Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Одгајивачима  „догорело до ноката“
МИНИСТАР БРАНИСЛАВ НЕДИМОВИЋ НА ПРОТЕСТУ СТОЧАРА У ЦЕНТРУ БОГАТИЋА

Одгајивачима „догорело до ноката“

Министар признао да је дошло до драстичног поремећаја цена на тржишту свих врста живе стоке и обећао хитна решења. Произвођачи сублимирали проблеме у неколико питања
Прошле недеље у центру Богатића протествовали су сточари из овог краја и околине против ниске откупне цене прасади, товљеника и свих других врста стоке истичући да постојеће стање води њихову производњу у тоталан колапс. Коментарисали су да „дивљање“ цена свих других импута у производњи (кукуруз, соја...) обезвређује њихов рад и води их у велике губитке.

Присутнима ( стотине људи, испред зграде општине Богатић) се обратио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је покушао да одговори на више питања организатора овог скупа председника Удружења крмачара у Србији Мирка Ђукића.

Министар је прво признао да је дошло до драстичног поремећаја цена на тржишту свих врста живе стоке и обећао хитно реаговање. Нагласио је своју максималну кооперативност. Данас је и седница Владе Србије на којој ће изложити ове проблеме.

На овом скупу прво се чуо захтев о увођењу прелевмана на увоз свињског меса, товљеника који су храњени генетски модификованом сојом. Истакнута је сумња у квалитет увезеног меса и објашњење да је дошло до великог увоза замрзнутог свињског меса.

Други захтев произвођача односио се на потребу обележавања меса из увоза и домаћег, како би се јасно утврдило порекло.

Мирко Ђукић саопштио је и захтев за доношење Закона о регулисању тржишта, на основу ког би надлежни могли да реагују, кад цена меса падне испод тржишне, а то је управо тренутно. На овом списку је укупно 20 производа, који ће бити предмет разговора на данашњој седници Владе Србије. Незадовољни сточари су захтевали и формирање Управе за сточарство у коју би ушли људи из струке, којима је ова материја позната. Они би о свему поменутом могли сасвим стручно и компетентно да извештавају надлежне.

Проблеми су јасно формулисани, а усложњени су и чињеницом деловања корона вируса и појавом свињске куге, због чега је стопиран извоз свињетине у Кину.

Охрабрује податак да ће после детаљне инспекције, од фебруара наредне године кренути извоз за Русију и земље Европске уније.

Сточари наглашавају да им је потребна хитна помоћ, а једна од првих прилика за то је и данашња седница Владе Србије.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa