Инфо

3. јун 2021.3. јун 2021.
Бронза у ванредним околностима јаче сија
УСПЕХ “ЈАНКОВАЦА” НА ТАКМИЧЕЊИМА ИЗ ХЕМИЈЕ И ФИЗИКЕ

Бронза у ванредним околностима јаче сија

Ученици ОШ “Јанко Веселиновић” на републичким такмичењима из хемије и физике освојили су три бронзане медаље
За надарену и вредну децу не представљају препреку ни ванредни услови за учење у време короне ни специфично организована настава. Знају да препознају праве вредности и да их пласирају у свим околностима.

Ученици ОШ “Јанко Веселиновић” на републичким такмичењима из хемије и физике освојили су три бронзане медаље. Сава Нинковић, ученик седмог разреда, освојио је треће место на републичком такмичењу из хемије, док су ученица осмог разреда Милица Тешић и шестак Милутин Пилиповић освојили бронзане медаље из физике. Њихови ментори били су наставница хемије Владимира Хрепић Пајић и наставници физике Светлана Николић и Срећко Илић.

Сава је на такмичењу у Новом Саду међу 70 такмичара био трећи, али је његов експериментални рад посебно похваљен. Раније се такмичио и из српског језика, али га је хемија, са којом се први пут сусрео ове школске године, лако освојила. За то је, каже, највише заслужна наставница.

-Прво смо у суботу имали тест знања који сам солидно урадио, док је у недељу била лабораторијска вежба, коју сам такође добро урадио. Очекивао сам да ће хемија бити тежа. Наставница нам много помаже и дочарала нам је колико је хемија лепа и занимљива наука. Свиђа ми се и теорија и практични део. Екперименти које изводимо су занимљиви, а истовремено нису ризични. Сигурно ћу и у осмом разреду ићи на такмичења из хемије, али покушаћу и из других предмета, прича овај вишеструко талентовани дечак, а о његовим другим уникатним интересовањима читаћете у неком од наредних бројева “Гласа Подриња”.

Савина наставница Владимира каже да је Сава јако широких интересовања и да га другови веома воле. Истиче да је за похвалу и то што се дружи и са другим такмичарима, па заједно уче и размењују идеје.

-Радимо у условима онлајн наставе, тако да смо мало важбали, али је био најбоље припремљен. То су приметили асистенти са факултета и похвалили, наводи Владимира Хрепић Пајић.
Републичко првенство из физике одржавало се у Соко Бањи. Милица и Милутин представљали су Шабац и своју школу. Милица, као искусна такмичарка са око 20 државних признања, очекивала је једно од одличија и овог пута.

-Било је тешко. Дошли смо тамо у петак, преноћили, а такмичење се одржавало у суботу ујутру. Време за решавање задатака било је три сата, после чега се прегледају и саопштавају резултати, док је додела награда била у недељу. Увек дам све од себе и веровала сам да сам добро урадила, каже Милица и додаје да ништа није тешко ако се правилно распореди време и да стиже и да учи и да се дружи.
Милутин је такође задовољан такмичењем, а време је искористио и да упозна Соко Бању. На такмичењу му је подршку и подстрек за добар резултат пружао двогодишњи брат, који није свестан Милутиновог успеха, али је знао са њим да подели радост.

-Лепо искуство. Поред такмичења ишао сам и да видим Соко Бању и свидео ми се овај градић. Физика ми је занимљив предмет. Очекивао сам да ће бити теже и са другим предметима, а посебно са физиком која је нов предмет, због читаве ситуације са короном. Међутим, наставница се потрудила да нам све олакша, каже Милутин, који се већ неколико година тамкичи и из математике и остварује одличне резултате.
Милутинова наставница Светлана признаје да није одмах увидела његове квалитете и колико може да постигне, због тога што је повучено дете.

-Током читавог мог радног стажа, такмичари су ненаметљиви. Само одједном бљесну. Сада су биле и посебно сложене околности: сваки други дан у школи, деца по групама подељена. Уочила сам га тек почетком другог полугодишта. Како се већ истче у математици, тако и овде има своја решења и своје идеје, каже Светлана Николић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa