Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Труд даје резултате
Друго место на републичком такмичењу из књижевности

Труд даје резултате

„Велика ми је част, првенствено јер сам дошла у ситуацију да представљам најбоље од своје дражаве. Сматрам да чиме год да се касније бавим треба да будем образована у сваком смислу и у свим сегментима“
Марија Живковић, ученица осмог разреда основне школе „Стојан Новаковић“ освојила је друго место на републичком такмичењу из књижевности под називом „Књижевна Олимпијада“ одржаном на Филолошком факултету у Београду.
Општинско такмичење на ком је Марија освојила треће место, одржано је прошле године, а због ситуације са ковид вирусом „Књижевна Олимпијада“ настављена је ове године, те је освојеним првим местом на окружном такмичењу обезбедила учешће на републичком.
Марија истиче да је спремање за такмичење тешко али да се сваки труд исплати. -С обзиром да идем сваке друге недеље у школу било је напорно спремати се. За сваку нејасноћу морала бих да сачекам недељу у којој моја група долази у школу како бих питала и добила објашњење за ствари које ми нису јасне- објашњава Марија и додаје да јој је поред резултата битно и знање које стекне и искуство које ће јој значити у даљем школовању:
-Велика ми је част, првенствено јер сам дошла у ситуацију да представљам најбоље од своје дражаве. Без обзира на резултат, изузетно ми је драго на прилици да посетим Филолошки факултет и понесем лепо искуство са собом.

Љубав према књигама настала је у основној школи и сматра да њени вршњаци треба више да читају и развијају своју машту

Након основне циљ јој је да упише медицинску школу.
-Не планирам да се бавим књижевношћу али сматрам да чиме год да се касније бавим треба да будем образована у сваком смислу и у свим сегментима- истиче Марија.
Љубав према књигама настала је у основној школи и сматра да њени вршњаци треба више да читају и развијају своју машту.
-Поред лектира које су нам предвиђене школским програмом доста читам друге књиге, од авантуристичких до научне фантастике. Сматрам да је битно читати и да моји вршњаци треба да се више посвете томе- изјавила је Марија.
Истиче да су јој родитељи били највећа подршка у тренуцима пред такмичење, а да је помоћ имала и од ученице на Филолошког факултета, Славице, која се трудила да своје знање подели и помогне јој у спремању, јер су правила на такмичењу изузетно ригорозна и по некад двосмислена.
-Књижевна Олимпијада се одржава већ осму годину за редом и то је релативно ново такмичење из српског језика и књижевности а организатор је „Друштво за српски језик Србије“. Учествовали су ученици осмог разреда из целе Србије којих је укупно било око 190. Шабац је врло успешан на овом такмчењу и од самог почетка олимијаде наша школа увек има учеснике, а нама је ово већ пето републичко место на Књижевној Олимпијади - рекла нам је нешто више о овом такмичењу Сања Цвејић, наставница српског језика и књижевности у Основној школи „Стојан Новаковић и истакла да ове године предаје посебној генерацији осмака на коју је јако поносна.
-На олимпијади су ове године учествовале четири осмакиње које су стигле до окружног места. Две су се пласирале на републичко, Марија Живковић која је освојила друго место и Мина Пајић која је имала изузетно запажен резултат- изјавила је Цвејићева и истакла да је Марија изузетно вредна и пре свега паметна девојчица:
-То је једно посебно дете које воли књижевност и које се труди. Одговорна је и вредна и мислим да јој сама припрема није много тешко пала. Слушала је и ишчитавала сву литературу коју сам јој давала и њен резултат је био очекиван, показала је завидно знање из српског језика и књижевности.
Наставница додаје да је заинтересованост деце за такмичење индивидуална и да много зависи од генерације.
-Ово је била сјајна генерација осмака али су деца генерално све мање мотивисана за такмичења али надам се да ће се то променити. Потребно их је добро мотивисати како би имали жељу-закључила је Цвејићева.
Жељана Пантелић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa