Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Девојке испуниле очекивања
САНДРА КОЛАКОВИЋ, ТРЕНЕР ЖРК МЕДИЦИНАР

Девојке испуниле очекивања

Успешна сезона. Успешна битка са недаћама, психолошким притиском. Прилагођавана тактика карактеристикама екипе. Три дуела посебно се истичу. Циљ сачувати екипу и омогућити образовање чланицама
Током лета није могло да се тренира у затвореном због епидемиолошких мера, три важне играчице су напустиле екипу, није било простора за више тренинг мечева, повреде су неуморно пратиле клуб, читаву сезону играле су без најбоље и најускусније играчице. Систем наставе у новонасталим околностима утицао је на бројност током тренинга. Ипак, Медицнар је успео да опстане у лиги рутински, а уз мало среће и искуства могао је до полуфинала Купа и горњег дела табеле. Ипак, у глобалу, добра сезона, кажу у клубу.

- Ово била специфична сезона у деликатним условима. Повреде су нас пратиле, неискуство се побеђује постепено у утакмицама, а уз све то, услед пандемијских услова нисмо могли да рачунамо на пуне трибине у Гимназији. Наша публика је најбоља у Србији, посета је увек изнад стандарда домаћег рукомета и велики ветар у леђа за млад тим био би подстрек са трибина. Верујем да уз такве услове, можемо још више наредне сезоне – наводи тренер Медицинара Сандра Колаковић.

Просек Медицинара једва је изнад границе пунолетства, много је средњошколки било међу носиоцима и у складу са карактеристикама тима, стварана је тактика.

- Знали смо да снагом не можемо парирати старијим ривалкама. Трудили смо се да тактиком, кретањем у одбрани, избегнемо тзв „месо у месо“ игру, већ смо тежили одбрани где ћемо пресецати лопте. На психолошком плану ослобађали смо сваког притиска младе рукометашице, захтевали смо само максималан приступ, борбеност. Ипак, Лига је и девојке су биле свесне да опстанак подразумева победе и притисак је неизбежан. Морале су изнети тај терет и поносна сам како су то учиниле. Постоје играчи који воле тај стрес притиска, има оних који то стичу временом, а има и неко ко има апсолутно све друге предиспозиције, али је та сфера слаба тачка на којој смо много радили.

После свих проблема пред старт сезоне, већ у другом колу првенство је окончано за капитена Ану Радовић после тешке повреде.



-Ана је капитен, истински лидер, мајстор рукомета и неко ко својим приступом даје пример другима. Њена повреда је био шок за екипу из којег је требало наћи пут, изабрали смо једино могуће, још јачи тенинг, међусобну потпору, борбеност и тимски дух какав мало ко има.
Свака од осам победа има своју снагу и значај, међутим стратег Шапчанки апострофира три дуела.

- Против Железничара, квалитетније екипе, у првом делу сезоне, када су моје девојке играле борбено до нивоа фанатизма, тимски, уз одбрану 3:2:1 коју смо тек почињали да вежбамо. Поносна сам на наступ против Младог радника у гостима где смо неискусне одиграле против искусне екипе одличан меч и победиле контролишући читав ток дуела. Против Наисе у Шапцу смо демонстрирали колико можемо и против много јачих екипа.

Сваки спортски колектив, посебно овај базиран на младима, треба да тежи не само резултаским и организационим успехом, већ и да не занемари педагошки аспект појединачног развоја који превазилази оквире спорта.

-Апсолутни циљ је да ове девојке статасале у нашој школи остану што дуже заједно и да нађемо модел по коме ће моћи и да играју рукомет, али и и студирају. Образовање је изузетно важно и само оно омогућава да имају перпсективу и ван рукомета. Чинимо све да се не бира измађу две пута, већ да на оба поља наше девојке буду успешне.

Јагодина се поново издваја од других.

- Имају искусне играчице, немају у саставу могућности да реализују тренинге у копмплетном саставу, два пута дневно. Наиса је била јак ривал, међутим суочили су се са великим финансијским потешкоћама и последица тога је да су елиминисане у полуфиналу од Радничког. На први поглед изненађење, међутим реч је о уиграној, искусној екипи, изузетним појединцима, Агатуновић, Колак, Стојановић.
Очекивања, жеља и циљ су да и у наредној сезони позната лица носе плаво бели дрес Медицинара.

-Свакако ћемо и наредне сезоне имати млад тим, бар у 90% случајева ће непромењен састав остати, очекујемо да добијемо на искуству у бековској линији повратком Саре Гаровић и касније Ане Радовић. Морамо много радити на индивидуалним карактеристикама рукометашица, предстоји нам тежи рад у теретани како би тело припремили за изазове. Добре игре у овој сезони, наметнуле су нам у следећој статус екипе која упркос младости има снагу тешког ривала од кога стрепе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa