Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

НАЈАВЉЕН ДРУГИ МИШАРСКИ ИНТЕФ

КУЛТУРА ЈЕ УВЕК БИЛА КИШОБРАН

Култура је увек била кишобран. И у време санкција, када је било најтеже, пробијала се и правила мостове будућих сарадњи. Без обзира што култура дели судбину друштва, нигде нема више маште него код културног радника, који је најсрећнији када може да ради у свом домену
На конференцији за медије одржаној протеклог четвртка у Галерији Дома културе у Мишару, саопштена је овогодишња селекција фестивала Интернационалног театарског фестивала (ИНТЕФ). О програму и организацији фестивала говорили су драмска уметница Љиљана Благојевић, селекторка фестивала, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, Душан Симић, директор фестивала ИНТЕФ и Нађа Глигорић, директорка ТОШ-а.

- Култура је увек била кишобран. И у време санкција, када је било најтеже, пробијала се и правила мостове будућих сарадњи. Без обзира што култура дели судбину друштва, нигде нема више маште него код културног радника, који је најсрећнији када може да ради у свом домену. Изузетно ми је драго што је било много представа изван Србије, иако нисмо све могли да уврстимо у селекцију. Дивно је да постоји жеља и потреба да се преплетемо, умрежимо и освојимо неки други простор. Драго ми је што се на овом месту догађа овакав фестивал, што је младост препознала и открила потребу да позоришном лепотом ово место заживи, рекла је Љиљана Благојевић.

Овогодишњи ИНТЕФ одржаће се од 14 до 19 августа. Фестивал има пет такмичарских дана. У току фестивала сваког дана играће се две представе, једна из омладинске конкуренције, друга из студентске, а шестог дана је затварање фестивала и додељивање награда.

- Мишар је значајан не само за наш град, него за целу Србију и мени је посебно драго да ће овај комлекс бити уређен. Требало би да прикаже какав је утицај имао Бој на мишару на развој модерне Србије, да привуче младе људе. Мислим да без културног живота то не вреди. Овде имамо омладинско позориште „Вожд“, а ИНТЕФ је круна њиховог рада. Овде ће учествовати и дружити се људи из целог региона а ми ћемо имати прилику да размењујемо ту енергију са њима. Град апсолутно подржава овај фестивал и надам се да ће ући у програм ТОШ-а као манифестација која ће имати своју традицију.

Назив овогодишње селекције је Позориште уточиште младих. Према Симићевим речима, ИНТЕФ даје пресек стања омладинских и студентских представа у Србији и региону.

Аматерима је ово могући пут да изаберу глуму као професију, а студетима глуме да се, након овог фестивала, професионално афирмишу у позоришту, на телевизији и филму


- Аматерима је ово могући пут да изаберу глуму као професију, а студетима глуме да се, након овог фестивала, професионално афирмишу у позоришту, на телевизији и филму. Прошлогодишње искуство је позитивно. Двоје учесника који су добили награде данас су студенти друге године Академије умјетности у Бања Луци. Велики број добитника награде из Бања Луке снимио је озбиљне серије у свом граду. Награде су им дале подстрек. Много труда треба да се направи један овакав фестивал, али подршка ТОШ-а и Града је важна и верујем да ћемо заједно радити на томе да Мишар и град Шабац буду важно место на театарској мапи региона, истакао је Симић, режисер представе „Лажа и пралажа“ Омладинског позоришта „Вожд“, који се нашао у избору топ пет представа.

Град је издвојио око 150.000 динара за овај фестивал као пратећи програм у оквиру Мишарских свечаности.

- То нам је значајно за развој туризма. Потрудићемо се да будемо добри домаћини, да помогнемо афирмацији овог фестивала и да га наредне године уврстимо у календар манифестације туристичке органиизације као самосталну манифестацију.

Награде ИНТЕФ-а носе имена људи који су оставили траг у позоришном животу Шапца: Миленка Заблаћанског, Бранке Црномарковић, Цанета Фирауновића, Ане Милановић, Владислава Лалицког и Александра Аце Огњановића.

Организатори поручују да постоји велика могућност, с обзиром да је публика жељна позоришта због ситуације са пандемијом, да овај фестивал буде на дар.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa