Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
почаст за капитена пејовића: мачва - Златибор 1:0

почаст за капитена пејовића: мачва - Златибор 1:0

ФУДБАЛ: СУПЕР ЛИГА

СЕЗОНА БЕЗ РАДОСТИ

Сезона окончана реално и неуспешно. Неефикасно у нападу, „порозно“ у одбрани. Афирмација младих играча. Другачија Прва лига. Изазов брзог повратка или таворења. Неколико позитивних примера из лоше сезоне. Статистика болни сегмент
Четири сезоне црвено црна лађа шабачке Мачве пловила је суперлигашким водама, две успешно, две мање успешно и ето, дошло је време да промени курс. Ветар елиминације је био прејак за једра Шапчана и сада пловило плута на прволигашким струјама, неизвесно чекајући да ли ће пут отвореног суперлигашког мора поново или не. Остаје лепо сећање и брига, у наредном броју ћемо се сетити суперлигашког времена у глобалу, у овом остајемо на овој сезони.

Слутило је на лош крај од почетка. Финансијска нестабилност, касније припреме у односу на све друге клубове. Вероватно су Шапчани и једини тим који је читаво лето радио само у свом граду. Почетак је дао некакав оптимизам, победа против Бачке, несрећни пораз у Милановцу, добра игра против Новог Пазара када је два бода поново отела фортуна, говорили су у прилог неких могућности. Нажалост, касни старт припрема, мало опција у ротацији, поднели су цех како је одмицало првенство. Крајем полусезоне Ивица Краљ, дотадашњи председник клуба, поднео је оставку. Коло пре краја полусезоне прекинута је сарадња са Драганом Аничићем. Драгослав Костић је спремио тим и победом у Ужицу сачувао неку наду у спас.

д. ортиз


Био је током зиме опстанак далеко седам бодова и многи су на јануар гледали као месец када се може курс лађе усмерити ка мирним водама. Ангажован је тренерски дуо Јерманиш – Јелић, али је играчки кадар, додатно ослабљен одласком искусних Ристивојевића и Ивића, уз Дукућа и још неке првотимце, појачан младим играчима, испоставило се недовољно адекватним заменама за тежак задатак.

Шапчани су без премца имали најмлађи тим током пролећа и највише „бонус“ играча. Мачва их је имала између седам и девет скоро сваки меч. По добром обичају српског фудбала неколико екипа са зачеља је, као да су попили чаробни напитак, отпочело велике низове, одмичући све даље. Зашто је Супер лига супер забава говоре табеле на маргини стране.

Позитивно у слабој сезони
Највише пута у стартној поставио био је Марко Мијаиловић, 34, Гордић је забележио 31, а потом следе Кнежевић и Дабић са 26. Обровац и Тримановић су најчешће улазили у игру, по 13 пута.
Много тога беше лоше у Мачви у сезони 20/21, али није све, има и понешто добро. Младост је обележје овдашњег клуба и зато би се могла издвојити три имена.
Колумбијац Дилан Ортиз, био је ретко и на клупи Чукаричког, а у Мачви је најбољи стрелац са седам голова и играч који се истиче. Висина му омогућује добар учинак у скок игри, погађао је и главом и ногом, напредовао је у техничком смислу, те иако нису велике шансе, његов останак у Првој лиги био би велика снага клуба
Бранислав Бане Кнежевић је младић о коме се највише зборило у фудбалској јавности од почетка године. Прекомандован из омладинаца, показао је да интересовање Салзбурга, Удинезеа, Звезде и др. није случајно. Постигао је шест погодака и његово време долази, нажалост, тешко да ће у Мачви наставити даљи пут. Постао је и омладински репрезентативац.
Голман Милош Гордић је будућност Црвене Звезде. Није био виновник свих голова, међутим иако број оних које је он примио може да буде велики, број одбрана и изванредних интрвенција издигле су га међу водеће чуваре у Супер лиги и донеле му статус младог репрезентативца, уз деби и у сениорској репрезентацији. У Шапцу је био на позајмици, његов пут остаје суперлигашки.


На пола сезоне заостатак за опстанком био је седам бодова, а на крају 23. Бројке су неумољиве. Било је у полусезони и неколико солидних наступа, нажалост и неколико недопустивих пораза и обарања неславних рекорда.

Нова реалност
Мачва се сада суочава са чињеницом да ће после четири године поново у нижи ранг. Када се упореди Прва лига из сезоне 2016/17. и она у сезони 2021/22. разлика је велика. Само два клуба која су онда били такмаци Мачве, биће то и од јесени. Будућност из Добановаца и Инђија која је заједно са шабачким клубом елиминисана из елите овог пролећа. Сви други су нови у односу на поменути период. Прослава уласка у Супрер лигу беше против Бежаније маја 2017. године, тај тим је сада у шестом рангу, На истом нивоу су ОФК Оџаци, ЧСК Челарево је зонаш, Пролетер и Колубара суперлигаши, а: Земун, Слобода, Раднички (П), Јагодина, Динамо, Синђелић, БСК Борча и ОФК Београд играју у трећем рангу.

Статистика све говори
Шапчани су сезону окончали на претпоследњем 19. месту. Претпоследња је Мачва по ефикасности, са 26 голова, слабију има само ОФК Бачка, 24. Број примљених голова издваја је на неславном врху и то убедљиво са чак 81 примљеним голом, прва наредна је Бачка са 14 мање. На домаћем терену освојила је 19 бодова, мање су успели само Златибор и Бачка, по 13, док је на гостовању освојила свега шест, највише је голова примала и на гостујућем и на домаћем терену.


Следеће сезоне нови ривали ће бити: Кабел, ИМТ, Лозница, Жарково, Графичар, Раднички (СМ), Железничар (П). Златибор, Бачка, Јавор, Рад и два тима из српсколигашког ранга. Подсећамо, ове сезоне, титула у групи Српске лиге не доноси директан пласман у Прву лигу, већ ће четири екипе у баражу одлучити о две које ће степеницу више. У борбу ће: Слога (Пожега), Телеоптик, Младост (Нови Сад), Тимок(З)/Будућност (Поповац).

Мало је клубова који се „смире“ после преласка у нижи ранг. Одскоче или потону углавном. Пример који треба следити су Јавор и Металац који су испадали, али су налазили начин да се брзо врате међу најбоље клубове. Нажалост, чешће су тешке сезоне и суноврати. Од уласка Мачве у Супер лигу испадали су Нови Пазар, Борац, оба су падала до трећег ранга, Динамо и Земун, данас такође трећелигаши.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa