Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

НА ИМАЊУ ШАБАЧКОГ КАРИТАСА У БОГАТИЋУ

Подршка социјалном предузетништву

Позитивни резултати предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, припадника социјално угрожених група и особа са инвалидитетом, „Авлија одрживог развоја“ у Богатићу и „Социјална синергија“ у Шапцу, формираних у оквиру пројекта „Социјално предузетништво као средство у борби против социјалне искључивости и сиромаштва“
Конференција поводом оснивања предузећа „Авлија одрживог развоја“ у Богатићу и „Социјална синергија“у Шапцу у оквиру пројекта „Социјално предузетништво као средство у борби против социјалне искључивости и сиромаштва, одржана прошлог четвртка на имању Каритаса Шабац у Богатићу, још једном је потврдила чињеницу да социјално предузетништво јача у заједничкој борби против социјалне искључивости и сиромаштва.

"Глас Подриња"


На то је указао, пројект менаџер и директор Каритаса Шабац Мирољуб Николић, који се први обратио присутнима. Он је више говорио о веома доброј организацији и раду ових предузећа основаних пре годину дана. Истакао је да су примарна циљна група особе са инвалидитетом и да је акценат дат на запошљавање особа са менталним сметњама. Осим овога концепт социјалног предузетништва који Каритас заступа, приближен је јавности и на друге начине, а веома важна ствар, када се о овој теми говори код нас је уврежено схватање да је реч о нечем социјалном, сиромашном и недовољно квалитетном и као такво има мању вредност, а управо је супротно. Кроз опис рада поменутих предузећа, Николић је на најбољи начин демантовао све негативне сумње, што наводи на закључак да је социјално предузетништво веома добро средство у борби против социјалне искључивости и сиромаштва, како гласи и назив пројекта кога између осталих подржава Европска унија. У оба предузећа је запослено 20 људи. Половина су са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, а друга половина из социјално угрожених група и са другим врстама инвалидитета.
Подршку скупу и активности Каритаса дао је и помоћник председника општине Богатић Матија Миловановић истичући да су у протеклом периоду учињени огромни кораци, одговорним и марљивим радом.
- Општина Богатић даје подршку оваквим пројектима, а социјално предузетништво добија на све већем значају. Учинићемо и у будуће све да заједно са Каритасом и осталим удружењима из социјалне заштите позиционирамо Богатић на што већем месту развоја социјалног предузетништва, додао је Миловановић.
О улози предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у бизнис сектору и интеграцији особа са инвалидитетом на тржишту рада, говориле су Марија Игњатовић, директор и Ана Вучинић стални сарадник за интеграцију и мотивацију особа са инвалидитетом у предузећу „Новитас консалтинг“ из Шапца.
Овом приликом одржан је и Сајам социјалног предузетништва.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa