Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
СРБИЈА У ОЧИМА СТРАНОГ ИНВЕСТИТОРА

ДОВОЉНО ЈЕ ДА ПОШТУЈЕТЕ ЗАКОНЕ

“Нико више не тражи неке олакшице приликом покретања посла у Србији, иако, су оне свугде у свету пракса. Да би се створио повољан амбијент за страна улагања, неопходна је правна сигурност. Дакле, потребно је да поштујете законе и тиме заштитите инвеститоре од крађе. Уколико и поред тога њихов новац неким чудом “нестане“, онда да се потрудите, да тај случај што пре добије судски епилог, а не да процес траје годинама“, каже шпански предузетник Педро Хуан Мартинез
Спор између власника шпанске фирме “ЕММСА“ Педра Хуана Мартинеза и некадашњих шабачких пословних партнера ни након шест година није добио свој епилог на суду. Последње правно суочавање десило се прошле среде, у просторијама шабачког Основног суда уз присуство шпанског конзула г. Мануела Селаса, а ново рочиште је заказано за 7. новембар.
Подсећања ради, представници шпанске компаније “Еммса“, 2001. године, у шабачкој слободној зони, у закуп на 50 година узимају 1.350 квадрата затвореног и 2.500 квм отвореног простора. У проширење производних капацитета: изградњу хале и сушаре, матична фирма је уложила око 2,5 милиона евра. Запослено је тридесетак радника. Предузеће успешно послује до августа 2005. године када долази до спора. То је означило крах прве стране инвестиције у Шапцу.
Ово није једини процес који су ови инвеститори, у протеклих једанаест година покренули у нашем правосуђу. Због различитих проневера од стране српских партнера, до сада их је било укупно седамнаест. Сви су пресуђени у корист страних предузетника.
- Наша фирма је била позвана у Србију 2000. године од стране тадашње Владе и Душана Михајловића. Прву компанију овде смо основали годину дана касније. Преко Народне банке Србије, донели смо у вашу земљу 3 милиона евра у готовини и милион евра у опреми. Међутим, одједном смо схватили да су рачуни празни. Овлашћења су била фалсификована и подизани кредити у пословним банкама на име многих лажних фирми. Подизали су кредите, обезбеђујућу их са мојим депозитом. Наводно нико ништа није знао. Сви су тврдили да су ти депозити на свом месту, али одједном су нестали. Када сам то открио почели су са претњама. Звали су мог оца, питали га да ли више воли фирму или сина. Обавезали су ме да се вратим у Шпанију, али ја то нисам хтео. Нисам желео да одем као куче подвијеног репа, да не могу ујутро да се погледам у огледалу. Остао сам још пет година, и покренуо правне процесе. Правно сам их све добио, али проневерен новац ми никада није враћен. И тада и данас све ми то личи на организовану пљачку од стране државе у циљу финансирања и организовања политичких странака ““ објашњава Мартинез који каже да се привредна слика у Србији нагло погоршала након убуства Ђинђића.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa