Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У ГАЛЕРИЈИ БИБЛИОТЕКЕ ШАБАЧКЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА
БРИТАНЦИ И ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

ЈУГОСЛАВИЈА ЈЕ ПРОНАШЛА СВОЈУ ДУШУ

Документарна изложба о савезништву и жртвама британског и српског народа. Култура сећања. Што даље гледамо уназад, то више можемо видети унапред
У Галерији Библиотеке шабачке свечано је отворена документарна изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“, пуковника српског порекла, Ника Илића, војног аташеа британске амбасаде у Србији. Поставка броји 140 фотографија и збирки из Британског националног архива и Ратног музеја из Лондона, Војног музеја у Београду и приватних колекција, од којих се 90 први пут представљају јавности.
Изложба, која је настала прошле године поводом 75 година од завршетка Другог светског рата, сведочи о времену када је британска војска била једна од савезница Југославије у борби против фашизма. Југословенски корени и породична историја мотивисали су Ника Илића да на овај начин сачува од заборава не само сећање на жртве, већ причу о савезништву британске војске и српског народа.

- Циљ је да покажемо шта се заиста догађало у Другом светском рату у бившој Југославији. По завршетку рата, улога Велике Британије је или заборављена, или скривена. Истина је да су британски официри најпре подржали оба покрета отпора на овим просторима. Када је Југославија одбила да се прикључи тројном пакту након војног пуча у марту 1941.године, британски премијер Винстон Черчил је рекао да је Југославија пронашла своју душу, рекао је аутор.

Изложба је организована под покровитељством Амбасаде Велике Британије и Министарства одбране.

Југословенски корени и породична историја мотивисали су Ника Илића да на овај начин сачува од заборава не само сећање на жртве, већ причу о савезништву британске војске и српског народа


- Изложба је направљена је у помен на сарадњу и савезништво два народа, српског и британског, који су се заједно борили против пошасти фашизма. Ово је јединствена прилика да спознамо и сагледамо нашу историју и сазнамо шта други мисле о нама. Као што је Черчил говорио: „Што даље гледамо уназад, то више можемо видети унапред“, истакла је диреторка Библотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Према речима Немање Пајића, председника Скупштине Града Шапца, ова изложба је од националног значаја, али је природно да је виде наши суграђани с обзиром да смо ми слободарски крај.

- Ова изложба говори да смо били на победничкој страни у Другом светском рату и да смо били савезници са британцима. Занимљив је угао како Велика Британија гледа на улогу наша два покрета отпора током Другог светског рата, што имамо прилику да видимо на овој изложби. Позивам наше суграђане да дођу и виде поставку и да се увере да смо имали можда не велику, али пресудну улогу и да смо ми међу првима у Другом светском рату покренули покрет отпора, нагласио је Пајић.
Шабац је осми град у ком ова изложба гостује. У Библиотеци шабачкој може се погледати до средине јуна.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa