Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Основана Отворена грађанска платформа Акција
САОПШТЕЊЕ

Основана Отворена грађанска платформа Акција

Иницијатор АКЦИЈЕ и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић поручио је на данашњем скупу да је задатак АКЦИЈЕ да увери грађане да су промене могуће
Протекле суботе је у Београду основана Отворена грађанска платформа АКЦИЈА у којој су се, око програма Зелени договор за Србију, окупиле политичке странке, удружења и групе грађана из 60 градова и општина у Србији. Симболично, АКЦИЈА је покренута на Светски дан заштите животне средине.
Иницијатор АКЦИЈЕ и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић поручио је на данашњем скупу да је задатак АКЦИЈЕ да увери грађане да су промене могуће.

-Окупљамо се око заједничке идеје поштујући једни друге, у отвореном дијалогу, кроз транспарентне процедуре. Сада је време да се заједно боримо за очување нашег природног окружења, за социјалну правду и поштовање људских права. Наш је задатак да уверимо грађане да су промене могуће, јер оне јесу могуће. Заједно можемо стати на пут ауторитаризму, популизму и неправди, казао је Зеленовић данас на оснивању АКЦИЈЕ.

Он је подсетио да се као градоначелник Шапца залагао за зелене политике јер су оне, како каже, кључне за грађане.

-Као градоначелник Шапца, заједно са мојим сарадницима, осетили смо да је то постало кључно питање за наше грађане. Нисмо тим политикама давали посебну боју или име, али ми смо уместо Београда на води изградили Сава парк. Ми смо уместо сече дрвећа сачували велике зелене површине и формирали нове. Омогућили смо простор за бициклисте, обезбедили пречистач отпадних вода, решили питање депонија, увели ефикасан систем рециклаже, подржали пројекте термоизолације, увели лед расвету, отворили базен на соларно грејање, дефинисали „блуе-греен дреам“ урбанистички план, обнављали нашу културну баштину, покренули директно грађанско одлучивање и са тим резултатима створили партнерства широм Србије и Европе, истакао је Небојша Зеленовић.

ВИОЛА ФОН КРАМОН: Потребни сте нам као савезници
Оснивање АКЦИЈЕ поздравила је посланица Европског парламента Виола фон Крамон која је поручила да се радује укључивању ове грађанске платформе у активности на Западном Балкану.
-Ми бисмо поздравили ако би прогресивне снаге у Србији учиниле могићим да видимо нову странку, нови покрет, било какву врсту алтернативе која је прогресивна и покрива најзначајније теме као што су Европски зелени договор, енергетска транзиција, климатске промене, питања отпадних вода, сва питања биодиверзитета. Ви сте они који ће направити разлику на крају, али то нам није потребно само у Београду, Нишу или у највећим градовима, потребни сте нам свуда. Потребни сте нам у Србији, потребни сте нам као савезници, нама овде у Ервопском парламенту као и нашим партнерима у другим европским престоницама. Хвала вам пуно на вашим напорима, ангажовању, на вашој посвећености. Унапред се веома радујемо да радимо са вама, сарађујемо и да вас укључимо много више у наше активности на Западном Балкану, рекла је посланица Виола фон Крамон у видео поруци окупљенима.


Зеленовић је рекао да се Зелени договор око ког је АКЦИЈА окупљена ослања на политике развијеног света и да стање животне средине у Србији захтева хитну мобилизацију грађана.

-Шта је то што нас окупља? Прво, ми желимо стратешко а не само декларативно партнерство са Европском унијом и САД. Друго, залажемо се за решавање питања Косова и Метохије, ми имамо одговорност према нашој земљи, нашим грађанима који живе на Косову, нашој културној баштини али и према целом региону ком је неопходна стабилност и чланство у ЕУ. Некада смо могли да живимо једни поред других, зашто то не бисмо могли и у будућности? Треће, потребни су нам нови људи у политици, неоптерећени страначким надметањем већ отворени ка грађанима, њиховим истинским потребама и одговорима за 21. век, поручио је Небојша Зеленовић, иницијатор АКЦИЈЕ на данашњем скупу поводом оснивања ове Отворене грађанске платформе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa