Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Медији између две ватре
КУДА ВОДЕ РАТОВИ САОПШТЕЊИМА

Медији између две ватре

Медиј није дужан да објави свако саопштење. Заправо, то би било потпуно погрешно. Закон не дефинише прецизно шта мора, а шта не мора да се објави. Ипак, оно што никако не би смео је да допусти саопштења која представљају неке личне обрачуне, где се напада на личност, износе увреде, клевете, лични подаци
Саопштења су начин да се политичке странке, удружења, јавне установе, фирме, обрате јавности. Све чешће, међутим, долазимо у ситуацију да се о неким темама путем медија расправља низом саопштења две стране. Колатерална штета у овом рату углавном буду медији који у једном тренутку одлуче да ставе тачку и више не објављују писма “зараћених”, што се увек тумачи стављањем на једну страну.
Периодично будемо засути објавама ове врсте толико да бисмо пола броја могли да попунимо њима. Пре свега због наших читалаца, адвокат Локал преса Драган Лазаревић је објаснио која су права и обавезе медија када су објављивања саопштења у питању.
-Медиј није дужан да објави свако саопштење. Заправо, то би било потпуно погрешно. Закон не дефинише прецизно шта мора, а шта не мора да се објави. Ипак, оно што никако не би смео је да допусти саопштења која представљају неке личне обрачуне, где се напада на личност, износе увреде, клевете, лични подаци. Треба проценити код сваког саопштења појединачно. Оно што је довољно важно и коректно написано треба објавити, наводи Лазаревић.

Медиј никада не сме да објави нешто што садржи личне увреде или шири панику, без проверених чињеница. Због тога би неко могао да поднесе пријаву против новина


“Глас Подриња” као професионалну обавезу подразумева да уколико обајвимо једно саопштење, објавићемо и реакције на њега. Често то води реакцији на реакцију, која изазива нову реакцију и прави се зачарани круг. Они који пишу саопштења некада не знају ни како та форма јавног изражавања треба да изгледа, па нам стиже нешто што више личи на записе из дневника, са низом личних запажања и ставова аутора који потпуно удаљавају од теме о којој се говори. Уколико саопштење скратимо, аутори то углавном доживљавају веома лично.
-Саоштење можете да скратите или да ставите напомену да га скраћујете због ограниченог простора. Најважније о чему треба водити рачуна је да суштина остане иста. Дакле, довољно је објавити један део који осликава суштину саопштења, каже Драган Лазаревић.
Оно на шта у медијима пазимо, а што многи састављачи саопштења не разумеју, јесте законска одговорност. Ако неко може да дозволи себи да га друга страна тужи због изнетих тврдњи, медији не желе да деле ту одговотност и излажу се ризику огромних казни.



-Медиј никада не сме да објави нешто што садржи личне увреде или шири панику, без проверених чињеница. Због тога би неко могао да поднесе пријаву против новина, а касније је на суду да одлучи колико је медиј у конкретном случају поступио преофесионално, каже Лазаревић.
Ми ћемо и даље поступати професионално, према новинарским кодексима. Очекујемо разумевање свих, јер ту смо због читалаца, који сигурно не желе да из броја у број читају о истим темама, на исти начин, из пера истих људи.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa