Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА ОБЕЛЕЖАВА СЕ 24. МАЈА

Сваки парк крије своју причу

Обележава се са циљем да се истакне њихова улога у очувању природних ресурса. Иако је њихова улога естетска и рекреативна, они су подједнако значајни због производње кисеоника. Да играју битну улогу у животу свих људи, нарочито младих, говори нам чињеница да су паркови све чешће главно место њиховог окупљања
Европски дан паркова обележава се 24.маја са циљем да се истакне њихова улога у очувању природних ресурса и људског здравља. Обележава се од 1999. године као иницијатива Федерације националних паркова Европе у част свих проглашених нациналних паркова. У Србији се обележава од 2001.године.
С обзиром да се сваки метар површине у градовима користи за изградњу јако је битно водити рачуна о зеленим површинама које представљају оазу мира и чистог ваздуха. Иако је њихова улога естетска и рекреативна, они су подједнако значајни и због производње кисеоника.

Значај паркова ценили су и кроз историју. Већина двораца била је окружена вртовима, дрвећем и парковима. Њихов изглед остао је и данас непромењен: дрвеће, жбуње, стазе, цвеће, фонтане – саставни су део сваког парка.

Фото: Глас Подриња


Истраживање америчких стручњака показало је да је довољно провести 20 минута у парку како би се осећали срећније и задовољније.

Да играју битну улогу у животу свих људи, нарочито младих, говори нам чињеница да су паркови све чешће главно место њиховог окупљања. У нашем граду, Велики Парк је омиљени парк већине младих. Истичу да им представљају бег од градске гужве и буке.

Паркови су ми значајни јер су за време короне (полицијског часа, карантина итд) дуго били апсолутно једино место где смо, ван школе, могли да се окупимо и да се дружимо (скоро) неограничено дуго. Уједно смо проводили сате у разговору у њима па су допринели и стварању „дубљих“ конекција међу нама. Такође су место где можеш да одеш и да се на тренутак изолујеш од свега и просто уживаш. Уједно су и најчешће место одвијања random deep разговора у два ујутру -истакла је Милица (16).
Жељана Пантелић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa