Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

ИЗЛОЖБА ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА ХИЛАНДАРА ШАБАЦ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Путевима вере у Бога и српство

У Народном музеју у Шапцу, протеклог петка отворена је изложба Друштва пријатеља Хиландара Шабац под називом Путевима вере у Бога и српство. Поставка, која је уприличена поводом две деценије постојања овог удружења, броји око 150 фотографија са ходочасних путовања.



- Презентовали смо не само нашу активност, него културну баштину којом Србија располаже, богатство светосавља и православља. Ова изложба поручује да наша прошлост не сме бити заборављена, зато што је она и наша садашњост и будућност. Српски православни манастири и културна баштина представљају наш идентитет, рекао је проф. Верољуб Илић, председник удружења.
Посетиоци изложбе имају прилику да погледају фоторетроспективу активности ове заједнице.

Друштво пријатеља Хиландара Шабац невладино је и непрофитно удружење основано 2001. године. За две деценије постојања организовало је 14 ходочашћа до Свете Горе и манастира Хиландар и реализовало 116 ходочасних путовања у Србији и иностранству. Континуирано је помагало обнову манастира Хиландар, нарочито после пожара 2004. године, у новчаним и робним средствима. Организовало је рад Милосрдне амбуланте Свети Лука, која је до сада обавила преко 20.000 прегледа и бесплатно поделила лекове социјално угроженим пацијентима. Издало је књигу др Марка Марковића Аура Хиландара и Дејана Стојковића Хиландар.


- Начин на који је изложба постављена, као и материјал који је изабран, говори о неким од додирних тачака које постоје између оваквих удружења и Народног музеја у Шапцу. Ми се бавимо покретним културним добрима, а оно о чему говори ова изложба као и сви чланови удружења, јесте да се на специфичан начин води рачуна о очувању сећања и стицања нових сазнања, не само о непокретним културним добрима и не само у нашој земљи и земљама окружења, него о свему ономе што је значајно за историју и културу српског народа. На трагу неговања тих, готово идентичних вредности, налазимо добар разлог да Галерија Народног музеја у Шапцу буде испуњена фотографијама овог удружења, истакла је Татјана Марковић, музејски саветник.
Изложба је отворена до 10. јуна.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa