Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
За нову политику и нове људе
КОНФЕРЕНЦИЈА ПОКРЕТА БУЂЕЊЕ

За нову политику и нове људе

Будуће деловање на локалном и републичком нивоу било је тема конферецније Покрета Буђење, одржане у уторак. Оснивачи Покрета сматрају да су се после шест месеци постојања стекли услови да се позиционирају како у Шапцу, тако и у Републици, а јавност ће са детаљнијим плановима по областима упознавати у наредном периоду.

Тушан Туфегџић је истакао да су планови за формирање покрета постојали две до три године раније и да је много тога прецизирано још пре оснивања. Најавио је да неће учестовати на предстојећој седници Скупштине Града, јер листа на којој су се налазили нема консензус око тог питања, али да он сматра да треба да уђу у локални парламент због грађана који су гласали за њих.

-Никада нећемо имати никакву сарадњу са Српском напредном странком и сателитима који са њима чине градску и републичку власт. На наредне локалне изборе вероватно ћемо изаћи сами. Овом граду треба једна нова, трећа прича и нови људи у политици. Садашња и бивша власт су се већ показале и Шапцу и Србији требају људи који неће бити професионални политичари, него ће се бавити својим занимањима и кроз њих оним у чему су добри. Не да, на нивоу града или републике, имамо деспотију једног или два човека последњих 20-30 година, а да нови људи служе као покриће и извршиоци њихових радова, рекао је Туфегџић.



Навео је и да су они отворени за сарадњу са свима, а пре свега са грађанима, због којих су и основани. Позвао је све грађане који желе да учествују на њиховим састанцима, који ће бити најављени на друштвеним мрежама.

-Преговори о формирању власти после избора морају бити јавни и пред камерама. Нећемо обавити ниједан разговор без присуства јавности. Наши услови ће бити да нема куповине одборника ни гласова, нема страначког запошљавања, тражимо бољи живот за све наше суграђане, поштовање закона и престанак уцена, рекао је Туфегџић.

Владимир Терзић је навео да је Покрет обавио разговоре са скоро свим релевантним политичким факторима, али да нису институционализовали сарадњу ни са ким. Нада се да ће опозиција на будућим председничким изборима имати јединственог кандидата, као и за градоначелника Београда, а да ће на парламентарне изборе изаћи у две, највише три колоне.

-Веће странке изванредно поштују нашу реч. Имамо заједничке бројне теме. Једна од њих је “Рио Тинто”. Против овог пројекта смо, који није политичко питање, него је питање опстанка грађана на територији Западне Србије. Невероватно је да странке које се декларишу као еколошке, зелене, да њихови чланови подржавају “Рио Тинто”. Остварићемо сарадњу само са онима који су за истинску правну Републику Србију, где ће стриктно бити поштован баланс законодавне, извршне и судске власти. Вода мора бити подигнута на ниво природног богатства. Интерес Покрета Буђење је да сарађује са онима који ће здравље нације поставити на прво место, али не само физичко здравље, него и психичко, које је озбиљно нарушено “бомбардовањем” са националних медија, рекао је Терзић.

Истакао је да се не проналазе 100 одсто ни у једној политици опција са којима преговарају и да неће одступити од онога што заговарају. Терзић је најавио да ће се борити и за промену изборног система, како не би могли сви да се крију иза једног човека и да се грађанима омогуће фер избори.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa