Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Богослов у сенци књижевника
ЗАМАГЉЕНО СЕЋАЊЕ НА ПРОТУ СТЕВАНА ВЕСЕЛИНОВИЋА

Богослов у сенци књижевника

Манифестација „Дани Јанка Веселиновића“, одржана недавно у Богатићу и Глоговцу, „избистрила“ сећање на 155 година од рођења Јанковог најмлађев брата, признатог челника Српске православне цркве и 65 година од преноса његових мошти у родно село
Уз овогодишње, недавно одржане „Дане Јанка Веселиновића“(Традиционална манифестација посвећена знаменитом књижевнику), готово неопажено прошао је вредан јубилеј, 155 годишњица рођења његовог најмлађег брата, проте Стевана Веселиновића, признатог богослова и 65 година од преноса његових мошти у заједничку гробницу Веселиновића, која се налази на гробљу у Глоговцу. Педантни историчар примећује да је и Стеванов отац био прота. На великом, гранитном споменику пише: Милош Веселиновић...
И док је трајао црквени ритуал над гробницом Веселиновића, пажњу посматрача привукла је једна мермерна плоча, наслоњена на камени белег, на којој је фотографија проте Стевана Веселиновића у свештеничкој одежди.
- Најмлађи од три сина свештеника Милоша, који је у Глоговцу службовао готово шест деценија, прота Стеван је основну школу завршио у свом селу, гимназију у Шапцу, а духовну академију у Кијеву. Професорски испит положио је у београдској Богословији. Остао је познат као предавач-Светог писма, Српског језика, Патристике, Познавања закона што се на цркву односе, Догматике, Библијске историје. У Богословији је радио од 1893. па готово до свог упокојења, а од 1905. године био је њен ректор. Преводио је са руског језика. Сарађивао са неколико познатих новина и часописа, теолошке, књижевне и историјске тематике. Објавио је више књига и уџбеника за Богословију, под именом „Лекције из Светог писма“, пише Дејан Николић и помиње 1914. годину од када се у Архиву Југословенске кинотеке налази филм направљен приликом постављења камена темељца Богословије „Светог Саве“ у Београду у време када је прота Стеван, као ректор, био на челу ове установе.
Као краљев посланик у два маха, 1897. до 1900. године је био у Народној скупштини Србије.
Николић, велики заљубљеник у историју свог краја, примећује да не изненађује одлука ученика проте Стевана да изражавајући пијетет према свом учитељу, 1956. године уз верски обред и све почасти, изврше пренос његовог земног праха у зеједничку породичну гробницу Веселиновића у Глоговцу.
- Овај светли чин, поздрав Богу и последњи земаљски поздрав свом учитељу, још једном нас је подсетио и посведочио да велики људи и велики учитељи и животом и смрћу за собом остављају светла дела и светле ученике, закључио је Николић.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa