Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Лет мира на трону Скупштине
СИНИША ПУЗИЋ ИЗ БОГАТИЋА

Лет мира на трону Скупштине

Мачак није 1961. појео голуба Фићу,кога су му браћа Ђаковићи, Драган и Душан поклонили, а само годину дана касније „букнула“ је велика љубав нашег саговорника чији деда Драгутин му је од признатог мачванског одгајивача голубова Драгог Јовановића-Јуке купио црвену голубицу са ћубом и тако је све почело. Данас је Синиша Пузић председник Скупштине општине Богатић, али и признати одгајивач голубова, српских високолетача
Положај у Скупштини општине Богатић није спречио Синишу Пузића из Богатића да прописно издржава своје љубимце, голубове, српске високолетаче који су му донели доста признања (диплома, пехара и златних алки) са бројних такмичења. Било их је, каже за наш лист, до сада укупно 55. Али највише од свега је задовољство и величанствен угођај, док их гледа високо у облацима.
Причу почиње подсећањем на 1961. годину, када је имао свега четири године. Браћа Драган и Душан Ђаковић из Глоговца, поклонили су му једног обичног голуба који само што није полетео. У ноћи су га сместили у шупу, заједно са мачком. И када је ујутро отворио врата шупе, имао је шта и да види. Уместо стравичног чина, распршеног голубијег перја, застао је голуба како спава на стомаку мачке. Голуба су прозвали Фића.

Синиша Пузић са бројним признањима из голубарства


Убрзо, већ наредне 1962. године је од деде Драгутина добио сличног, само расног српског високолетача. Била је то црвена голубица са ћубом, тада познатог одгајивача голубова Драгорада Јовановића-Јуке који је живео у Железничкој улици у Богатићу.
Голубове је набављао као средњошколац у Шапцу, а 1983. заједно са Драганом Креаковићем, Рајком Новаковићем и Владом Јокићем, основали су Спортско удружење одгајивача голубова српских високолетача „Мачва“, под редним бројем 294. Броји 40 чланова.
Први резултат, наш саговорник је забележио 1990. године, када је његово јато летело 5,20 часова. Временом је овај резултат повећавао, а пре пет година на савезном такмичењу у Шапцу, његово јато остало је високо у ваздуху 10,56 часова. До сада је добио пет златних алки. Најсјајнија је она када су његови љубимци летели 13,53 часова.
- Издвојио бих зеленог Текира који је на три такмичења, током три седмице летео, прво 13,10, друге 13,40 и треће, када је добио златну алку 13,53 часа. У пореклу су из Београда. Куповао сам голубове и од познатог oдгајивача и такмичара Кромек Момчила из Шапца. Он ми је много помогао око припрема и самих такмичења голубова, каже Синиша.
У свом пространом дворишту обезбедио је одличне услове за смештај пернатих лепотана. Има их разних боја. Храна, зрнаста, лагана...
Затекли смо га међу бројним јатом. Сви голубови смештени су у лепо уређене кавезе.
- Тако је код мене одувек. Голубови су у приоритету. Никада нисам прекидао ово, рекао бих дружење са њима. Постојала је и друга љубав. Она се зове фудбал, али код овога је све некако сгасло 1979. године, приликом једног гостовања Фудбалског клуба „Мачва“ у Бечу, додаје Синиша.
Године су прохујале, готово као вихор. Љубав према српским високолетачима није угашена ни данас. Услови су се, истина изменили. Кад је у питању деловање корона вируса, ту се много тога искомпликовало.
Са скупштинске позиције је сасвим другачије. Обавезе су се увећале, али стварање услова за што свестранији развој голубарства никада неће престати, закључује наш саговорник.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa