Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Дар природе у служби неге и здравља
ДРАГАНИНИ РУЧНО РАЂЕНИ САПУНИ И СВЕЋЕ

Дар природе у служби неге и здравља

Из кухињске радионице тридесетдвогодишње Драгане Петровић из Коцељеве готово свакодневно шири се мирис магнолије, ваниле, рузмарина, цитрусног воћа...Процес производње ручне израде свећа и сапуна, мирисних плочица и крема за негу коже у малим серијама надгледају двоипогодишњи близанци Никола и Софија и тек када од њих, након мирисања стигне позитиван суд, производи се пакују и проналазе пут до купца.



Са дипломом санитарно-еколошког инжењера Драгана је на одређено време била наставник хемије. Након две године остаје без посла. Тада се јавља идеја да се опроба у изради природних свећа и сапуна. Овај хоби убрзо одлази у други план јер постаје мајка. Ипак, пре шест месеци поново улази у своју импровизовану радионицу у кућним условима и почиње да ужива у мешању састојака.
–Ја сам тражила посао у својој струци и то не само у свом месту, већ и у околним градовима. Међутим, за сада ништа. И не видим да ћу га у будућности пронаћи. Причамо да је санитарно-еколошко инжењерство посао будућности, али ја нисам претерани оптимиста. Завршила сам средњу медицинску школу санитарни смер и сада сам већ почела са преквалификацијом за фармацеутског техичара у нади да ћу у овој области имати више среће- прича Драгана која не губи време, већ развија свој хоби са пуно љубави и каже да је он можда посао у зачетку.



Производе је почела да прави најпре за своје и потребе своје породице. Желела је да зна шта користи и ставља на кожу. Постепено је кренула да их израђује и за своје пријатеље те се потражња полако повећавала.

ДОМИНИРАЈУ ВАНИЛА И МАГНОЛИЈА
Ручно рађене производе, поред разноврсних облика, краси и богата понуда мирисних нота. Сапуни са додатком етеричних уља на биљној бази миришу на лаванду, нану, магнолију, еукалиптус, поморнџу и лимун, рузмарин...
Декоративне свеће шире мирис ваниле, брескве, јагоде, кокоса, лаванде и магнолије. Ове ноте се могу наћи и у мирисним плочицама намењеним за мање просторе, гардеробере и аутомобиле.
Купцима су најдопадљивије свеће од ваниле док код сапуна доминира мирис магнолије.
–Трудим се да у домаће сапуне што је могуће мање додајем било каквог мириса, како би они били што природнији. Са друге стране, купце у већој мери привлаче мирис и паковање, што постижем код глицеринских сапуна који имају јачу, интензивнију мирисну ноту- открива Драгана.
Свеће израђује од парафина а планира да ради и еко свеће од сојиног воска, упркос знатно скупљој сировини. За израду домаћих сапуна потребна су јој и два сата, а највећи део времена потроши на мерење сировина. Спремни су за паковање тек након две до три недеље, после процеса сушења, јер је потребно да вишак воде из њих испари.
–Прављење свећа ипак нешто брже иде. Увек сам нестрпљива да видим како ће изгледати тај производ када га извадим из калупа и то је за мене велико узбуђење јер све то радим са великом љубављу- додаје Драгана.



НАЈТРАЖЕНИЈИ ПРОИЗВОДИ ОД НЕВЕНА
Оно што каракерише њене свеће и сапуне јесу креативна и оригинална паковања и облици производа, примамљиви већ на први поглед, али је квалитет оно што их издваја из богате тржишне понуде.
–Посебно бих издвојила невен сапун, домаћи, природни. Он је најтраженији. Уз то иде и домаћа невен крема која је настала као потреба у мојој породици због суве коже склоне екцемима. Желела сам да свом детету омогућим потпуно природну негу и на њему сам је испробала, знајући шта се налази у овој креми. У њој су заиста сви састојци које можете пронаћи у кухињи. Углавном користим биљна, природна уља. Све креме су на бази кокосовог уља и ши бутера. Додаје се по потреби мед или уље невена и пчелињи восак. Видим да су купци задовољни и враћају се. Није то превелики број њих, али полако се потражња шири и надам се да ће то заиста заживети- додаје ова Коцељевка.
Период епидемије искористила је за улагање у сопствене ресурсе, истраживање и усавршавање, куповину сировина, набавку модли и калупа, размишљање о новим производима. Инспирацију проналази свуда, а често се идеја пронађе и на интернету. Модификује оно што је већ у понуди, да лични печат, дода мало своје креативности. Тако се родила и идеја за израду тзв. персонализованих сапунчића са именима.
Сматра да је за успех, поред вере, љубави и упорности, потребно време, константно улагање у посао, иновативност, а пре свега квалитет који, са друге стране, можда увек и не побеђује на „прву лопту” јер цена у свему игра велику улогу.
Људи се неретко одлучују за комерцијалне, индустријске сапуне, због ниже цене. Већина и не размишља о њиховом саставу. Домаћи, ручно рађени сапуни и други производи за негу коже су по квалитету неупоредиви са њима и имају искључиво позитивна дејства.
Купце проналази путем друштвених мрежа и има их са свих страна. Понуду њених производа могуће је пронаћи на фејсбук страници Ручно прављени сапуни и декоративне свеће као и на инстаграм страници Свеће и сапуни.
У њеном месту реклама иде од “уста до уста” и ту се мрежа купаца полако али сигурно шири. За сапуне и свеће из Драганиног асортимана потребно је издвојити од 100-450 динара а у понуди су и цветни аранжмани од глицеринских сапуна, веома атрактивни, који се израђују по поруџбини. Могу бити поклон за све врсте прилика а пригодни су за даривање и без посебног повода. А у зависности од величине њихова цена је од 700-1.500 динара.
–Ипак, тренд коришћења природне козметике је, чини ми се, у порасту и све су атрактивнији за оне који брину о свом здрављу. Ја некако истински верујем да је ово почетак мог будућег посла, да ће све ово једнога дана превазићи оквире кухињске производње и прерасти у праву радионицу за израду сапуна, свећа, природне козметике за негу тела- каже Драгана која непрестано истражује, проширује сазнања и најављује израду домаћих уља невена и рузмарина на основу сировинске базе из своје баште.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa