привременом одјавом у АПР; заштита права интелектуалне својине, контроле заштите становништва од изложености дуванском диму, ванредне контроле по пријавама потрошача; службене саветодавне посете код трговаца који Управи за дуван не достављају годишње и полугодишње извештаје о промету дуванских производа; провера примене противепидемијских мера за спречавање ширења заразне болести Ковид-19.

Електронске седнице колегијума одржаваће се и убудуће,услед нестабилне епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID-19



Инспекцијске послове је обављало 7 извршилаца, један инспектор је на боловању, један врши контроле од куће, а један је користио годишњи одмор. Као ефекат извршених надзора урађено је 80 записника, поднето је 5 решења за прекршаје, 2 решења о отклањању недостатака, 2 решења о одузимању робе и 1 решење по члану 33. Закона о инспекцијском надзору. Издато је 6 потврда о привремено одузетој роби. У службеним саветодавним посетама донето је 7 препорука предузетницима и правним лицима да Управи за дуван доставе годишње и полугодишње извештаје са подацима о промету дуванских производа о којима воде евиденцију. У контроли предузетника који је привремено одјавио радњу, а наставио са радом, донето је решење о забрани обављања делатности и поднета је прекршајна пријава. У контролама заштите права интелектуалне својине одузета је мања количина робе са кривотвореним жигом, а због непоседовања исправа о набавци робе поднете су две прекршајне пријаве. У две контроле промета аутомобила, наложено је трговцима истицање цена у складу са Законом о трговини и издата су два прекршајна налога. Трговци су у року од осам дана од пријема прекршајног налога извршили уплату по прекршајном налогу.
Начелник Одељења инспектората за рад Милица Филиповић, истиче да је инспекцијске послове обављало 8 инспектора, који су извршили 258 контрола и све су биле ненајављени ванредни инспекцијски надзори. На основу представке правног или физичког лица спроведено је 25 ванредних инспекцијских надзора. Без налога је било 5 надзора, 253 је извршено са налогом, а контролних је било 36 надзора. Инспектори су донели управне мере према 46 регистрованих привредних субјеката и 1 према нерегистрованом привредном субјекту. Током спроведених надзора донете су 133 мере за отклањање неправилности. Приликом контрола регистрованих привредних субјеката 10 лица је затечено на фактичком раду,,раду на црно“. Поднето је 18 пријава за кажњавање дела надзираних привредних субјеката. Против регистрованих привредних субјеката поднето је 18 захтева за покретање прекршајног поступка и 1 захтев против нерегистрованог привредног субјекта. Координисаних инспекцијских надзора са другим инспекцијама није било, као ни притужби на рад инспекције. Вршени су COVID-19 надзори код послодаваца који обављају делатност трговине на мало и угоститељску делатност.
Републички туристички инспектор Живадин Бошковић је извршио 20 инспекцијских надзора, од којих су 12 ванредних и 8 ванредних на основу представке правног или физичког лица. Свих 20 надзора извршени су као ненајављени. Са налогом је извршено 11 надзора, а 9 без налога. Број контролних инспекцијских надзора КИЗ-5 и КИР-3. Изречено је 6 управних мера и то 5 регистрованим привредним субјектима и једна нерегистрованом привредном субјекту. Записнички су наложене 4 мере за отклањање неправилности и то упис у основни регистар и забрана обављања делатности. Поднето је 8 захтева за кажњавање и то 7 захтева за покретање прекршајног поступка против регистрованих привредних субјеката и 1 против нерегистрованог субјекта.
Шеф Одсека за санитарни надзор Владан Рашић, истиче да је због COVIDA -19 урађен велики број надзора, 3366 , од којих су 241 редовни, 2852 ванредни и 206 контролни надзори. Инспекцијске послове обављало је 3 извршиоца. Епидемиолошка ситуација на подручју Мачванског управног округа је у фази благог повећања броја оболелих и лица која су била у контакту са оболелима. Евидентирано је 2904 оболелих лица, са 2852 лица у контакту којима је наложена мера карантина у кућним условима.
Канцеларијским надзором контролисана је здравствена исправност воде за пиће из објеката централног водоснабдевања, микросистема водоснабдевања објеката производње хране, здравствена исправност воде у амбулантама и школама увидом у извештаје о испитивању из интерног мониторинга. Вршен је теренски координисани надзор над применом ПЕ мера у 67 објекта. У канцеларијском надзору над лицима под санитарним надзором на основу извештаја Завода за јавно здравље Шабац, донето је 198 решења о забрани обављања делатности лицима због носилаштва одређених микроорганизама. У 6 решења наложена је мера забране употребе воде за пиће. Наложено је 2852 мера решењем о карантину у кућним условима у трајању од 14 дана. Тренутно је одсутно са радних обавеза 3 извршиоца од 4 запослена инспектора, по основу обољевања од Ковид-19, а на мери карантина је један инспектор и користи годишњи одмор за 2020. годину.
Недостатак возила је и даље велики проблем инспекције, једно возило од постојећа три је расходовано и отписано. Очекује се набавка службених возила из Министарства здравља. Због великог броја предмета неопходна је набавка брзог скенера и једног штампача. Недостатак тонера је константно присутан, а помоћ у набавци тонера пружају град Шабац и ветеринарска инспекција.
Шеф Одсека ветеринарске инспекције Јасмина Којичић Стефановић наглашава да је извршено 917 надзора од којих су 146 редовна, 771 ванредних, 26 контролних и 7 допунских. Инспектори су донели 196 решења и то 62 решења из редовних надзора, 134 из ванредних надзора, а поднето је 19 прекршајних пријава. У Буџет Републике Србије уплаћено је на име такси 2.021.514,00 динара. Предмет контроле су били угоститељски објекти и објекти за промет хране; редовне контроле ветеринарских станица, редовне контроле ветеринарских амбуланти које нису контролисане у марту месецу; ДДД службе; давање изјава у прекршајном суду у Шапцу и Лозници; канцеларијски инспекцијски надзор газдинстава везано за обележавање свиња и кретање говеда; ажурирање регистра држаоца животиња на територији Мачванског управног округа; контроле приликом извоза животиња и намирница анималног порекла и издавање сертификата за извоз; појачане активности анализирања спремности и опремљености локалних самоуправа за случај појаве Афричке куге свиња на територији Мачванског управног округа, месечни извештаји и ковид контроле. Поступа се и по пријавама грађана. Послове обавља 9 инспектора, с тим да је један инспектор на боловању јер је позитиван на Ковид-19.
Канцеларијским и теренским надзором контролосано је кретање и обележавање свиња и говеда, уношени су подаци у ИТЦМ систем за клање животиња. Појачан је канцеларијски и инспекцијски надзор због неповољне епидемиолошке ситуације са Ковидом на територији Управног округа. Предмети су архивирани, без скенирања, због великог броја предмета и докумената у предметима. Недостаје једно службено возило за инспектора у чијој је надлежности контрола безбедности хране у промету, који инспекцијске послове обавља на подручју града Шапца.
Координатор републичке пољопривредне инспекције Горан Бошковић наводи да је извршено 67 надзора, од којих 20 редовних и 47 ванредних. Већи број надзора односи се на контроле у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19. Инспекцијске послове обављају два извршиоца. Области контроле су: мониторинг-узорковања;провера и овера образаца за извоз вина у ЕУ; утврђивање услова за обављање делатности производње вина и пива; контрола малопродајних објеката са аспекта безбедности хране,формирање регистра малопродаја; контрола обраде дувана;контролисање додатних хигијенских мера и поступака у циљу спречавања или свођења на најмању могућу меру ризика од контаминације вирусом Ковид-19.
Републички инспектор за заштиту животне средине Драган Ђурић, истиче да је извршено 17 инспекцијских надзора, од којих 14 ванредних и 3 редовна. Донето је једно решење из редовног надзора и два решења из ванредних надзора. Контроле су вршене по захтеву Управе за аграрна плаћања, ИПАРД-а, посебних токова отпада,надзора по пријавама грађана, контрола објеката по Годишњем плану Сектора за надзор и предострожност у животној средини и контрола из области заштите природе. Контролисани су: испуњеност услова заштите животне средине, поступање са отпадним водама, заштита ваздуха и поступање са опасним отпадом. Надзори су вршени код ”Севесо” објеката, посебних токова отпада, пољопривредних газдинстава “ИПАРД” програма, по пријавама загађења ваздуха, поступања са отпадима и из области заштите природе. Инспекцијске послове је обављало 3 извршиоца. Контроле су обављане у сарадњи са МУП-ом.
Републички водни инспектор Драган Тадић је извршио 28 инспекцијских надзора од којих 22 редовна, 5 ванредних и 1 контролни. Донето је 10 решења и то 5 за отклањање незаконитости, 2 за прибављање водних аката и 3 решења забране обављања делатности вађења речних наноса. Поднета су 2 захтева за покретање прекршајног поступка пред надлежним судом у Шапцу и Лозници због неизвршавања наложених мера и нелегалног вађења речног наноса са леве обале Дрине у Брасини, општина Мали Зворник. Инспекцијски надзори су се односили на радне циљеве и то: заштиту од поплава, ерозија и бујица; на контролу вађења речног наноса ;система за одводњавање; -канали; доношење оперативних планова за одбрану од поплава за 2021. годину; за производњу хидроелектричне енергије; за узгој рибе-рибњаци; коришћење вода, туризам и бање; за заштиту вода; преглед водних књига. Одсеку за Смедерево достављено је 59 дописа за употребу службеног возила. Вршен је инспекцијски надзор правних и физичких лица, привредних субјеката, општина, болница, ЈКП...
Републички фитосанитарни инспектор Мирослав Алексић, је спровео 65 контрола, и то: 4 из области промета средстава за исхрану биља / ђубрива /, 2 из области промета средстава за заштиту биља /пестицида/, 31 из области подстицаја за подигнуте вишегодишње засаде воћа и 28 контрола из области здравља биља. Издато је 28 фитосертификата.
Републички шумарски и ловни инспектор Александра Ђурковић, са седиштем рада у Шапцу, извршила је 19 контрола, 11 по Закону о шумама, 5 по Закону о репродуктивном материјалу и 3 по Закону о дивљачи и ловству. Проблема у раду није било.
Републички здравствени инспектор Ивана Антонијевић, је ажурирала базу података имунизације која се спроводи на Мачванском, Колубарском, Златиборском и Моравичком управном округу. Реч је о табеларном прегледу објеката у којима се обавља поступак имунизације, а обухвата здравствене установе и пунктове за имунизацију ван здравствених установа. У наредном периоду у плану је редовно ажурирање података о пунктовима за вакцинацију ван здравствених установа. Спроводи се и евиденција на недељном нивоу Аг тестирања у приватним лабораторијама путем табеларног прегледа, за потребе инспекције у Чачку у чијем саставу су Мачвански, Колубарски и Моравички управни округ. Реч је о лабораторијама Здравље Шабац, Хемикал Ваљево, Медилаб Ариље и Медилаб Чачак. Присуствовала је редовним и ванредним инспекцијским надзорима на подручју Мачванског управног округа, које је вршила републички здравствени инспектор Колубарског управног округа, др Љиљана Орловић. Обављала је и послове архивирања предмета за изолацију и ковертирање решења за изолацију који су даље слати на експедицију.
Кабинет начелника МУО, Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa